Een groene stad, ook bij extreme droogte

Experimenten

Amsterdam Rainproof: Experiment met zoutbestendige planten

Bomen en planten zijn van vitaal belang voor een leefbare stad. De stad wordt echter in de zomer steeds heter en droger, waaronder het stadsgroen te lijden heeft. Om drinkwater te besparen en ook tijdens langdurige droogte de stad groen en koel te houden, vindt er op Marineterrein Amsterdam een experiment plaats met zoutbestendige planten, die bewaterd kunnen worden met grachtenwater.

Besproeien met grachtenwater

Langdurige droogte komt steeds vaker voor. Bomen en planten zijn in de stad daarom broodnodig om bewoners schaduw en verkoeling te bieden. Bovendien is het groen een bron van biodiversiteit. Om de bomen en planten gezond te houden en drinkwater te besparen, besproeit de gemeente tijdens extreme hitte de stadsbeplanting met water uit de grachten. Het probleem hierbij is dat het zoutgehalte van het grachtenwater tijdens een lange periode van droogte licht kan toenemen, wat het minder geschikt maakt voor de planten. 

Speciale planten

Waar voorheen auto’s geparkeerd stonden, zijn nu bij gebouw 027 op het Marineterrein een aantal testvlakken aangelegd met daarin speciale beplanting. De planten zijn geselecteerd op basis van (verschillende mate van) zoutbestendigheid en de specifieke omstandigheden van het Marineterrein, in de zomer een drukbezochte plek om te zwemmen en zonnen. Het naastgelegen Oosterdok, van zichzelf licht ziltig, dient als bron van de bewatering.

Feiten

 • Testvlakken aan het Oosterdok

 • Beplanting met o.a. struisgras, barometerstruik, lamsoor en zeevenkel

 • Aangeplant in de herfst van 2020

 • Besproeiing met grachtenwater start in de zomer van 2021

 • Eerste resultaten verwacht in de herfst van 2021

De plantselectie is gemaakt door een stadsecoloog en op basis van onderzoek van de Universiteit van Nijmegen. 

De uitkomst van dit experiment kan gebruikt worden om groenbeheer in stedelijke gebieden tijdens periodes van extreme droogte te verbeteren.

 

Externe partners

Meer over Amsterdam Rainproof

 1. Digitale experience The Amsterdam

  In 1749 verging VOC-schip De Amsterdam voor de kust van Hastings. Met data van archeologisch speurwerk is een digitale installatie ontwikkeld die het Europese handelsnetwerk uit die tijd haarfijn blootlegt.

  Nieuws
 2. Amsterdam City Swim

  De startplek van City Swim Amsterdam vindt net als voorgaande jaren plaats in de binnenhaven van het Marineterrein.

  Agenda
 3. Amsterdam Maker Festival

  De vierde editie van het Amsterdam Maker Festival vindt dit jaar plaats op het Marineterrein Amsterdam, van 19 tot en met 21 augustus 2016.

  Agenda 19 t/m 21 augustus 2016
 4. Amsterdam Maker Festival

  Het Amsterdam Maker Festival (19-21 augustus 2016) brengt 200 hackers, ambachtsmensen, programmeurs, uitvinders en ontwerpers bij elkaar. Hart van het festival: Makerversity. Toegang: gratis.

  Nieuws
 5. Principebesluit Marineterrein Amsterdam nabij

  Het afgelopen jaar zijn voorbereidingen getroffen voor de toekomstige ontwikkeling van het Marineterrein. Binnenkort wordt door het college van B&W een zogenaamd Principebesluit genomen, waarna het participatieproces start.

  Nieuws
 6. Amsterdam City Swim

  Traditiegetrouw vindt in september de start van de Amsterdam City Swim plaats op het Marineterrein.

  Agenda
 7. Amsterdam City Swim

  Ook dit jaar klinkt het startschot van de Amsterdam City Swim op het Marineterrein Amsterdam. Op 3 september 2017 duiken tientallen mensen het koude, open water in om geld op te halen voor de spierziekte ALS.

  Agenda
 8. Deelstation voor e-bikes

  Automobilisten in en rond Amsterdam kunnen deze zomer tegen zeer gunstige voorwaarden de e-bike uitproberen. Ook op het Marineterrein Amsterdam zijn zes fietsen geplaatst.

  Nieuws
 9. De Amsterdamse Waterspelen

  Van 23 t/m 25 augustus 2019 vindt op het Marineterrein de eerste editie plaats van de Amsterdamse Waterspelen: Water, Brood & Spelen voor álle Amsterdammers.

  Nieuws
 10. Zesde Amsterdam City Swim

  Het Marineterren is startpunt van de zesde Amsterdam City Swim. De zwemwaterkwaliteit is de afgelopen tijd daarom nauwkeurig in de gaten gehouden.

  Nieuws
 11. The Itch- IoT City Hack by Makerversity

  Op 8 en 9 april 2017 organiseren Makerversity, Sensemakers en StartUp Amsterdam een tweedaagse ‘makerthon’ om het beste Internet of Things (IoT) idee tot leven te brengen in de straten van Amsterdam.

  Agenda 8 t/m 9 april 2017
 12. Kanon boven water

  Onlangs werd een 19e-eeuws kanon opgevist uit het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar wat doet het nu op het Marineterrein Amsterdam? Kom erachter tijdens de Archeologiedagen op 17 en 18 oktober.

  Nieuws
 13. [WeMakeThe.City] Amsterdam City Challenge

  A 24-hour non-stop pressure cooker event to come up with solutions that could meet the challenges on urban mobility and sustainable energy.

  Agenda 16 t/m 17 juni 2019
 14. Young Innovators Programme | Kanteen25

  Naschools programma voor kinderen uit de buurt. Je gaat koken in een echte professionele keuken, met pannen waarin je je zou kunnen verstoppen.

  Agenda 6 oktober t/m 3 november 2021
 15. Young Innovators Programme | Repair Café

  Naschools programma voor kinderen uit de buurt. Duik in de techniek van een broodrooster of een strijkbout, zodat je straks vanalles zelf kunt repareren.

  Agenda 11 januari t/m 2 februari 2022
 16. Marineterrein jaaroverzicht 2021

  Marineterrein Amsterdam was in 2021 het decor van allerlei nieuwe projecten, activiteiten en experimenten.

  Nieuws
 17. Data Dilemma’s: Collecting Data for the Circular Economy

  Amsterdam has the intention to become a fully circular city by 2050. A city where we reuse materials, avoid waste, and close resource cycles. To track this we need a lot of data so that we can assess to which extent materials are used, reused, or wasted....

  Agenda
 18. Vierde Amsterdam City Swim

  Op 6 september springen vanaf 12:00 uur 2500 moedige mannen en vrouwen en 500 kinderen vanaf het Marineterrein in het water om twee kilometer te zwemmen voor ALS.

  Nieuws
 19. Amsterdam Light Festival

  Een wandelroute langs 15 unieke lichtkunstwerken op het Marineterrein, waaronder een vuurtorenschip.

  Agenda 14 december t/m 7 januari 2018
 20. Amsterdam Light Festival

  Een wandelroute langs 15 unieke lichtkunstwerken op het Marineterrein, waaronder een vuurtorenschip. Van 14 december '17 t/m 7 januari '18.

  Nieuws
 21. Marineterrein Amsterdam: drie eeuwen innovatie

  ‘Schepen waren informatiedragers, usb-sticks, de haven was een harddisk.’ Over de kracht van het maritieme, de verbinding met het water en toekomstidealen vertelt Jerzy Gawronski, professor maritieme en urbane archeologie.

  Nieuws
 22. Techbanen voor iedereen

  TechConnect werkt met Amsterdam Economic Board aan een masterplan voor het vervullen van 50.000 techbanen in en om Amsterdam.

  Nieuws
 23. The Amsterdam Beerdays

  Deze editie brengen 13 Amsterdamse kleinschalige brouwerijen hun mooiste bieren naar het Marineterrein. Met live muziek, rondleidingen en (h)eerlijk eten.

  Agenda 9 t/m 11 september 2022
 24. Amsterdam en Rijk tekenen voor samenwerking Marineterrein

  Vandaag ondertekenden de ministers Hennis-Plasschaert (Defensie) en Blok (Wonen en Rijksdienst), burgemeester Van der Laan en wethouder Van Poelgeest (Amsterdam) een overeenkomst over de herontwikkeling van het Marineterrein. Met het luiden van een...

  Nieuws
 25. Afrikaanse kansen

  Op het Marineterrein Amsterdam worden werelden met elkaar verbonden. Crosswise Works organiseerde een ‘expeditie’ van ondernemers en investeerders uit Kenia naar Nederland.

  Nieuws
 26. Ontdekdagen Marineterrein Amsterdam

  Het Marineterrein Amsterdam transformeert stap voor stap van een militair terrein naar een flexibel en toekomstbestendig stadskwartier. Kom op 8, 9 en 10 september ontdekken waar het Marineterrein voor staat en wat er nu gebeurt.

  Agenda 8 t/m 10 september 2017
 27. Amsterdam Service Jam

  Ontwerpers, onderzoekers, developers en vormgevers werken in teams een weekend lang aan een specifiek probleem. Het thema wordt pas bij aanvang onthuld.

  Agenda 9 t/m 11 maart 2018
 28. Highlights WeMakeThe.City

  Een bomvol programma van 17 tot en met 23 juni met talloze initiatieven die de stad verbeteren. Op het Marineterrein onder meer de Amsterdam City Challenge, een nieuwe visie op de mode-industrie en een designsprint voor een betere verbinding met de buurt.

  Nieuws
 29. Amsterdam City Swim

  Zwem mee voor ALS! Het Marineterrein is de centrale locatie én het eindpunt van Amsterdam City Swim.

  Agenda
 30. WaterWeek Amsterdam

  In mei staat het Marineterrein vier dagen in het teken van watersport. Donderdag 26 mei om acht uur 's ochtends trapt WaterWeek Amsterdam af met de Zwemvierdaagse. De week staat in het teken van zwemmen, wakeboarden, e-foilen en suppen. Op zondag zijn er...

  Agenda 26 t/m 29 mei
 31. Amsterdam City Swim

  Het Marineterrein is de centrale locatie én het eindpunt van Amsterdam City Swim.

  Agenda
 32. Nachtdiner bij Scheepskameel

  Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? Tijdens Nacht voor de Nacht kun ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants, waaronder Scheepskameel op het...

  Agenda
 33. Gezocht: stagiair communicatie

  Bij Bureau Marineterrein Amsterdam is plaats voor een stagiair. We werken aan een innovatieve toekomst voor deze historische omgeving.

  Nieuws
 34. Marineterrein Amsterdam autoluw

  Het rustige, groene karakter van het Marineterrein Amsterdam is bijzonder en waardevol. Om dat te behouden zijn de parkeermogelijkheden beperkt.

  Nieuws
 35. Nationale Archeologiedagen

  De Archeologiewerkplaats op Marineterrein Amsterdam houdt op 14 en 15 oktober open huis en Jerzy Gawronski, dé stadsarcheoloog, geeft een college. Komen dus!

  Nieuws
 36. Meet-up Campus Amsterdam

  Campussen, labs en innovatieve hubs werken met elkaar samen aan nieuwe oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

  Agenda
 37. Amsterdam Light Walk

  Jaarlijkse avondwandeling van 10 of 15 kilometer dwars door de stad.

  Agenda
 38. Vladimir Grafov | Meet the New Species

  Een laserkunstwerk dat een kortstondige glimp laat zien van een nieuwe soort; een robotsoort die zich overdag voedt met data en daar in de avond over communiceert.

  Agenda 17 december t/m 28 januari 2021
 39. Amsterdamse Waterspelen en Waterlaboratorium

  Tijdens het eerste en laatste weekend van de zomervakantie zijn er gratis activiteiten in en op het water van het Marineterrein, speciaal voor buurtbewoners. Geef je snel op!

  Agenda 10 t/m 11 juli 2021
 40. Amsterdamse Waterspelen en Waterlaboratorium

  Tijdens het eerste en laatste weekend van de zomervakantie zijn er gratis activiteiten in en op het water van het Marineterrein, speciaal voor buurtbewoners. Geef je snel op!

  Agenda 20 t/m 22 augustus 2021
 41. Nieuw op het Marineterrein: ROC van Amsterdam

  Het ROC van Amsterdam is de nieuwste toevoeging aan de community van het Marineterrein. De onderwijsinstelling wil met deze nieuwe locatie studenten bijzondere kansen bieden, samenwerkingen aangaan en unieke onderwijsinitiatieven creëren.

  Nieuws
 42. Kijkje achter de poort

  Afgelopen zondag, 14 september, hebben 120 mensen gebruik kunnen maken van de gelegenheid om met Open Monumentendag een kijkje achter de gesloten muren van het Marineterrein Amsterdam te nemen.

  Nieuws
 43. Meetups Glimworm

  Leer meer, kom naar de maandelijkse meetups voor programmeurs door Glimworm, een van de bewoners van De Voorwerf. Glimworm maakt iBeacons en is ontwikkelaar van de ‘Amsterdam Beacon Mile’.

  Nieuws
 44. Bouw tijdelijke brug gestart

  Langzaam maar zeker wordt het Marineterrein Amsterdam weer een toegankelijk onderdeel van Amsterdam. Aan het einde van dit jaar ligt er een tijdelijke brug naar de Dijksgracht.

  Nieuws
 45. Opening Rondje Oosterdok

  Er is een nieuwe wandel- en hardlooproute van 2,2 km over het Marineterrein Amsterdam en andere bijzondere locaties in het maritieme kwartier van Amsterdam. Schrijf je in voor een Rondje Oosterdok op 3 juli.

  Nieuws
 46. The Amsterdam Bierfair

  Ontmoet lokale brouwers, proef bijzonder bier, luister naar live muziek en kijk hoe brouwers hun ambacht in praktijk brengen.

  Agenda 16 t/m 18 september 2016
 47. The Amsterdam Beerfair (TAB)

  Tijdens het weekend van 8, 9 en 10 september 2017 wordt het Marineterrein een gezellige, sfeervolle plek om de beste bieren te proeven van de topbrouwers vanuit de hele wereld.

  Agenda 8 t/m 10 september 2017
 48. Sensoren meten roetdeeltjes en geluid op Marineterrein

  Op Marineterrein Amsterdam zijn roetdeeltjes en geluid gemeten. Er blijkt een duidelijke relatie te zijn tussen geluid en luchtvervuiling én het is er 10% schoner en stiller dan gemiddeld in het centrum van Amsterdam.

  Nieuws
 49. Nieuwe ontwikkeling Marineterrein

  Defensie wil op een groter deel van het Marineterrein blijven dan indertijd bij de bestuursovereenkomst aangegeven. Het Rijk, de gemeente Amsterdam en het Ministerie van Defensie zijn hierover nog in gesprek met elkaar.

  Nieuws
 50. Archeologiedagen

  Tijdens de aanleg van de Noord-Zuidlijn zijn talloze objecten opgegraven. Die objecten vertellen een verhaal. Het verhaal van de stad Amsterdam.

  Agenda 13 t/m 14 oktober 2018
 51. Koel hoofd en droge voeten dankzij blauw-groen dak

  Onderzoek op Smart Roof 2.0 wijst uit dat blauw-groene daken helpen bij de isolatie van gebouwen, de opvang van hemelwater, de vergroening van steden én bij het dempen van het stadshitte-eilandeffect.

  Nieuws
 52. Oproep aan buurtbewoners

  Hoe biedt het innovatieve Marineterrein Amsterdam meerwaarde voor zijn omgeving? Doe tijdens WeMakeThe.City mee met de Designsprint en werk mee aan een oplossing!

  Nieuws
 53. Het Marineterrein van Menno Pot

  Een gesprek over yuppen, experimenten, drukte en toekomstplannen. ‘Volbouwen zou een tragische denkfout zijn.’

  Nieuws
 54. Academie van Bouwkunst | Spolia

  Hoe bouw je voort op het verleden? Met gebruik van monumentale bouwfragmenten ontwierpen Studenten van de Academie van Bouwkunst een imaginair gebouw op het Marineterrein.

  Agenda 9 t/m 18 december 2020
 55. De TV Academy: springplank voor jonge makers

  Wat is het verhaal dat je wilt vertellen? Hoe maak je een storyboard? Welke camerapositie kies je? Onlangs gaven de TV Academy en Academy Pictures – in het kader van het Young Innovators Programme (YIP) van het Marineterrein – workshops aan...

  Nieuws
 56. Wil jij rondleider worden op het Marineterrein?

  Op 8 mei 2023 start de Reinwardt Academie een training voor verhalenvertellers in erfgoedinstellingen. Marineterrein Amsterdam geeft één beurs voor deze rondleidtraining, ter waarde van € 340, weg aan een buurtbewoner die het leuk vindt om...

  Nieuws
 57. Sportief zwemmen stapje dichterbij

  Huurders en buurtbewoners zijn enthousiast en ook de politiek vindt het een goed idee om de binnenhaven geschikt te maken voor zwemmers.

  Nieuws
 58. Samenwerking in het Oosterdok

  Door het Oosterdok waait een frisse wind. In dit Amsterdamse waterkwartier, met van oudsher een internationaal en vernieuwend karakter, zijn musea, muziekhuizen en een bibliotheek verbonden met bedrijven van de toekomst.

  Nieuws
 59. Oplevering Voorwerf Marineterrein

  Op 5 januari verhuizen verschillende Defensie-onderdelen vanaf het historische deel naar andere plekken op het Marine Etablissement Amsterdam. De oude Voorwerf komt daarmee beschikbaar om te transformeren naar een nieuw publiek toegankelijk gebied.

  Nieuws
 60. Tulpen met een Europees tintje

  Tijdens het Tulp Festival Amsterdam (1-30 april 2016) kunt u verschillende tulpentuinen bewonderen en al wandelend genieten van tulpenroutes door de stad. Ook op het Marineterrein Amsterdam staan duizenden bollen uitnodigend in bloei. Het thema: Europa.

  Nieuws
 61. Open dag op 3 juli 2016

  Marineterrein Amsterdam was altijd een gesloten gebied, maar dat is aan het veranderen. Wil je weten wat er gebeurt? Kom dan naar de Open dag op zondag 3 juli.

  Nieuws
 62. Te huur: prachtig gelegen officiersverblijf

  Unieke kans: het voormalige officiersverblijf is te huur voor een innovatieve organisatie. Het gebouw meet 1850 m², heeft 32 kamers, en is prachtig gelegen aan het water. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven tot 16 augustus.

  Nieuws
 63. Nationale Archeologiedagen

  Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski geeft een minicollege over de archeologie van bier en de Archeologiewerkplaats is het hele weekend open voor publiek.

  Agenda 14 t/m 15 oktober 2017
 64. Ontdek het Marineterrein Amsterdam

  Wie wil weten wat er op het Marineterrein gebeurt en waar dat in de toekomst toe gaat leiden, is van harte welkom bij de open dagen op zaterdag 9 en zondag 10 september.

  Nieuws
 65. Programma Ontdekdagen compleet

  Van 8 tot en met 10 september kun je zien wat er op het Marineterrein gebeurt. Met tours en talks, tech-workshops, excursies naar Smart Roof 2.0, fitness, een escape room, VR en nog veel meer.

  Nieuws
 66. Het nieuwe Marineterrein

  Je bent welkom op 4 oktober in Pakhuis de Zwijger voor de afsluiting van de eerste consultatieronde over plannen voor de toekomst van Marineterrein Amsterdam.

  Nieuws
 67. Wat weet jij van het Marineterrein?

  Er is een uitgebreide 'vraag en antwoord' met veel informatie over wat er nu en straks op Marineterrein Amsterdam gebeurt.

  Nieuws
 68. Marineterrein & WeMakeThe.City

  Marineterrein Amsterdam doet samen met tientallen andere locaties mee aan dit nieuwe festival voor en over de stad. Het programma vindt plaats van 20 t/m 24 juni.

  Nieuws
 69. Hoe schoon is het water?

  Op zondag 9 september springen 3000 zwemmers het water in voor Amsterdam City Swim. Maar hoe schoon is het water eigenlijk? Op het Marineterrein testen we nieuwe meettechnieken uit om de waterkwaliteit te verbeteren.

  Nieuws
 70. Amsterdam City Walk

  Stadswandeling van 12, 18, 21, 27 of maar liefst 33 kilometer. Alleen de twee langste routes voeren langs het Marineterrein en omgeving. Alles voor het goede doel.

  Agenda
 71. Archeologiedagen op 13 en 14 oktober

  De aanleg van de Noord/Zuidlijn was een megaproject. Ook voor archeologen. Letterlijk álle 700.000 vondsten zijn in de Archeologiewerkplaats op het Marineterrein onderzocht.

  Nieuws
 72. The Amsterdam Beerfair (TAB)

  TAB is een serieus bierfeest vanuit het eigen circulaire bierlaboratorium van Brouwerij Homeland.

  Agenda 13 t/m 15 september 2019
 73. The Amsterdam Beerfair

  Brouwerij Homeland organiseert voor de vierde keer een serieus bierfeest.

  Nieuws
 74. Informatie voor zwemmers

  Zwemmen in de binnenhaven is op eigen risico. Voor je het water in gaat om een baantje te trekken, is het dus goed om te weten hoe het gesteld is met de waterkwaliteit.

  Nieuws
 75. Robots at your service

  Wel eens gehoord van een gezelschapsrobot? Gebouw 025 staat van 18 t/m 22 november in het teken van de ouderenzorg van de toekomst. Je mag – al dan niet gehuld in een ouderdomssimulatiepak – de nieuwste zorgrobots zelf komen testen.

  Nieuws
 76. Het gezicht van 1018

  Een bijzonder fotografieproject met precies 1018 portretten van buurtbewoners, te zien in postcodegebied 1018 en dus ook op Marineterrein Amsterdam.

  Agenda 30 september t/m 15 oktober 2017
 77. Het gezicht van 1018

  Een bijzonder fotografieproject met precies 1018 portretten van buurtbewoners, te zien in postcodegebied 1018 en dus ook op Marineterrein Amsterdam.

  Nieuws
 78. Eeuwenoud internet op Marineterrein

  De werkplaats Archeologie op het Marineterrein wroet in de Amsterdamse grond naar informatie en verhalen uit ons verleden. Daar kan iedereen aan meewerken.

  Nieuws
 79. Slow movie tijdens SAIL

  Tijdens SAIL Amsterdam van 19 t/m 23 augustus wordt in de buitenruimte van het Marineterrein de registratie vertoont van de performance 36.5 / a durational performance with the sea van Sarah Cameron Sunde.

  Nieuws
 80. EU-voorzitterschap op het terrein

  De eerste zes maanden van 2016 is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Dat betekent veel vergaderen, veel ambtenaren en veel pers op het Marineterrein Amsterdam en in Het Scheepvaartmuseum. Voor het publiek wordt een cultureel programma...

  Nieuws
 81. Toegankelijkheid tijdens intocht Sint

  Op zondag 13 november is het Marineterrein Amsterdam vanwege de sinterklaasintocht tussen 7.00 en 13.00 uur niet toegankelijk voor publiek.

  Nieuws
 82. Boei meet waterkwaliteit

  Niet schrikken als je een groot geel Lego-hoofd in de haven van Marineterrein Amsterdam ziet dobberen. Het is een boei die de waterkwaliteit meet.

  Nieuws
 83. Vrijkomende ruimte in 2018

  Na de zomer van 2018 komen meer gebouwen vrij voor een nieuwe invulling. Op dit moment is echter nog heel weinig bekend over de mogelijkheden. Organisaties kunnen wel al hun interesse kenbaar maken.

  Nieuws
 84. Kom naar de Ontdekdagen!

  Kom tijdens de Ontdekdagen op 8, 9 en 10 september kijken wat er op het Marineterrein Amsterdam gebeurt en waar het in de toekomst heen gaat. Interessant én leuk.

  Nieuws
 85. NEMO breidt uit naar het Marineterrein

  Op het Marineterrein komt een 'laboratorium' van NEMO waar burgers kennis kunnen nemen van wetenschappelijke vraagstukken en technologische ontwikkelingen én actief bij kunnen dragen aan oplossingen.

  Nieuws
 86. Roboats voor het eerst getest op het Marineterrein

  Onlangs zijn de eerste Roboat-prototypen gedemonstreerd in de binnenhaven van het Marineterrein. Gaan deze zelfsturende en onbemande vaartuigen een bijdrage leveren aan het oplossen van verkeersproblemen in Amsterdam?

  Nieuws
 87. Inschrijving Summer Camp 2019 gestart

  Speciaal voor jongeren is er van 15 t/m 19 juli op het Marineterrein weer een Summer Camp. Dit jaar draait alles om het maken van je eigen sneaker; van ontwerp tot prototype.

  Nieuws
 88. Online | AMS Summer School: Urban Living Labs

  This year's Summer School focuses on challenges brought forward by Amsterdam: Quay Walls and Bridges, Future Proof Assets and Positive energy Districts. The application deadline is July 20th 2020.

  Agenda 17 t/m 21 augustus 2020
 89. Schietbaan | Living Art Lab | Aurelién Lepetit

  Op het Marineterrein wordt het komende jaar een Buitenbroedplaats ontwikkeld. De jonge Franse kunstenaar Aurélien Lepetit bijt de spits af met een locatiespecifieke installatie in de Fitnesstuin en de Schietbaan van het Marineterrein.

  Agenda 10 september t/m 10 oktober 2020
 90. Nieuwe fase in Roboat-project breekt aan

  Een nieuwe mijlpaal in het Roboat-project: op 30 april werd door wethouder Victor Everhardt de nieuwe zwenkkraan op Marineterrein Amsterdam officieel in gebruik genomen.

  Nieuws
 91. AI City - Incubator

  In deze multimedia-installatie verbeeldt kunstenaar Vladimir Grafov de onstuitbare opmars van kunstmatige intelligentie (AI) in de stad.

  Agenda 2 december t/m 1 mei 2022
 92. 3800 tulpenbollen op de Voorwerf

  In het najaar van 2014 zijn rondom de fontein op de Voorwerf maar liefst 3800 tulpenbollen geplant voor het Tulp Festival Amsterdam. Dat wordt een feest voor het oog als de tulpen vanaf begin april bloeien. Ook Het Scheepvaartmuseum doet mee met het...

  Nieuws
 93. Neelie Kroes aan de slag op de Voorwerf

  StartupDelta heeft haar intrek genomen in een gedeelte van het Poortgebouw aan de Voorwerf van het Marineterrein. Maandag 12 januari is Neelie Kroes, boegbeeld van de organisatie, persoonlijk welkom geheten door burgemeester Eberhard van der Laan,...

  Nieuws
 94. Michiel de Ruyter stadswandeling

  Naar aanleiding van de nieuwe bioscoopfilm ‘Michiel de Ruyter’ heeft het Scheepvaartmuseum een wandeling gemaakt langs tien maritiem-historische locaties in Amsterdam waaronder ’s Lands Werf, het huidige Marineterrein. Hier liet de zeeheld zijn...

  Nieuws
 95. Tulpenfeest op de Voorwerf

  Het Tulpfestival is losgebarsten in Amsterdam; in totaal zijn een half miljoen tulpen geplant. Ook het Marineterrein doet mee. Kom snel kijken want de tulpen staan nu te bloeien!

  Nieuws
 96. Pitch voor Gebouw 027E

  Voor Gebouw 027E zoekt Bureau Marineterrein Amsterdam toonzettende gebruikers die op onverwachte en inspirerende wijze invulling kunnen geven aan nieuwe manieren van werken, denken en doen. NB: de pitch is op 15 juli 2015 gesloten, aanmelden is niet meer...

  Nieuws
 97. Call for use of Building 027E

  Bureau Marineterrein Amsterdam is looking for trend-setting users for this building, who can offer unexpected and inspiring interpretations for new ways of working and connecting and new cultural uses. Note: this call is now closed.

  Nieuws
 98. StartupDelta gaat verder

  StartupDelt verhuist per 15 september naar Spaces in het centrum van Amsterdam.

  Nieuws
 99. IoT Olympic Games II: uitdagingen gezocht

  Op 23 en 24 april werken ervaren developers, ontwerpers en tech-entrepreneurs tijdens de tweede IoT Olympic Games binnen het thema ‘society’ aan innovaties voor het Internet of Things. Uitdagingen zijn welkom!

  Nieuws
 100. Muziekworkshop tijdens de Open dag

  Buurtbewoner Jos Zandvliet (ex-Dogtroep) organiseert samen met de blazers van Jungle by Night muziekworkshops tijdens de Open dag van het Marineterrein Amsterdam op zondag 3 juli; neem je instrument dus mee!

  Nieuws
 101. Zwemmen?

  Altijd al een duik willen nemen in het het haventje van het Marineterrein Amsterdam? Tijdens de Open dag kan het!

  Nieuws
 102. KunstManifestatie Circular City

  Op verschillende plekken op het Marineterrein Amsterdam worden in de loop van de zomer kunstwerken en installaties gepresenteerd die ideeën en discussie uitlokken over de ‘circulaire stad’.

  Nieuws
 103. VRBASE officieel van start

  VRBASE is dé centrale plek in Europa voor virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Creatieven, ondernemers en studenten komen bij elkaar om VR naar een hoger niveau te brengen.

  Nieuws
 104. TreeWiFi

  Futuristische vogelhuisjes op Marineterrein Amsterdam meten de kwaliteit van de lucht.

  Nieuws
 105. Slim dak

  Boven op gebouw 002 van Marineterrein Amsterdam wordt een blauw-groen dak vol sensoren aangelegd. Dat levert een schat aan informatie op.

  Nieuws
 106. Door het oog van de camera

  Stel, je studeert bouwkunde. Je krijgt de opdracht om het Marineterrein Amsterdam aan te pakken. Maar in plaats van een ontwerpprogramma, mag je alleen een camera gebruiken.

  Nieuws
 107. Nacht van de Vluchteling

  Tijdens de Nacht van de Vluchteling wandelen honderden lopers een veertig kilometer lange sponsorloop om aandacht te vragen voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking.

  Agenda 17 t/m 18 juni 2017
 108. De toekomst van het verleden

  Honderd jaar tijdreizen met een simpele muisklik? The future is now. Roos Lamers – stagiaire van de Reinwardt Academie – ontrafelt de rijke erfenis van het Marineterrein Amsterdam en maakt haar toegankelijk.

  Nieuws
 109. Heidag in de Commandantswoning

  Zoekt u een rustige, besloten omgeving om met uw team of bestuur goed na te denken over de koers van uw organisatie? De Commandantswoning op het Marineterrein Amsterdam is hiervoor ideaal.

  Nieuws
 110. Growth Marketing Conference

  The only actionable, hands-on educational event dedicated to the most important business issue today – growth. Brought to you by Growth Tribe.

  Agenda
 111. Uitmarkt rond het Oosterdok

  Dit jweekend vindt de Uitmarkt plaats rondom het Oosterdok en dus deels ook op het Marineterrein Amsterdam. Een mooie testcase om erachter te komen wat voor impact  al die activiteit in de buitenruimte heeft.

  Nieuws
 112. Informatiecentrum geopend

  Op elke woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag in september van 13.00 tot 18.00 uur zijn vragen te stellen en is informatie te krijgen over de eerste ideeën voor de toekomst van Marineterrein Amsterdam. Hiervoor is een speciale ruimte ingericht, direct...

  Nieuws
 113. Jouw mening is belangrijk

  De plannen voor de toekomst van Marineterrein Amsterdam als internationaal en innovatief stadskwartier zijn in de maak. Via een interactieve tour kun je het hele terrein bekijken én je mening geven.

  Nieuws
 114. Oorzaak watervervuiling gevonden

  Goed nieuws: bij stevige regenval vervuilt het water. Goed nieuws? Ja, want pas als je weet wat de oorzaak van de vervuiling is, kun je er iets aan doen.

  Nieuws
 115. Filmacademie start VRAcademy

  De VRAcademy stimuleert innovatie en kruisbestuiving tussen educatieve instellingen en het bedrijfsleven.

  Nieuws
 116. Design led entrepreneurship

  With Heather Corcoran at Kickstarter, and Bob Schiller of Amsterdam's hottest new bike start-up MOKUMONO @Makerversity

  Agenda
 117. Besluitvorming Marineterrein uitgesteld

  Het college van B&W heeft de verdere besluitvorming over de toekomst van Marineterrein Amsterdam uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. De gemeenteraad neemt hiermee meer tijd voor de besluitvorming over dit bijzondere gebied. 

  Nieuws
 118. Bron van innovatieve energie en interactie

  ‘Deze plek, van oudsher een hotbed van innovatie, heeft iets magisch en dat willen we behouden.’ Aan het woord is Herman Wagter, technologiestrateeg van Bureau Marineterrein Amsterdam.

  Nieuws
 119. Innovatie, cultuur én rust

  Marineterrein Amsterdam ontwikkelt zich tot een toekomstbestendig stadsdeel. Pioniers bedenken, testen en passen er innovaties toe voor een leefbare stad. Projectdirecteur Liesbeth Jansen deelt haar vergezicht.

  Nieuws
 120. Meet-up: Sport, spel en beweging

  De meet-up van13 februari gaat over het optimaal én flexibel gebruikmaken van de sportvoorzieningen op het Marineterrein. En ook over de kansen die er liggen voor innovatie.

  Nieuws
 121. Meet-up waterkwaliteit: verbeteren meetmethoden

  Tijdens Wereldwaterdag organiseert Bureau Marineterrein een meet-up over slimmere methoden voor het meten van waterkwaliteit; belangrijk voor alle steden met open water.

  Agenda
 122. Meet-up waterkwaliteit: verbeteren meetmethoden

  Tijdens Wereldwaterdag, 22 maart, organiseert Bureau Marineterrein een meet-up over slimmere methodes voor het meten van waterkwaliteit. Belangrijk voor alle steden met open water. Meld je nu aan!

  Nieuws
 123. In memoriam: Wil Merkies

  Wil was oprichter van Buurtplatform Marineterrein Kattenburg en was als zodanig nauw betrokken bij de ontwikkelingen op Marineterrein Amsterdam.

  Nieuws
 124. Bijpraten met de buurt

  Een informele informatiebijeenkomst, speciaal voor mensen die in de buurt van het Marineterrein wonen.

  Agenda
 125. Meet-up: wonen op het Marineterrein

  Ruimtegebrek, gentrificatie en klimaatverandering hebben grote gevolgen voor het leven en wonen in de stad. Welke innovatieve woonvormen bieden oplossingen? En kunnen we die uit gaan testen op het Marineterrein?

  Nieuws
 126. Bijpraten met de buurt op 18 september

  Wil je weten wat er speelt en prangende vragen stellen? Kom dan naar deze informele infomatiebijeenkomst. Speciaal voor buurtbewoners.

  Nieuws
 127. Doe mee aan het onderzoek omgevingscontract

  De huidige, tijdelijke ontwikkelingsfase van het Marineterrein biedt een uitgelezen kans om te experimenteren met het omgevingscontract: een nieuwe vorm van participatie. Doe je mee?

  Nieuws
 128. Geluidsoverlast te lijf met sensoren

  Geluidsoverlast: een onderbelicht maar serieus probleem in de stad. Sensemakers AMS speurt naar oplossingen met behulp van geluidssensoren en artificial intelligence.

  Nieuws
 129. De strijd om de wisselbalk

  Sportieve spanning tijdens de eerste voetbalwedstrijd tussen het Marine Etablissement Amsterdam en organisaties op het Marineterrein.

  Nieuws
 130. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 131. Kickbokslessen in de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes geeft deze zomer elke woensdag en zondag kickboksles in de fitnesstuin van Marineterrein Amsterdam.

  Nieuws
 132. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 133. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 134. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 135. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 136. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 137. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 138. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 139. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 140. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 141. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 142. Officiële opening Codam

  Koningin Máxima opent op 2 juli 2019 Coding College Codam op Marineterrein Amsterdam.

  Agenda
 143. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 144. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 145. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 146. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 147. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 148. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 149. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Boksschool Bijlmerbajes, een boksschool voor iedereen, komt naar Marineterrein Amsterdam deze zomer.

  Agenda
 150. Bijpraten met de buurt

  Informele buurtbijeenkomst over actuele ontwikkelingen op Marineterrein Amsterdam.

  Agenda
 151. Bijpraten met de buurt

  Informele buurtbijeenkomst over actuele ontwikkelingen op Marineterrein Amsterdam.

  Nieuws
 152. Leren kickboksen op afstand

  Boksschool Bijlmerbajes gaat dankzij creatieve oplossingen door met kickbokslessen op Marineterrein Amsterdam

  Nieuws
 153. De Studio Buurtprogramma | Datasafari

  Maak een buurtwandeling van buurtcentrum de Witte Boei naar De Studio van NEMO op het Marineterrein en ontdek hoe data gebruikt worden om de stad veiliger, duurzamer en efficiënter te maken.

  Agenda
 154. De Studio Buurtprogramma | Datasafari

  Maak een buurtwandeling van buurtcentrum de Witte Boei naar De Studio van NEMO op het Marineterrein en ontdek hoe data gebruikt wordt om de stad veiliger, duurzamer en efficiënter te maken.

  Agenda
 155. De Studio Buurtprogramma | Luchtdata

  In deze workshop ga je aan de slag met data over luchtverontreiniging door fijnstof, stikstof en koolstofdioxide. Hoe zoek je ze op en wat kun je ermee doen?

  Agenda
 156. ROEF tour

  Bezoek 15 bijzondere daken in de stad, waaronder Smart Roof 2.0 op Marineterrein Amsterdam.

  Agenda
 157. Donut sessie: onderwijs

  Welke rol kan onderwijs spelen om Amsterdam richting de Donut te krijgen?

  Agenda
 158. Een kleine plek voor grote ideeën

  Onlangs is op het Marineterrein het Smart City Experience Lab geopend; een expositie van bijzondere oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken.

  Nieuws
 159. Open Monumentendag

  Als u niet kunt wachten tot de openstelling van de Voorwerf in januari 2015, is de Open Monumentendag op zondag 14 september dé kans om een sneak preview te krijgen.

  Nieuws
 160. 21 maart Open Huis Voorwerf

  Woont u in de buurt van het Marineterrein en wilt u weten wat er allemaal gaande is? Op zaterdag 21 maart, van 13.00 - 17.00 uur, zijn omwonenden van het terrein van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen op de Voorwerf.

  Nieuws
 161. Nieuwe toekomst voor gebouw 027E

  Eind april zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor de renovatie van gebouw 027E. Dit is een van de twee gebouwen ‘op pootjes’ die goed zichtbaar zijn vanaf de Prins Hendrikkade.

  Nieuws
 162. Bitcoin Wednesday

  Nederlands' grootste en beste bijeenkomst over digital currency voor zowel beginners als gevorderden, vindt elke maand plaats op het Marineterrein Amsterdam.

  Nieuws
 163. Op het Marineterrein werk je aan de toekomst

  Serieus werken aan een bestendige toekomst en een tegenwicht bieden aan de hectiek van de stad. Daar staan het Marineterrein Amsterdam en haar gebruikers voor.

  Nieuws
 164. Archeologiedagen

  Tijdens de Archeologiedagen kun je op het Marineterrein aan de slag met echt Amsterdams archeologisch materiaal.

  Agenda 15 t/m 16 oktober 2016
 165. Van schietbaan naar VR-lab

  In april 2016 is IJsfontein verhuisd van het idyllische Westerpark naar het stoere Marineterrein Amsterdam. Hier vind je gebouwen die je normaal niet hebt in de stad: een schietbaan bijvoorbeeld.

  Nieuws
 166. Solipmission launch for Burning Man 2017 at VRBase

  Kunstenaar Dadara heeft samen met een crew een project opgezet om de nieuwe wereld van Virtual Reality te exploreren. De missie wordt op 17 maart 2017 gelanceerd bij VRBase op het Marineterrein Amsterdam.

  Agenda
 167. Uitmarkt

  Uitmarkt wordt door velen gezien als het grootste culturele evenement van Amsterdam en dient tevens als de aftrap van het culturele seizoen. Dit jaar vindt de Uitmarkt plaatsrondom het Oosterdok, en gedeeltelijk ook op het Marineterrein.

  Agenda 25 t/m 27 augustus 2017
 168. Bijltjesdag uitgesteld

  Helaas is de conditie van het sportveld op het militaire deel van het terrein nog niet in orde. Hierdoor kan het eerder aangekondigde Bijltjesdag voetbaltoernooi op zaterdag 3 juni niet door gaan. Er wordt gezocht naar een alternatieve datum.

  Nieuws
 169. Fiber Festival

  Makerversity hosts two labs sessions during the Fiber Festival, which takes place in Amsterdam from 9-12 May

  Agenda 9 t/m 11 mei 2017
 170. Bright idea hub

  Van 29 mei t/m 9 juni strijkt de Generation Discover bright ideas hub neer op het Marineterrein Amsterdam. Leerlingen van groep 7 worden hier uitgedaagd om oplossingen te bedenken voor problemen rondom energie, water en voedsel.

  Nieuws
 171. Aardappeloproer 100 jaar

  Komend weekend staat heel Kattenburg in het teken van 100 jaar Aardappeloproer. Ook op het Marineterrein Amsterdam zijn op zondag 2 juli tal van activiteiten.

  Nieuws
 172. Fitness-tuinkamer in de maak

  Maak je Rondje Oosterdok compleet met een work-out op de nieuwe fitnesstoestellen. Je vindt ze op Kade West, tussen gebouw 025 en 024 in. Rondom de toestellen wordt na de zomer een tuinkamer aangelegd.

  Nieuws
 173. The making of Marineterrein

  Op 19 juli 2017 organiseert Bureau Marineterrein Amsterdam een informatiebijeenkomst over de Principenota, het Principebesluit en vervolgstappen. Voor deze bijeenkomst zijn genodigd degenen die de afgelopen jaren deel hebben genomen aan gesprekken en...

  Nieuws
 174. Onderzoek waterkwaliteit uitgebreid

  Zwemmen in de binnenhaven is op eigen risico; het water is niet altijd even schoon en er is geen toezicht. Wel vindt uitgebreid onderzoek plaats naar de waterkwaliteit.

  Nieuws
 175. Reis door de tijd

  De boeiende geschiedenis van het Marineterrein vind je terug op een nieuwe, interactieve tijdlijn.

  Nieuws
 176. Ontdekdagen in teken van innovatie

  Marineterrein Amsterdam was op 9 en 10 september open voor publiek. Grootste trekker: Project Smart Roof 2.0, dat sinds de opening op 8 september wereldwijd in de belangstelling staat.

  Nieuws
 177. Presentatie: Erfgoed op het Marineterrein

  Het Marineterrein wordt een toekomstbestendig stadskwartier, maar niet alle gebouwen die er nu staan, hoeven te verdwijnen. Welke gebouwen hebben bijzondere kwaliteiten?

  Agenda
 178. Omleiding voor fietsers en voetgangers

  Door bouwwerkzaamheden op het Oosterdokseiland geldt vanaf 9 januari 2018 een omleiding voor fietsers en voetgangers richting het Marineterrein.

  Nieuws
 179. Presentatie cultuurhistorische verkenning Marineterrein

  Sinds de aanleg van de IJ-tunnel werd het Marineterrein vrijwel helemaal nieuw ontworpen. Hoe kijken we nu tegen die relatief nieuwe bebouwing aan? Cultuurhistorica Hester Aardse geeft op 31 januari een presentatie.

  Nieuws
 180. Bijpraten met de buurt

  Betrokkenen in de directe omgeving van het Marineterrein praten we als eerste bij over stand van zaken en ontwikkelingen

  Agenda
 181. Bijpraten met de buurt op 20 februari

  Speciaal voor mensen die in de buurt van het Marineterrein wonen, organiseren we op dinsdagavond 20 februari een informele informatiebijeenkomst in de Commandantswoning. Meld je hier aan.

  Nieuws
 182. Opening Fitnesstuin

  Marineterrein Amsterdam maakt meer ruimte voor sport en groen.

  Agenda
 183. Marineterrein en Oosterdok in Parool

  De bijlage van Het Parool van 19 april, inclusief een interview met Liesbeth Jansen, directeur Bureau Marineterrein Amsterdam.

  Nieuws
 184. Meet-up: Wonen op het Marineterrein

  Verstedelijking en klimaatverandering hebben grote gevolgen voor de manier waarop we leven en wonen. Welke innovatieve, tijdelijke woonvormen bieden oplossingen? En kunnen we die uit gaan testen op het Marineterrein?

  Agenda
 185. Inside Out tour Marineterrein

  Het Marineterrein ontwikkelt zich van militaire enclave naar een toekomstbestendig stadskwartier. Tijdens WeMakeThe.City is er een presentatie en tour over dit boeiende proces.

  Agenda
 186. Bijpraten met de buurt

  Een informele informatiebijeenkomst, speciaal voor mensen die in de buurt van het Marineterrein wonen.

  Agenda
 187. Serieus bierfeest

  In ons eigen Amsterdam worden heel bijzondere bieren gebrouwen. Kom ze van 14 t/m 16 september proeven bij de derde editie van TAB.

  Nieuws
 188. Column: de toekomstbestendige stad

  Het is precies vijf jaar geleden dat de bestuursovereenkomst voor de geleidelijke ontwikkeling van het Marineterrein werd getekend. Wat is de stand van zaken na vijf jaar? Een column van Liesbeth Jansen, directeur van Bureau Marineterrein.

  Nieuws
 189. Bijpraten met de Buurt

  Informele buurtbijeenkomst over actuele ontwikkelingen op het Marineterrein.

  Agenda
 190. Homeland exhibits: Gabo Engel

  Opening van een expositie van schetsen, schilderkunst en fotografie van de Amsterdamse kunstenares Gabo Engel

  Agenda
 191. [WeMakeThe.City] Urban Living Lab Summit

  Experts and practitioners present their knowledge and activate the participants in co-creative workshops, showing and experiencing if and how to use Living labs for solving urban challenges.

  Agenda
 192. [WeMakeThe.City] Cities under pressure

  Discussie onder leiding van Charles Landry over de mogelijkheden van ‘creative bureaucracy’ in wereldsteden die kampen met een te grote populariteit. Engelstalig.

  Agenda
 193. Open dag bij Codam

  Leren programmeren kan je leven veranderen, werkgevers staan voor je in de rij!

  Agenda
 194. Insecten tellen met een slimme camera

  Met nieuwe technologie, sinds kort geïnstalleerd op Marineterrein Amsterdam, kan duidelijker worden waarom de insectenpopulatie zo sterk afneemt.

  Nieuws
 195. Dit was Marineterrein LIVE! 2020

  Hét jaarlijkse evenement van Marineterrein Amsterdam met inspirerende talks, live experimenten en het laatste nieuws.

  Nieuws
 196. Expo | Game over

  Kunstenaar Tilmann Meyer-Faye exposeert in de Schietbaan met een vloot keramische oorlogsschepen.

  Agenda 6 juni t/m 4 juli 2020
 197. Sport- en speldag

  Gratis sport- en spelclinics voor alle kinderen vanaf 10 jaar. Ook voor absolute beginners!

  Agenda
 198. Paddle 2 Move

  Stand-up paddletocht voor de realisatie van een trainingscentrum voor mensen met een dwarslaesie.

  Agenda
 199. Ascension

  Een VR-filmproject van studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunst.

  Agenda 10 t/m 27 maart 2022
 200. Open dag bij Codam

  Maak kennis met een uitzonderlijke codeeropleiding. Deze open dag is uitsluitend voor vrouwen.

  Agenda
 201. Open Monumentendag

  Ontdek de fascinerende geschiedenis van het Marineterrein en leer alles over de bijzonderste gebouwen met de nieuwe podcast Ziel van het Marineterrein. 

  Agenda 10 t/m 11 september 2022
 202. Vruchtbare Spring Week van nieuwkomer ROCvA op het Marineterrein

  Sinds kort is het ROC van Amsterdam onderdeel van het Marineterrein Collectief. Met als doel om hier samen met de andere organisaties op het terrein én collega’s en studenten nieuw onderwijs te maken en daarmee te experimenteren. Tijdens de Spring...

  Nieuws
 203. De Buurtcamping Marineterrein

  Kom kamperen op de mooiste camping van Amsterdam. Verscholen achter een historische muur en aan het water ligt het Marineterrein. Vroeger zat hier de Marine en nu werken er verschillende makers, denker en doeners aan oplossingen voor de stad.

  Agenda 30 augustus t/m 1 september
 204. Buurtcamping Marineterrein

  Ieder jaar gaan buurtbewoners door heel Nederland drie dagen lang op vakantie in eigen park. Zo ontstaat een gezellige camping, bewoond door een mengelmoes van alle mensen die de buurt rijk is.

  Nieuws
 205. Ik schreeuwde naar het IJ, maar hij kon me niet horen

  “Er kwamen mannen met bouwplannen. Ze sloegen duizend heipalen in de grond om een magazijn te bouwen waarin ze hout en touw konden opslaan om nog meer schepen te bouwen. Ik schreeuwde naar het IJ, maar hij kon me niet horen.”

  Nieuws
 206. Kom over de brug!

  Op 11 januari 2016 openen burgemeester Van der Laan en minister Blok een nieuwe brug naar het Marineterrein en het gerenoveerde gebouw 027E. Iedereen is van harte uitgenodigd om als (een van de) eersten over de brug te komen; de chocolademelk staat voor...

  Nieuws
 207. Tweewekelijkse rondleidingen

  Wilt u mee op ontdekkingsreis over het Marineterrein? Rasverteller en oud-Marineman Hans Bartelsman geeft iedere tweede en nu ook elke vierde woensdag van de maand een rondleiding.

  Nieuws
 208. Brug geopend door Blok en Van der Laan

  Met de opening van de Commandantsburg is een nieuw deel van het Marineterrein publiek toegankelijk geworden; een historische gebeurtenis.

  Nieuws
 209. Expositie in 027E

  Energie is overal, soms zichtbaar, maar meestal niet. In de tentoonstelling New Energies wordt energie op allerlei manieren gevisualiseerd, door kunstenaars, architecten en wetenschappers.

  Nieuws
 210. Verhalenbundel vertaald

  'Het Land binnen de Muren', de verhalenbundel die ter gelegenheid van het openen van de poort is verschenen, is nu ook in het Engels verkrijgbaar.

  Nieuws
 211. Nieuw op het Marineterrein: VRBASE

  Met de komst van VRBase op het Marineterrein krijgt Amsterdam een centrale hub voor ontwikkelingen op het gebied van virtual en augmented reality.

  Nieuws
 212. Architectuurwandeling

  Deze eerste architectuurwandeling over het Marineterrein door de Gebouwengids start in de OBA.

  Agenda
 213. Inner City

  Exhibition about interiors, the centre of the city, subterraneous buildings, and the psychology of architecture.

  Agenda 30 september t/m 11 november 2016
 214. Inner City expositie

  Inner City is een nieuwe kunstmanifestatie van Cityscapes Foundation op een bijzondere locatie op het Marineterrein: Gebouw 025.

  Nieuws
 215. Nieuw licht in de oude poort

  Het nieuwe lichtwerk 0° / 0° in de oude poort bestaat uit de twee elementaire principes van de sextant: de stand van de zon en de plaatsbepaling.

  Nieuws
 216. TEday

  Scholieren maken deze dag kennis met alle technische opleidingen van het ROC en tech-bedrijven op het Marineterrein

  Agenda
 217. Maritieme rondleiding

  Mee op ontdekkingsreis over het Marineterrein? Rasverteller en oud-Marineman Hans Bartelsman geeft op diverse zon- en woensdagen een rondleiding.

  Agenda
 218. Cito-Uitblaasdag

  Medio april wordt de Cito-toets afgenomen. Omdat dit vaak een spannende periode voor deze schoolkinderen is, heeft Sciandri in samenwerking met Defensie sinds 2006 een jaarlijkse Cito-Uitblaasdag in het leven geroepen.

  Agenda
 219. Bijltjesdag

  Bedrijventeams mogen bij wijze van voorproefje een dagje voetballen op het verse gras van het Marine Etablissement.

  Agenda
 220. Bomvol programma Ontdekdagen

  Met tech-workshops, discussies, meet-ups voor makers en demonstraties van virtual reality, tours, fitness workouts, kidslab, buitenbios, het TAB-Festival en veel meer.

  Nieuws
 221. Meet-up: Meer slimme daken voor de stad

  Het Marineterrein wordt een toekomstbestendig stadskwartier. Daarom praten we verder over slimme waterhuishouding, zoals is uitgetest met Smart Roof 2.0. Ook de omgeving kan hiervan profiteren.

  Agenda
 222. Nieuwe ICT-school op Marineterrein

  "Collegegeld en vooropleiding zijn niet nodig; wel talent, creativiteit en doorzettingsvermogen"; vandaag in de Volkskrant.

  Nieuws
 223. Publieke Fitnesstuin opent op 21 april

  Hier vind je vier krachttoestellen en twee grote klimtoestellen, geschikt voor jong en oud, voor beginnende en gevorderde sporters, voor wandelaars en voor harde werkers.

  Nieuws
 224. Marineterrein in Monocle

  "Almost everything is geared towards exploring possibilities for a healthier, more efficient city", schrijft dit Britse magazine.

  Nieuws
 225. Maak je stad!

  Workshop bij Makerversity ihkv WeMakeThe.City

  Agenda
 226. ‘Archeologie gaat over vertellen waar we naartoe gaan’

  700 duizend vondsten zijn er tijdens de aanleg van de Noord/Zuid-lijn uit de grond gehaald. Daarvan is een boek, een website en een enorm kunstwerk in metrostation Rokin gemaakt; dit alles is tot stand gekomen op het Marineterrein, in de...

  Nieuws
 227. The Boatrace

  Wie maakt het mooiste, snelste en meeste wendbare bootje?

  Agenda
 228. Expeditie Oosterdok

  Feest in het Oosterdok! Maar liefst 20 culturele instellingen en bedrijven van Expeditie Oosterdok organiseren 75 gratis activiteiten en workshops voor iedereen.

  Agenda
 229. Special open day and check-in for women at Codam

  Door middel van programmeren en het ontwikkelen van software kun je jouw leven en dat van anderen veranderen. Een opleiding bij Codam geeft je meer kansen op een baan dan welke traditionele opleiding ook.

  Agenda
 230. Niet bang voor kleur

  De voormalige schietbaan wordt van buiten helemaal geschilderd. Een experiment met transparante verf, veel kleuren en lef; symbolisch voor wat er binnen en op het Marineterrein gebeurt.

  Nieuws
 231. De Slimme Regenton

  Een antwoord op stedelijke waterproblematiek. Voldoende water bij droogte, geen overvol riool en een besparing van drinkwater.

  Nieuws
 232. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 233. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 234. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 235. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 236. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 237. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 238. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 239. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 240. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 241. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 242. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 243. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 244. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 245. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke woensdag en zondag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 246. Kickboksen bij de fitnesstuin

  Bokslessen door boksschool Bijlmerbajes, elke maandag en woensdag in de openlucht op het Marineterrein.

  Agenda
 247. VOK-herdenking

  Kranslegging bij het monument op de Voorwerf door de Vereeniging van Oud-Kweekelingen van de Kweekschool voor de Zeevaart te Amsterdam.

  Agenda
 248. Innovating the Plastics Value Chain

  EIT Climate-KIC brings together a select number of industries, start-ups, academia, and government representatives to co-design solutions to increase plastics circularity.

  Agenda