De achtste editie van Amsterdam City Swim vindt plaats op zondag 8 september, met de binnenhaven van het Marineterrein als startpunt. Amsterdam City swim is een twee kilometer tellende zwemtocht door de Amsterdamse grachten. Kinderen zwemmen alleen de laatste 700 meter van het parcours. Iedereen die meedoet met Amsterdam City Swim haalt donatiegeld op voor onderzoek naar de zenuw-spierziekte ziekte ALS. Jaarlijks zwemmen er zo’n 2500 volwassenen en 300 kinderen mee met de Amsterdam City Swim. Het evenement heeft al vele miljoenen opgehaald.

Waterkwaliteit

De binnenhaven van het Marineterrein is niet alleen de startplek van Amsterdam City Swim, in de zomer wordt hier ook al volop gezwommen door buurtbewoners. Toch is de binnenhaven nog altijd geen officiële zwemlocatie; zwemmen is hier op eigen risico. De waterkwaliteit is de laatste jaren verbeterd, maar het is niet altijd schoon genoeg. Vooral na zware regenval kunnen er bacteriën in het water komen omdat riolen overlopen. In zo’n geval wordt een negatief zwemadvies gegeven.

Innovatieve meetmethoden

Bureau Marineterrein Amsterdam werkt samen met de gemeente Amsterdam en organisaties als Waternet, Sanitas Water, Biotrack, Deltares, Sensemakers en Amsterdam City Swim aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Innovatieve meetmethoden, die heel precies en heel snel zijn, zijn daarbij van het grootste belang. Over de vorderingen van dit onderzoek lees je hier meer. Naar verwachting wordt de binnenhaven van het Marineterrein binnen enkele jaren een officiële zwemlocatie.

Amsterdam City Swim wordt georganiseerd door House of Sports.