Overzicht-Binnenhaven (1)

Nu

Op zoek naar oplossingen voor stedelijke uitdagingen

Op 5 december 2013 ondertekenden het Rijk en de gemeente Amsterdam een bestuursovereenkomst met de ambitie om van het Marineterrein een adaptieve en innovatieve stadswijk te maken.

In 2015 opende de deuren van het terrein voor publiek en inmiddels werkt er een gevarieerd collectief van zo’n vijftig organisaties aan de toekomst van de stad.

Daarmee is de ontwikkeling van het Marineterrein naar een inclusieve en innovatieve stadswijk in gang gezet. Door te experimenteren met verschillende oplossingen voor stedelijke uitdagingen levert dit gebied een grensverleggende bijdrage aan een toekomstbestendige stad.

Bureau Marineterrein

Bureau Marineterrein is een onafhankelijk projectbureau dat sinds 2013 in opdracht van het Rijk en de gemeente Amsterdam werkt aan de ontwikkeling van het Marineterrein. Het bureau is verantwoordelijk voor de programmering op het terrein, het gebruik en beheer van gebouwen, de selectie van de huurders, de communicatie en het beheer van de buitenruimte. Daarnaast heeft het bureau als doel om het testen van oplossingen voor stedelijke vraagstukken op het Marineterrein mogelijk en zichtbaar te maken, programma’s en projecten op te zetten, het collectief op het terrein te versterken en samen te werken met de buurt, omgeving en stad om de ambities en activiteiten voor elkaar te krijgen.

Deze rol neemt Bureau Marineterrein op zich tot het gebied wordt verkocht. Daarna ontstaat een nieuwe situatie.

Volop experiment (1790)

Wist jij dat hier vroeger aan schepen werd getimmerd, de Zuiderzee tegen de kade klotste en van Gogh over de Voorwerf uitkeek? Bekijk hier onze interactieve tijdlijn en leer meer over de geschiedenis van het Marineterrein.