Respyre brengt de betonnen stad tot leven

Experimenten
moswand1
Respyre
002B

Respyre: Saai, grijs beton omtoveren naar een groene en verkoelende oase

Saai, grijs beton wordt dankzij Respyre in een groene en verkoelende oase omgetoverd, wat voordelen voor de lokale biodiversiteit oplevert en de leefbaarheid van de stad vergroot.

Bioreceptief beton creëert gezonde, groene gevels

Voor een klimaatbestendige en leefbare stedelijke omgeving is meer groen nodig. Met Respyre integreer je dit al in het ontwerp van steden.

Beton is een veelgebruikt bouwmateriaal in steden dat veel hitte vasthoudt. Om dit effect tegen te gaan wordt op Marineterrein Amsterdam een bioreceptieve betonvariant getest. Hierop kunnen planten zich hechten. Deze betonvariant wordt als ‘pleisterlaag’ aangebracht op een bestaande, kale betonmuur, waardoor deze na verloop van tijd verandert in een met mos overwoekerd, ‘levend’ oppervlak. 

Feiten

  • Sommige betonsoorten zijn relatief poreus en daarmee water- en luchtdoorlatend. Hierdoor kunnen ze veel vocht vasthouden, wat ze geschikt maakt voor begroeiing met mos. Aan de TU Delft is onlangs een speciaal vochtabsorberend beton én betonpleister ontwikkeld waaraan mos zich goed hecht. Dit doen ze met Respyre, een geavanceerde bioreceptieve technologie.

  • Dit betonmengsel heeft unieke kenmerken. Door de textuur van de microporiën, de zuurgraad, de mate van water- en luchtdoorlatendheid en het vermogen om voedingsstoffen vast te houden, vormt het de perfecte ondergrond waarop mos goed op gedijt.

  • Mos is erg geschikt voor groene gevels omdat het rhizoïden heeft in plaats van wortels. Wortels kunnen het materiaal van waaruit ze groeien erg beschadigen. Rhizoïden doen dat niet. Ze werken voornamelijk als ‘lijm’, waardoor de gevel in perfecte staat blijft.

  • Een dikke laag mos levert niet alleen natuurlijk kapitaal op – het koelt de omgeving, zuivert de lucht van CO2 en andere vervuiling, dempt geluid en biedt andere flora en dieren een thuis – maar het is ook nagenoeg onderhoudsvrij en kosteneffectief.

Proof of concept

Respyre begint op het Marineterrein met het ontwikkelen van een ‘proof of concept’ en wil daarmee testen of bioreceptief beton een oplossing biedt voor o.a. het tegengaan van opwarming en vervuiling. Als de potentiële voordelen van bioreceptief beton in de praktijk effectief blijken te zijn, zal verder in kaart gebracht worden welke winst dit oplevert voor de leefbaarheid van steden.

Externe partners

Meer over Respyre