Oogsten op de Groenmarkt
De derde editie van de Groenmarkt op het Marineterrein komt er aan.
Wereldwijd neemt droogte toe en water wordt schaarser. Zonde dus om drinkwater te gebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van de wc of het besproeien van tuinen en gewassen. Op het Marineterrein wordt nu geëxperimenteerd met een muur van moerasplanten die afvalwater herbruikbaar maken: Muuras.
Tijdens hete zomers geldt voor Nederlandse boeren een sproeiverbod en als het echt warm wordt is ook je tuin besproeien uit den boze. Hier wordt de toenemende droogte al merkbaar, maar in andere delen van de wereld is de situatie natuurlijk nog veel nijpender. Hoog tijd om een manier te zoeken waarmee afvalwater hergebruikt kan worden. Niet om te drinken, maar wel om alle andere dingen mee te doen waarvoor we normaal gesproken drinkwater gebruiken.
Muuras is een ‘hangend moeras’ (een moeras aan de muur) van planten die bij uitstek geschikt zijn om afvalwater te filteren. Omdat het moerasplanten zijn, kunnen ze goed tegen veel vocht en voedingsstoffen uit dat vocht halen. Dit zogenaamde helofietenfilter – de technische benaming voor planten die een filterende functie hebben – heeft als bijkomend voordeel dat ze bijdragen aan de biodiversiteit en, ook niet onbelangrijk, er leuker uitzien dan een kale muur.
Het afvalwater loopt door het verticale moeras en wordt naarmate het door de planten en de aarde heen zakt steeds schoner, tot het weer bruikbaar is. Met name in gebieden zonder riolering of waar drinkwater schaars is kan Muuras een goede oplossing zijn.
De testopstelling van Muuras op het Marineterrein bestaat uit acht verschillende soorten moerasplanten
Het doel van het experiment is om water uit toiletten te hergebruiken
De afvalstoffen in het water zijn voor de planten voedingsstoffen
Alle soorten zijn inheemse planten – planten die in Nederland groeien
De geselecteerde planten zijn opgewassen tegen vocht en droogte en kunnen goed voedingsstoffen opnemen.
Muuras hangt aan de Buurthub, naast de Voorwerf op het Marineterrein
Het experiment met Muuras is tweeledig: ten eerste wordt onderzocht hoe de planten zich houden in een stedelijke omgeving. Blijven ze leven? Hoeveel voedingsstoffen nemen ze op? Gaat de testopstelling stinken? Al dit soort praktische vragen worden onderzocht.
Ten tweede is het een sociaal experiment. Mensen hebben vaak het idee dat moerassen vies zijn en stinken. Voeg daar urine aan toe en de bereidheid om Muuras te gebruiken zal niet groot zijn (Muuras stinkt overigens niet). Er wordt dus ook onderzocht hoe mensen tegen Muuras aankijken en hoe een eventuele negatieve houding kan worden verbeterd.
Muuras is een project van Pjotr Tjallema (op de foto), Gijs Romijn en Lydia Peraki. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens de Circular Challenge in Rotterdam, waar ze uitgedaagd werden na te denken over oplossingen voor het hergebruiken van afvalwater in hoogbouw. Dit idee leidde uiteindelijk tot Muuras. Ze deden vervolgens mee met de Startup Booster van AMS Institute op het Marineterrein. Nu testen de drie hier voor het eerst hun idee in de buitenlucht.
De derde editie van de Groenmarkt op het Marineterrein komt er aan.