Dit was 2019 op Marineterrein Amsterdam

Nieuws
vlag hijsen

Jaaroverzicht 2019

Marineterrein Amsterdam was in 2019 het decor van vele innovaties, projecten, evenementen en experimenten. Het jaar zit er bijna op en dus is het tijd om terug te blikken. Dat doen we aan de hand van de meest in het oog springende gebeurtenissen van 2019. 

Zelfrijdend vervoer op Marineterrein Amsterdam

In oktober 2019 tekenden de gemeente Amsterdam en het Amerikaanse bedrijf Local Motors een contract met als doel de realisatie van zelfrijdend vervoer op het Marineterrein. Het busje, genaamd Olli, is volledig elektrisch en kan per rit acht reizigers vervoeren. Met behulp van een slimme sensor op het dak scant Olli continu zijn omgeving. Om de stad bereikbaar te houden en de beschikbare ruimte optimaal te benutten, kunnen de ontwikkelingen in flexibele en collectieve vervoersoplossingen, zoals Olli, uitkomst bieden. Lees verder.

Codam officieel geopend door koningin Máxima

Er is in ons land een schreeuwend tekort aan programmeurs. Duizenden vacatures zijn er, bij bedrijven als Bol.com, ABN AMRO, ANWB, Coolblue en Google. Met de officiële opening op 2 juli van de Amsterdamse programmeerschool Codam door koningin Máxima krijgt Nederland een moderne opleiding. Codam hoopt de komende jaren honderden programmeurs op te leiden. Hoe het is om aan deze school te studeren lees je hier.

De Amsterdamse Waterspelen

Van 23 t/m 25 augustus 2019 vond op het Marineterrein de eerste editie van de Amsterdamse Waterspelen plaats. Een spetterend zomerweekend boordevol bijzondere watersporten, bloedstollende races, waterwetenschap, live muziek, heerlijk eten en vrij zwemmen voor jong en oud! Bekijk hier de aftermovie.

Opening NEMO De Studio

In juli 2019 opende NEMO De Studio in gebouw 027 haar deuren voor het publiek. De Studio biedt ruimte om programma’s te maken die een aanvulling vormen op het aanbod in het huidige science museum. NEMO zal daar samen met inhoudelijke partners en met het publiek – op de voor NEMO kenmerkende manier dus laagdrempelig en interactief – nieuwe tentoonstellingen en programma’s bedenken, testen en toepassen. Lees meer.

Marineterrein Amsterdam Living Lab

In 2019 ging Marineterrein Amsterdam Living Lab van start en werd het Marineterrein nóg meer een plek om te testen en experimenteren. Maar wat is dat eigenlijk, een living lab, en hoe gaat dat in zijn werk? Projectleider van Marineterrein Amsterdam Living Lab Pim Stevens legt uit.

November 2019 – Blade Runner-maand

Hoe voorzie je de effecten van wat nog staat te gebeuren? Een thema dat ons bij de gebiedsontwikkeling van het Marineterrein in hoge mate bezighoudt. November 2019 was de maand waarin de sciencefictionklassieker Blade Runner (1982) zich afspeelt. Een goed moment om de voorspellingen van destijds tegen het licht te houden en een blik vooruit te werpen aan de hand van zeven gastcolumnisten:

Nieuwe communityleden

Naast de opening van NEMO De Studio en Codam streken er nog meer nieuwe communityleden neer op het Marineterrein. Zo verwelkomden we Digital Society School,  waar studenten samen met onderzoekers en bedrijven werken aan digitale oplossingen voor problemen in de samenleving. In gebouw 025 openden Kanteen25, een nieuwe horecagelegenheid met koksopleiding, en Van Rijn serviced apartments, waar onderzoekers en wetenschappers tijdens een langdurig verblijf werken, een oplossingen voor stedelijke problemen. De schietbaan kreeg een metamorfose van de Amsterdamse kunstenaar Serge Verheugen en zal in de toekomst gaan dienen als expositieruimte voor tentoonstellingen op het snijvlak van kunst en wetenschap.

Met FOODLOGICA is er nog een stap gezet in het autovrij maken van het Marineterrein. Young Mavericks betrok een ruimte in gebouw 003, waar ze sindsdien werken aan de toekomstbestendigheid van organisaties en talent. Dit doen ze met programma’s en projecten die gekoppeld zijn aan de belangrijkste hedendaagse technologische ontwikkelingen. En waar Brouwerij Homeland eerder nog bier maakte in een ruimte in Pension Homeland, zijn ze in 2019 verhuisd naar de laagbouw van gebouw 027. In de gloednieuwe Brouwerij Homeland is de capaciteit vertienvoudigd en is er meer ruimte voor experimenteren met duurzame brouwtechnieken.

Grasple helpt sinds dit jaar vanaf het Marineterrein onderwijzers over de hele wereld om samen te werken en verder te bouwen op elkaars werk om zo vrij toegankelijke online oefeningen van hoge kwaliteit te maken over wiskunde en statistiek. Met de toevoeging van de Universiteit van Nederland is er nog een onderwijsorganisatie bij, en geven de beste wetenschappers inspirerende colleges voor heel Nederland vanaf het Marineterrein. Tot slot opende de Makerspace van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) haar deuren in de laagbouw van gebouw 027, naast Brouwerij Homeland. Aldaar kunnen studenten van alle academies van de AHK aan de slag met de modernste apparatuur voor hun projecten.