Aftrap 'Nieuw economisch denken. Nieuw economisch doen.'

Nieuws
DSCF6304

Op 16 april ging proeftuinproject 'Nieuw economisch denken. Nieuw economisch doen.' van start. Ruim 40 vernieuwende economische denkers, gemeentelijke pioniers, gebruikers en omwonenden van het Marineterrein gaan de komende tijd experimenteren.

De onderzoekers willen te weten komen wat er nodig is om een lokale economie te laten bloeien die wél binnen de grenzen van onze planeet past.

Inspiratie en concrete ondersteuning

Tijdens de kick-off nam Ruurd Priester het publiek mee in de wereld van nieuw-economische theorieën. Hij liet zien hoe we van kwantitatieve groei naar kwalitatieve groei kunnen gaan. 

Froukje Anne Karsten, van de gemeente Amsterdam, vertelde over het nieuw-economisch beleid van de stad en concrete ondersteuning aan circulaire, maatschappelijke initiatieven. Samen versterken ze het bedrijfsleven én de lokale economie.

Anders werken

Floris Bremen gaf inspirerende voorbeelden over ‘anders werken’. In Buurthuis De Bol organiseren mensen zichzelf en gaat gedeeld eigenaarschap samen met verschillende vormen van werk en ondernemerschap. 

Marijn van der List van De Regenboog Groep liet zien hoe leegstaande kantoorpanden na sluitingstijd een slaapplek voor economisch daklozen kunnen worden, en wat de rol van het Marineterrein hierin kan zijn.

De kracht van ‘steward ownership’

Xander Slager van New Optimist sprak over ‘steward ownership’. Bij deze nieuwe vorm van ondernemen worden stemrecht en winstrecht gescheiden. Het draait minder om winst, en meer om de missie van de onderneming.

Samen experimenteren voor een nieuwe economie

Onder leiding van Anne Stoop van The Turn Club zette het collectief vervolgens de eerste stappen in het opzetten van sociaal-economische experimenten. Deze experimenten gaan in tegen de regels van de huidige economie en hebben als doel om een lokale economie te creëren die binnen de grenzen van onze planeet blijft.

De volgende stappen

De komende weken wordt alle input van de bijeenkomst geanalyseerd. Wat alvast duidelijk is, is economische thema’s zoals ‘steward ownership’, ‘community landtrust’, ‘community wealth building’, ‘zelfvoorziening’, ‘buurtwerkteams’ en ‘ruimte delen’ gedragen worden door het collectief en onderdeel van de experimenten gaan zijn.