Een voorjaar vol natuur met YIP

Nieuws
YIP-31-mei

Het schooljaar is bijna ten einde en ook het Young Innovators Programme (YIP) zit erop voor dit seizoen. Dit buitenschoolse programma op het Marineterrein dat in samenwerking met DOCK georganiseerd werd, stond dit voorjaar in het teken van de natuur. Samen met experts gingen de jonge deelnemers op ontdekkingstocht door de natuur van het terrein met allerlei leuke activiteiten. 

Het idee achter YIP is dat je naar het Marineterrein komt om dingen te leren die je op school niet leert. En wat doe je in een klaslokaal nou nooit? Lekker met je handen in de aarde en aan de slag met planten, bloemen en beestjes!

Mostegeltje
Weet jij bijvoorbeeld hoe mos groeit? Auke Bleij van Respyre vertelde de jonge deelnemers alles wat er te weten valt over dit bijzondere plantje. Respyre is een bedrijf dat muren van gebouwen laat begroeien met mos, zo ook op het Marineterrein. Mos zorgt zo voor verkoeling in de stad en draagt bij aan biodiversiteit. Onder leiding van Auke deden de kids dat in het klein en leerden ze hoe ze op een tegeltje mos konden laten groeien.

Bollenbakkers
Onze terreinhovenier Hanneke Marseille leerde de kinderen zaadbollen maken. Met aarde en bloemzaadjes trokken ze in een groepje over het terrein en plantten ze de bollen overal op het terrein. Zo staat het Marineterrein constant kleurig in bloei! Ook de vogeltjes kwamen aan hun trekken, want de kids maakten vogelbollen met kokosvet en vogelvoer. 

Terreinbazen
En wat zou jij doen als je de baas was van het Marineterrein? Met die vraag gingen de deelnemers op een creatieve manier aan de slag en verbeeldden hun ideale, groene Marineterrein. Meer gras bijvoorbeeld, of toeristen rondleiden door de natuur. Maar ook een groot zwemfeest en meer prullenbakken vonden de kinderen een goed idee. 

Dakdiertjes
Ook gingen we het blauw-groene dak op om op zoek te gaan naar de verschillende diertjes en insecten die daar wonen. Dit dak is heel bijzonder omdat er onder de oppervlakte een laag zit waarin regenwater wordt opgeslagen. Mede daardoor kunnen er op de toplaag planten groeien en is het er in vergelijking tot andere daken lekker koel. Hierdoor is het voor allerlei kleine diertjes een fijne plek om te leven en de deelnemers ontdekten de grote diversiteit aan leven dat hier zit.

Razende reporters
Kortom: een mooi seizoen YIP, waarin de kinderen ook op een echte krantenredactie aan de slag gingen. Teksten schrijven, interviewen en foto’s maken, de deelnemers leerden van begin tot eind een krantenartikel maken.

Doe je ook mee?
Volgend seizoen keert YIP terug onder een nieuwe naam, maar weer met allerlei leuke activiteiten. Lijkt het jou ook leuk om komend najaar nieuwe dingen te leren, lekker te spelen en vrienden te maken? Doe dan mee! Houd onze agenda en socialemediakanalen in de gaten voor meer info en inschrijven!