Groeiende Nederlandse edtechsector op 7e plek in Europa

Nieuws
stateofdutchedtech

Stichting Dutch Edtech brengt de stand van zaken van de Nederlandse edtechsector in kaart

Nu digitale vaardigheden, zowel in het onderwijs als op de arbeidsmarkt, steeds belangrijker worden is een sterke onderwijstechnologiesector (edtech) van groot belang. Stichting Dutch Edtech werkt op Marineterrein Amsterdam aan het versterken van deze sector. In een vandaag gepubliceerd rapport brengt de stichting de stand van zaken van de Nederlandse edtech in kaart. 

De Nederlandse edtechsector groeit hard, blijkt uit het rapport. En dat is nodig, want door toenemende digitalisering zijn nieuwe manieren van (een leven lang) leren vitaal voor groei van de arbeidsmarkt en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. 

Marineterrein edtechhub
De edtechsector bestaat uit bedrijven en organisaties die zich bezighouden met vernieuwende soorten onderwijs met de nadruk op het aanleren van de vaardigheden van de toekomst. Het Marineterrein is in Nederland, met twaalf edtech-organisaties, een belangrijke hub voor de sector. Het onderwerp ‘leren’ staat prominent op de agenda van het Marineterrein, ook voor de toekomst. Op het moment neemt de Nederlandse edtechsector in de Europese top 10 de zevende plek in. Stichting Dutch Edtech heeft zich als doel gesteld op korte termijn een plek in de top 3 in te nemen. 

‘Hoewel we als sector hard groeien en een sterke positie innemen op de Europese ‘EdTech-ranglijst’, moet we de komende jaren flink aan de weg timmeren om deze positie te verstevigen’, zegt medeoprichter van stichting Dutch EdTech Peter van Sabben. ‘Wat betreft “waardering” staat Nederland op positie zeven in Europa, maar kijkend naar “funding” slechts op positie tien. Met grote, urgente maatschappelijke uitdagingen op het vlak van energie, technologie en het vergroten van kansengelijkheid en brede welvaart, wordt het hoog tijd dat er nóg harder wordt geïnvesteerd in Nederland als kennisland. Een krachtig en innovatief EdTech eco-systeem met intensievere samenwerking tussen private en publieke initiatieven is daarin onmisbaar.’ 

Gebundelde krachten
Het vandaag gepubliceerde rapport is onderdeel van een divers aantal initiatieven van stichting Dutch EdTech om de Nederlandse edtechsector te verstevigen. Vanaf nu wordt jaarlijks het Nederlandse edtechecosysteem in kaart gebracht met een publicatie. Stichting Dutch Edtech bundelt de krachten van alle edtechorganisaties in Nederland die zich gezamenlijk gaan presenteren op buitenlandse beurzen, op zoek naar groeifinanciering en talent. 

Lees het gehele rapport op de website van Dutch Edtech.