Nieuw economisch denken. Nieuw economisch doen.

Experimenten
marineterrein_bloeizondergroei

Bloeien zonder te groeien: Een duurzame economie

Ons economische model draait om groei, maar dit put onze planeet op den duur uit. Moeten we stoppen met economisch groeien? Zijn er misschien socialere en duurzamere alternatieven?

Nieuwe economische modellen

Ondernemers kiezen steeds vaker voor een duurzame manier van werken. Daarmee halen ze vaak minder financiële winst, maar zorgen voor meer sociale en ecologische waarde. Een goed voorbeeld hiervan is de commons-beweging, waarbinnen hulpbronnen door alle leden van een groep of samenleving kunnen en mogen worden gebruikt.

Nieuwe economische modellen kunnen onze economie dus wel degelijk eerlijker en duurzamer  maken. Het project ‘Nieuw economisch denken, Nieuw economisch doen’ van de Amsterdam Economic Board onderzoekt zulke modellen op het Marineterrein in Amsterdam.

Dat werkt toch niet?

Nieuwe economische modellen worden vaak als onrealistisch en onhaalbaar gezien. Met verschillende experimenten en praktijkvoorbeelden op het Marineterrein wordt aangetoond  dat deze modellen wel haalbaar zijn. 

Dit gebeurt samen met een aantal partners. Op het terrein zitten gevestigde bedrijven die bezig zijn met circulaire en sociale projecten. Culturele instellingen en organisaties laten er zien hoe je kunt bloeien zonder economische groei. 

Vier experimenten

Het project bestaat uit vier sociaaleconomische experimenten:

  1. Wijkwerk-coöperatie
    Lokale banen creëren door werk binnen de buurt te houden. Dit stimuleert de lokale economie en vergroot de sociale samenhang.
  2. Steward Owned Marineterrein
    Samen met 52 organisaties werken we aan een duurzaam bedrijfsmodel dat bijdraagt aan een lokale mini-economie.
  3. True Pricing
    Experimenteren met het meenemen van verborgen kosten voor milieu, dier en mens in de prijzen van producten.
  4. Ruimte delen
    Kantoorruimte buiten werktijden beschikbaar stellen aan buurtbewoners, voor meer leefbaarheid en gelijkheid.

De resultaten van deze experimenten kunnen meteen worden gebruikt om lokale economieën duurzamer en socialer te maken. Langzaamaan zal zo meer begrip en acceptatie ontstaan rond nieuwe economische modellen.

Haalbare alternatieven zijn mogelijk

‘Nieuw economisch denken, Nieuw economisch doen’ laat zien dat er haalbare alternatieven zijn. Door experimenten op het Marineterrein worden nieuwe economische theorieën in de praktijk gebracht. Zo laten we zien dat het eerlijker, socialer en duurzamer kan.

Iedereen is welkom om mee te experimenteren. Wil je meedoen? Stuur dan een e-mail naar Erik Lückers (e.luckers@amecboard.com)

Samenwerkingen

Het project werkt samen met AMS Institute, AHK Culture Club, And The People, Bureau Marineterrein, Kennisland, The Next Speaker en de kenniscoalitie ‘Art, Tech & Science’. 

Meer over Bloeien zonder te groeien

  1. Bouwen aan duurzaam brouwen

    Bart Maes is de man achter brouwerij Homeland op het Marineterrein. Maar voordat Bart zich op bier stortte, begon hij Airworks, een bedrijf dat opblaasbare decors maakt.

    Nieuws
  2. De nieuwe Voorwerf: meer en diversere begroeiing

    Deze winter gaat de Voorwerf van het Marineterrein op de schop. Het grasveld wordt langzaam omgetoverd in een bloeiende, intieme en kleurrijke stadsoase met meer ruimte voor biodiversiteit.

    Nieuws
  3. 3800 tulpenbollen op de Voorwerf

    In het najaar van 2014 zijn rondom de fontein op de Voorwerf maar liefst 3800 tulpenbollen geplant voor het Tulp Festival Amsterdam. Dat wordt een feest voor het oog als de tulpen vanaf begin april bloeien. Ook Het Scheepvaartmuseum doet mee met het...

    Nieuws
  4. Tulpenfeest op de Voorwerf

    Het Tulpfestival is losgebarsten in Amsterdam; in totaal zijn een half miljoen tulpen geplant. Ook het Marineterrein doet mee. Kom snel kijken want de tulpen staan nu te bloeien!

    Nieuws
  5. Aftrap 'Nieuw economisch denken. Nieuw economisch doen.'

    Op 16 april ging proeftuinproject 'Nieuw economisch denken. Nieuw economisch doen.' van start. Ruim 40 vernieuwende economische denkers, gemeentelijke pioniers, gebruikers en omwonenden van het Marineterrein gaan de komende tijd experimenteren.

    Nieuws
  6. Growth Tribe verhuist naar Marineterrein

    Bedrijven kunnen snel groeien, maar vaak gaat dat anders dan vroeger. De nieuwe vaardigheden die daarvoor nodig zijn worden aangeboden door Growth Tribe.

    Nieuws
  7. Zonder falen geen innovatie

    De AHK streek afgelopen jaar neer op het Marineterrein en dat bleek voor de studenten een schot in de roos.

    Nieuws
  8. Marineterrein Amsterdam autoluw

    Het rustige, groene karakter van het Marineterrein Amsterdam is bijzonder en waardevol. Om dat te behouden zijn de parkeermogelijkheden beperkt.

    Nieuws
  9. Bomen en biodiversiteit op het Marineterrein

    De Voorwerf van het Marineterrein staat vol met een enorme verscheidenheid aan bomen. Dat ziet er mooi uit, maar het is ook van groot belang voor de biodiversiteit. Terreinhovenier Hanneke Marseille kent de Voorwerf op haar duimpje en neemt ons mee op...

    Nieuws
  10. Lezing: Hoe het anders kan

    Onze economie wordt gestuurd door kapitalisme, een systeem gebaseerd op het maken van winst. Problemen als klimaatverandering, sociale ongelijkheid en politieke polarisatie worden allemaal veroorzaakt door een systeem waarin de economie maar moet blijven...

    Agenda
  11. Geen collegegeld, geen docenten, wel studeren

    Altijd open, geen leraren, collegegeld en toelatingseisen. Codeerschool Codam is met recht revolutionair te noemen. Hoe is het om hier te studeren? Twee studenten vertellen.

    Nieuws