Bouwen aan duurzaam brouwen
Bart Maes is de man achter Brouwerij Homeland op het Marineterrein. Voordat Bart zich op bier stortte, begon hij Airworks, een bedrijf dat opblaasbare decors maakt.
Ons economische model draait om groei, maar dit put onze planeet op den duur uit. Moeten we stoppen met economisch groeien? Zijn er misschien socialere en duurzamere alternatieven?
Ondernemers kiezen steeds vaker voor een duurzame manier van werken. Daarmee halen ze vaak minder financiële winst, maar zorgen voor meer sociale en ecologische waarde. Een goed voorbeeld hiervan is de commons-beweging, waarbinnen hulpbronnen door alle leden van een groep of samenleving kunnen en mogen worden gebruikt.
Nieuwe economische modellen kunnen onze economie dus wel degelijk eerlijker en duurzamer maken. Het project ‘Nieuw economisch denken, Nieuw economisch doen’ van de Amsterdam Economic Board onderzoekt zulke modellen op het Marineterrein in Amsterdam.
Nieuwe economische modellen worden vaak als onrealistisch en onhaalbaar gezien. Met verschillende experimenten en praktijkvoorbeelden op het Marineterrein wordt aangetoond dat deze modellen wel haalbaar zijn.
Dit gebeurt samen met een aantal partners. Op het terrein zitten gevestigde bedrijven die bezig zijn met circulaire en sociale projecten. Culturele instellingen en organisaties laten er zien hoe je kunt bloeien zonder economische groei.
Het project bestaat uit vier sociaaleconomische experimenten:
De resultaten van deze experimenten kunnen meteen worden gebruikt om lokale economieën duurzamer en socialer te maken. Langzaamaan zal zo meer begrip en acceptatie ontstaan rond nieuwe economische modellen.
‘Nieuw economisch denken, Nieuw economisch doen’ laat zien dat er haalbare alternatieven zijn. Door experimenten op het Marineterrein worden nieuwe economische theorieën in de praktijk gebracht. Zo laten we zien dat het eerlijker, socialer en duurzamer kan.
Iedereen is welkom om mee te experimenteren. Wil je meedoen? Stuur dan een e-mail naar Erik Lückers (e.luckers@amecboard.com)
Het project werkt samen met AMS Institute, AHK Culture Club, And The People, Bureau Marineterrein, Kennisland, The Next Speaker en de kenniscoalitie ‘Art, Tech & Science’.
Deze bedrijven en organisaties zijn betrokken bij dit experiment
Steden worden steeds drukker en staan voor ingewikkelde vraagstukken op het gebied van onder andere mobiliteit, woningbouw en energie.
De AHK Culture Club is een multifunctionele hotspot midden op het Marineterrein in Amsterdam waar studenten, docenten en net afgestudeerden van alle academies samenkomen, elkaar kunnen ontmoeten en...
Kennisland ontwerpt samen met de betrokkenen oplossingen voor complexe vraagstukken die iedereen aangaan. Ze leren mensen zelf vernieuwen. Zo bouwen ze aan een lerende samenleving, een...
The Next Speaker is een agentschap dat experts op het gebied van technologie, innovatie en duurzaamheid representeert. Deze experts hebben zelf ervaring met hun onderwerp en delen hun kennis onder...
Bureau Marineterrein Amsterdam werkt aan de organische herontwikkeling van het voormalige Defensieterrein naar een inclusieve en innovatieve stadswijk.
Bart Maes is de man achter Brouwerij Homeland op het Marineterrein. Voordat Bart zich op bier stortte, begon hij Airworks, een bedrijf dat opblaasbare decors maakt.
Deze winter gaat de Voorwerf van het Marineterrein op de schop. Het grasveld wordt langzaam omgetoverd in een bloeiende, intieme en kleurrijke stadsoase met meer ruimte voor biodiversiteit.
In het najaar van 2014 zijn rondom de fontein op de Voorwerf maar liefst 3800 tulpenbollen geplant voor het Tulp Festival Amsterdam. Dat wordt een feest voor het oog als de tulpen vanaf begin april bloeien. Ook Het Scheepvaartmuseum doet mee met het...
Het Tulpfestival is losgebarsten in Amsterdam; in totaal zijn een half miljoen tulpen geplant. Ook het Marineterrein doet mee. Kom snel kijken want de tulpen staan nu te bloeien!
Stichting Dutch Edtech brengt de stand van zaken van de Nederlandse edtechsector in kaart
Buurtbijeenkomst over het in praktijkbrengen van het gedachtengoed van Kate Raworth, schrijfster van De Donut Economie.
Bodemdaling is een behoorlijk probleem. Wanneer de bodem daalt, kunnen straten en dijken verzakken, rioleringen breken en huizen scheuren. Op het kunstenaarsterrein Nieuw en Meer in Amsterdam werkt Erik Hobijn aan een duurzame oplossing die het dalen...
Een nieuwe hotspot voor iedereen, ongeacht vooropleiding en afkomst, die de skills van de toekomst wil leren, landt op het Marineterrein.
Op 16 april ging proeftuinproject 'Nieuw economisch denken. Nieuw economisch doen.' van start. Ruim 40 vernieuwende economische denkers, gemeentelijke pioniers, gebruikers en omwonenden van het Marineterrein gaan de komende tijd experimenteren.
Bedrijven kunnen snel groeien, maar vaak gaat dat anders dan vroeger. De nieuwe vaardigheden die daarvoor nodig zijn worden aangeboden door Growth Tribe.
Nieuwe ontmoetingsplek geeft groeiende community Marineterrein een zetje in de rug.
De AHK streek afgelopen jaar neer op het Marineterrein en dat bleek voor de studenten een schot in de roos.
Het rustige, groene karakter van het Marineterrein Amsterdam is bijzonder en waardevol. Om dat te behouden zijn de parkeermogelijkheden beperkt.
Een wonderlijk plantje dat kan helpen zorgen voor een koelere, leefbare stad.
De Voorwerf van het Marineterrein staat vol met een enorme verscheidenheid aan bomen. Dat ziet er mooi uit, maar het is ook van groot belang voor de biodiversiteit. Terreinhovenier Hanneke Marseille kent de Voorwerf op haar duimpje en neemt ons mee op...
Bekijk hoe de Amsterdam tot circa 2050 gaat groeien en hoe specifieke gebieden zich gaan ontwikkelen.
Onze economie wordt gestuurd door kapitalisme, een systeem gebaseerd op het maken van winst. Problemen als klimaatverandering, sociale ongelijkheid en politieke polarisatie worden allemaal veroorzaakt door een systeem waarin de economie maar moet blijven...