Nieuwe mogelijkheden voor duurzamer bouwen

Experimenten
Innovatiepaviljoen_op_het_Marineterrein_1
027w

Innovatie Paviljoen Marineterrein: Werken aan de duurzame gebouwen van de toekomst

Wat is er nodig om een duurzame en toekomstbestendige stad te bouwen? Met het project ‘Innovatie Paviljoen’ op het Marineterrein test gemeente Amsterdam samen met innovatieve bedrijven nieuwe mogelijkheden voor duurzamer bouwen. In het paviljoen experimenteren ze onder andere met ‘biobased’ materialen.

Biobased … bio-wattes?

Biobased materialen zijn bouwmaterialen gemaakt van schimmels, planten, bacteriën en dierlijk materiaal. Deze grondstoffen worden ecologisch verantwoord geteeld, geoogst en gebruikt. Bovendien kun je ze hergebruiken, waardoor je ze niet opnieuw hoeft te kweken. Dit noemen we ook wel circulair gebruik. 

Biobased bouwmateriaal is interessant voor de stad, omdat bij het maken van de meeste gewone bouwmaterialen veel CO₂ en stikstof vrijkomt. Dat willen we graag verminderen. Biobased bouwmaterialen nemen meestal juist CO₂ op. Die CO₂ wordt als het ware opgeslagen tijdens de groei van het gewas. Doordat het materiaal kan worden hergebruikt, komt de CO₂ ook niet meer vrij.

Wonen in een biobased huis is ook heel prettig: het reguleert temperatuur en luchtvochtigheid op een natuurlijke manier en dat is gezond. Het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit en de teelt van gewassen biedt allerlei verdienkansen voor boeren. Interessant materiaal om mee te testen dus!

  • Rondleidingen

    Vanaf januari 2024 worden er maandelijks rondleidingen georganiseerd bij het Innovatie Paviljoen. Het paviljoen gaat dan open, en ook krijg je uitleg over de innovatieve materialen en de proef zelf.

    De rondleidingen zijn elke derde donderdag van de maand om 16:00. Verzamelen bij het paviljoen op het Marineterrein. Het is het nodig om je aan te melden om deel te nemen. Indien er te weinig aanmeldingen zijn gaat de rondleiding niet door.

    Meld je aan door een mail te sturen naar: innovatiepaviljoen.deni@amsterdam.nl

Uit welke materialen bestaat het paviljoen?

Het paviljoen bestaat uit een combinatie van nieuwe biobased materialen die nog ontwikkeld worden en uit materialen die al te koop zijn. Het project biedt producenten de mogelijkheid om hun biobased product in combinatie met de oplossingen van andere producenten in één gevelsysteem te testen.

Zuidoostkant

De zuidoostkant van het paviljoen heeft een demontabel en biobased gevelsysteem. Voor het experiment aan deze kant gebruiken de testers hout, isolatiemateriaal van kalkhennep, landbouwvezelplaten en zeewierpanelen. Deze onderdelen vervangen als het ware onderdelen van beton en gips die in veel woningen voorkomen. De biobased onderdelen zorgen voor een goed binnenklimaat door natuurlijke ventilatie en kunnen bovendien makkelijk uit elkaar en in elkaar worden gezet. Dat noemen we een modulair systeem.

Noordwestkant

Het gevelsysteem aan de noordwestkant bestaat uit andere biobased materialen. Hier testen we onder andere met rietvezel en houten delen. De isolatie aan deze kant bestaat uit vlaswol. Bijzonder aan deze gevel is dat die vriendelijk is voor vogels en insecten. Er zijn namelijk gaten in de gevel die toegang geven tot nest- en insectenkastjes.

Dak

Ook het groene dak is gemaakt met een modulair systeem. Dit daksysteem kan in één dag een gewoon grijs dak omtoveren tot een lichtgewicht groen dak met zonnepanelen of andere duurzame installaties zoals warmtepompen. Het koelt je huis, verhoogt het rendement van de zonnepanelen en draagt bij aan het ecosysteem van de stad.

Broedplaats voor duurzame innovaties in de bouw

Innovatie Paviljoen is een initiatief van gemeente Amsterdam. Vanaf september 2023 is het paviljoen te zien aan de westkant van het Marineterrein aan de binnenhaven, met uitzicht op Het Scheepvaartmuseum en NEMO. Met het Innovatie Paviljoen onderzoeken producenten met experimenten hun nieuwe oplossingen voor biobased, modulair en circulair bouwen. De producenten kunnen hier klein beginnen en laten zien wat er mogelijk is, als opmaat naar opschaling. De huidige pilots in het gebouw van 6 bij 6 meter hebben een looptijd van een jaar.

Basisstructuur Stadshout

Momenteel wordt de basis van het paviljoen gebouwd, vanaf half september worden de verschillende materialen getest.

Meer over Innovatie Paviljoen Marineterrein

  1. Rondleiding: Innovatie Paviljoen

    Elke derde donderdag van de maand kun je deelnemen aan een rondleiding bij het Innovatie Paviljoen. Het paviljoen gaat dan open, en ook krijg je uitleg over de innovatieve materialen en de proef zelf.

    Agenda 23 mei t/m 19 december
  2. Innovatie, cultuur én rust

    Marineterrein Amsterdam ontwikkelt zich tot een toekomstbestendig stadsdeel. Pioniers bedenken, testen en passen er innovaties toe voor een leefbare stad. Projectdirecteur Liesbeth Jansen deelt haar vergezicht.

    Nieuws
  3. Bron van innovatieve energie en interactie

    ‘Deze plek, van oudsher een hotbed van innovatie, heeft iets magisch en dat willen we behouden.’ Aan het woord is Herman Wagter, technologiestrateeg van Bureau Marineterrein Amsterdam.

    Nieuws
  4. Amsterdam Light Festival

    Een wandelroute langs 15 unieke lichtkunstwerken op het Marineterrein, waaronder een vuurtorenschip.

    Agenda 14 december t/m 7 januari 2018
  5. Amsterdam Light Festival

    Een wandelroute langs 15 unieke lichtkunstwerken op het Marineterrein, waaronder een vuurtorenschip. Van 14 december '17 t/m 7 januari '18.

    Nieuws
  6. Open dag op 3 juli 2016

    Marineterrein Amsterdam was altijd een gesloten gebied, maar dat is aan het veranderen. Wil je weten wat er gebeurt? Kom dan naar de Open dag op zondag 3 juli.

    Nieuws
  7. Ontdekdagen in teken van innovatie

    Marineterrein Amsterdam was op 9 en 10 september open voor publiek. Grootste trekker: Project Smart Roof 2.0, dat sinds de opening op 8 september wereldwijd in de belangstelling staat.

    Nieuws
  8. Zonder falen geen innovatie

    De AHK streek afgelopen jaar neer op het Marineterrein en dat bleek voor de studenten een schot in de roos.

    Nieuws
  9. Bits of You

    Tentoonstelling voor volwassenen over de invloed van datasporen en algoritmes op jouw leven.

    Agenda 5 juni t/m 1 mei 2022
  10. Gezocht: stagiair communicatie

    Bij Bureau Marineterrein Amsterdam is plaats voor een stagiair. We werken aan een innovatieve toekomst voor deze historische omgeving.

    Nieuws
  11. Koel hoofd en droge voeten dankzij blauw-groen dak

    Onderzoek op Smart Roof 2.0 wijst uit dat blauw-groene daken helpen bij de isolatie van gebouwen, de opvang van hemelwater, de vergroening van steden én bij het dempen van het stadshitte-eilandeffect.

    Nieuws