Open dag op 3 juli 2016

Nieuws
1024_Kade

Marineterrein Amsterdam was altijd een gesloten gebied, maar dat is aan het veranderen. Wil je weten wat er gebeurt? Kom dan naar de Open dag op zondag 3 juli.

Marineterrein Amsterdam was altijd een gesloten gebied, maar dat is aan het veranderen. Wil je weten wat er gebeurt? Kom dan naar de Open dag op zondag 3 juli.

Het Marineterrein in Amsterdam is in beweging. Het is een historische plek midden in de stad die tot voor kort niet toegankelijk was. Defensie verlaat in fases, tot 2018, bijna het hele terrein. De Voorwerf en de Kade zijn nu al publiek toegankelijk. Via een nieuwe brug is een directe verbinding met het centraal station ontstaan. Innovatieve ondernemers, wetenschappers en wereldburgers werken in de vrijgekomen ruimtes aan ideeën en projecten die bijdragen aan een duurzame samenleving. En zo krijgt het Marineterrein nieuwe betekenis voor de buurt en de stad. Tijdens de Open dag kun je alles bekijken en vooral ook veel zelf komen doen.

10.00 uur Opening Rondje Oosterdok
Voorafgaand aan de Open dag, om 10.00 uur, wordt het ‘Rondje Oosterdok’ geopend, een nieuwe looproute dwars door het Marineterrein en over de bruggen van het Oosterdok. De route leidt langs een reeks – nu nog – onbekende historische locaties in het maritieme kwartier van Amsterdam.

12.00 – 17.00 uur Deuren open
Vrijwel alle huurders op het terrein hebben iets georganiseerd, zoals een workshop Programmeren van Nine Connections, een minibootcamp van The App Academy, een cursus Solar Light Bottle bij CrossWise Works of vliegers maken bij Makerversity. Ook kun je naar een Virtualrealitybios van VRBase en puzzelen bij de Archeologiewerkplaats. Bij Amsterdam Smart City en Permavoid is zichtbaar gemaakt welke oplossingen voor grootstedelijke problemen zijn bedacht. Voor het laatst is ook de Ecodome te bezoeken, een reizend paviljoen waar een speciale fijnstofmagneet de lucht zuivert. De brouwerij van Pension Homeland en restaurant Scheepskameel zijn open en natuurlijk geeft Bureau Marineterrein tekst en uitleg over de ontwikkelingen en de toekomst van het terrein.

12.00 – 13.00 uur Zwemmen in de haven?
Studenten van de Tesla-minoropleiding hebben onderzocht of de haven geschikt is om in te zwemmen en hoe het gaat met de ecologie in het water. Tijdens de Open dag presenteren zij hun bevindingen. Aansluitend vindt de eerste test plaats: de 100 meter crawl door openwaterzwemmers.

14.00 – 16.00 uur Dutch Solar Challenge
Maar liefst 39 futuristische speedboten, gemaakt door teams uit de hele wereld, komen naar het Marineterrein om in het Oosterdok tegen elkaar te racen, uitsluitend gedreven door zonne-energie. Vanaf de kade kun je de races van dichtbij meemaken.

17.00 – 18.00 uur Muziek
Rond 17.00 uur wordt de Open dag feestelijk afgesloten bij Pension Homeland. Met bier uit eigen brouwerij en live muziek.

Praktisch
Kom zelf ontdekken wat er nog meer te doen is en kom bij voorkeur te fiets of te voet; auto’s en scooters moeten elders parkeren. Je kunt het terrein bereiken via de hoofdentree aan de Kattenburgerstraat 7, of via de historische poort op nummer 5. We zijn dan ook bereikbaar via de nieuwe Commandantsbrug over de Dijksgracht. De toegang is gratis.