Nieuw op het Marineterrein: Team Stedelijke Innovatie en R&D van de gemeente Amsterdam

Nieuws
IMG_8401-scaled

De snelheid van innovaties die op de stad afkomen en de toenemende complexiteit van opgaven vragen om een moderne overheid die op een menselijke manier anticipeert en de toekomst organiseert. Omdat de gemeente Amsterdam dit niet alleen kan, strijkt haar Team Stedelijke Innovatie en R&D neer op het Marineterrein om samen met partners de stad te maken.

Hoe organiseren we een sociale energietransitie? Hoe organiseren we democratische vernieuwing? Hoe kunnen we de stad klimaatadaptief en circulair maken? Hoe houden we de regie over kunstmatige intelligentie en algoritmes in de publieke ruimte? Hoe zetten we data en technologie verantwoord in en zorgen we dat Amsterdammers zeggenschap hebben over data die wordt verzameld in de stad? En hoe organiseren we digitale zorg voor iedereen?

Omdenken

Met dit soort vraagstukken houdt Team Stedelijke Innovatie en R&D zich bezig, allemaal gericht op het welzijn nu en in de toekomst van Amsterdammers. Dat gebeurt altijd samen met bewoners, kennisinstellingen en bedrijven door te onderzoeken, experimenteren en te leren. Daarnaast zit de grootste innovatie in het denken zelf. Zoals Einstein al zei: “We kunnen onze problemen niet oplossen met dezelfde manier van denken die we gebruikten toen we ze creëerden.’’ Dit vraagt om een transitie. Bijvoorbeeld van het denken alleen gericht op economische groei en daarmee vergroten van ongelijkheid naar het denken en handelen gericht op brede welvaart.

Stad van de toekomst

Het team strijkt neer op het Marineterrein met het doel om de samenwerking tussen disciplines te faciliteren, innovaties van Amsterdam te laten zien en bijeenkomsten en workshops te organiseren. De afdeling trekt in de voormalige ruimte van een andere gemeentelijke organisatie, Monumenten en Archeologie. De focus in deze ruimte verschuift dus van het verleden van de stad naar de stad van de toekomst. Afdelingshoofd Tijs Roelofs: ‘Het Marineterrein is hét innovatiegebied van Amsterdam, je snapt dus dat we er ons meteen thuis voelen. Wat is een betere plek dan midden in de stad, tussen belangrijke partners zoals AMS Institute en Amsterdam Smart City, om kantoor te houden? Heb je een goed idee? Kom bij ons langs op het Marineterrein, Kattenburgerstraat 5, gebouw 027-S.’