Ontdekdagen in teken van innovatie

Nieuws
MTA_17_1024_Ontdekdagen_Smart Roof 2.0
Excursie naar Smart Roof 2.0

Marineterrein Amsterdam was op 9 en 10 september open voor publiek. Grootste trekker: Project Smart Roof 2.0, dat sinds de opening op 8 september wereldwijd in de belangstelling staat.

Op 9 en 10 september hebben duizenden mensen een bezoek gebracht aan de Ontdekdagen van Marineterrein Amsterdam. Omwonenden en andere Amsterdammers kwamen kijken wat er op dit moment op het publieke deel van het terrein gebeurt. Ook konden zij reageren op de eerste plannen voor het hele gebied.

Opening project Smart Roof 2.0

Op het Marineterrein draait alles om innovatie. Hier worden oplossingen voor wereldwijde uitdagingen bedacht, getest en toegepast. Een goed voorbeeld daarvan is Project Smart Roof 2.0, dat op vrijdag 8 september werd geopend door wethouder Eric van der Burg. Het project heeft sindsdien wereldwijd hoge ogen heeft gegooid. Van Vietnam tot in de Verenigde Staten is uitgebreid verslag gedaan van dit innovatieve onderzoeksdak, dat niet alleen een oplossing biedt voor oververhitting van steden, maar ook een belangrijke rol kan spelen in de vergroening van steden en de verwerking van hoosbuien.

Doen en leren

Tijdens de Ontdekdagen was Project Smart Roof 2.0 open voor publiek, waar vele honderden bezoekers gebruik van hebben gemaakt.  Het programma van de Ontdekdagen bestond verder vooral uit dingen die je kunt doen en leren, zoals plastic opvissen uit het water, voetballen bij de Marine, 3D-print workshops bij Makerversity en waterkwaliteit meten in de techbus. Zeer populair was de Sensiks-experience van VRBASE en de escaperoom van IJsfontein. Ook de inspirerende talk van Mo Gawdat van Google X werd goed bezocht.

Reageren op de toekomstplannen

In de Wittenburgerzaal was tijdens de Ontdekdagen een expositie over de toekomst van het Marineterrein ingericht. Meer dan 500 mensen hebben kennis genomen van of gereageerd op de eerste plannen voor de toekomst van het gebied. Aan het einde van de zaterdag- en zondagmiddag stroomde de tent van het TAB op de Voorwerf vol met bierliefhebbers en bij het vallen van de avond konden fijnproevers nog nagenieten van projecties van korte films op de Commandantswoning.

Kijk hier onder voor een impressie van de Ontdekdagen in beeld.