Marineterrein Amsterdam jaaroverzicht 2018

Nieuws
Boardwalk

2018 was een veelbewogen jaar voor het Marineterrein. Op het gebied van gezondheid, water en verkeer werden verschillende innovatieve oplossingen bedacht, getest en toegepast door de vele communityleden. Er waren tal van leerzame en inspirerende evenementen. Ook werden er enkele klinkende namen aan de community van het Marineterrein toegevoegd. Een overzicht.

 

In 2018 kwamen de eerste veelbelovende resultaten van een langdurig onderzoek naar de waterkwaliteit van het Marineterrein binnen. De binnenhaven is een geliefde zwemplek, maar hoe kunnen we garanderen dat de waterkwaliteit in orde is? Met de ontwikkelde meetmethode kan snel en precies in kaart worden gebracht in welke staat het water verkeert. Deze methode kan in de toekomst op grotere schaal in de hele stad – en daarbuiten – worden toegepast. Ook de resultaten van Smart Roof 2.0. werden afgelopen jaar bekend: hieruit blijkt dat het blauw-groene dak op warme zomerdagen veel meer verkoeling biedt dan een ‘gewoon’ groen dak, en er komt veel minder hemelwater in het riool.

Over water gesproken: na de aanleg van de boardwalk in de binnenhaven van het Marineterrein is het mogelijk om over het water te lopen. De boardwalk sluit de binnenhaven af voor boten en is een enorme toevoeging aan het zwemplezier bij het Marineterrein. Daarnaast is het een voorbeeld van hoe verkeersstromen verlegd kunnen worden door meer gebruik te maken van alternatieve oplossingen.

Gezondheid
Gezondheid was ook in 2018 een belangrijk thema. We worden immers steeds ouder, maar hoe zorgen we dat we gezond en fit blijven? Ook met die vraag in het achterhoofd ging in april de fitnesstuin open: een laagdrempelige plek waar iedereen aan zijn of haar gezondheid kan werken. Daarnaast werden er afgelopen zomer op de Voorwerf voor het eerst chi-kunglessen georganiseerd. Met deze bewegingsvorm bouw je rust, kracht en flexibiliteit op en voorkom je lichamelijke klachten. Ook communityleden werkten hard aan het oplossen van gezondheidsproblemen. IJsfontein ontwikkelde een serious game die zorgprofessionals in staat stelt patiënten met dementie beter te begrijpen. Sensiks, sinds kort op het Marineterrein, lanceerde een interactieve cabine die mensen kan helpen leren omgaan met trauma’s of angsten.

De multi-zintuigelijke cabine van Sensiks. Foto: SENSIKS

Leren
In juni deed het Marineterrein mee aan WeMakeThe.City, een stadsbreed initiatief dat zoekt naar oplossingen voor moderne stedelijke uitdagingen. Met onder andere excursies naar Smart Roof 2.0 droeg het Marineterrein Amsterdam zijn steentje bij.

In 2018 deed de Uitmarkt het Marineterrein aan. Communitylid XRBase leverde een bijdrage aan het programma met een augmented-realitytour. Hiermee konden bezoekers op het Marineterrein digitale kunstwerken ontdekken. Maar ook met TAB en de Nationale Archeologiedagen viel er afgelopen jaar veel te genieten en te leren op het Marineterrein.

Ook voor de jeugd was er genoeg te ontdekken. Afgelopen zomer vond de eerste editie van Summer Camp Oosterdok plaats. Dit is een driedaags zomerkamp waarbij communityleden van het Marineterrein hun deuren openen voor de deelnemers en hen kennis laten maken met de wereld van bijvoorbeeld virtual reality, programmeren, smart fashion en robotica. En natuurlijk was er genoeg ruimte in het programma voor sport en spel. Een groot succes dat in de zomer van 2019 een vervolg krijgt.

Summer Camp Oosterdok

 

Defensie
Deze zomer kwam ook het bericht dat de geplande gedeeltelijke vrijgave van het Marine Etablissement Amsterdam niet doorging. Defensie wil op een groter deel van het Marineterrein blijven dan indertijd bij de bestuursovereenkomst is aangegeven. Rijk en gemeente Amsterdam zijn intensief in gesprek met elkaar hierover.
Inmiddels is het hek dat het publieke en militaire gedeelte van het Marineterrein van elkaar scheidt op enkele plaatsen verplaatst. Zo is er ruimte ontstaan voor nieuwe communityleden op het publieke gedeelte van het terrein.

Nieuwe communityleden
Ook in 2018 mochten we weer vele innovatieve bedrijven aan de community van het Marineterrein toevoegen. NEMO Science Museum maakte de oversteek naar het Marineterrein en opent binnenkort De Studio. NEMO richt zich in het hoofdgebouw vooral op kinderen. De Studio is een laboratorium gericht op volwassenen. Hier kunnen bezoekers oplossingen voor stedelijke vraagstukken testen en toepassen. In Clubhouse kunnen bezoekers en communityleden terecht voor zelfgemaakte broodjes en een drankje . Een ideale plek om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten opende een werkplaats en trapte meteen af met een expositie. Codeerschool Codam opende haar deuren en biedt sinds enkele maanden studenten een innovatieve – en gratis – opleiding. Met AMS Institute, MAEKIT en Sensiks werd er een breed scala aan kennis en vaardigheden aan de community toegevoegd. Ook zij dragen bij aan de missie van Marineterrein Amsterdam: het bedenken, testen en toepassen van oplossingen voor allerlei maatschappelijke vraagstukken.

Zo was er, mede dankzij AMS Institute, in 2018 een primeur op het Marineterrein. In de binnenhaven werden Roboats getest: een mogelijke oplossing voor de verkeersdrukte in de stad. Deze autonome bootjes kunnen een deel van het goederenvervoer voor hun rekening nemen en zijn te gebruiken voor uiteenlopende toepassingen. Zo kunnen de bootjes een tijdelijke brug over het water vormen en kan er bijvoorbeeld een podium in het water mee worden gemaakt.

 

Een Roboat

 

De Voorwerf
Ook werd de Voorwerf onder handen genomen. De stenen paadjes hebben plaatsgemaakt voor meer groen en er ligt sinds afgelopen jaar een jeu-de-boulesbaan. Ook nieuw op de Voorwerf is de innovatieve sociale laadpaal voor elektrische auto’s. In tegenstelling tot gewone laadpalen koppelt de stekker automatisch los wanneer de auto volledig is opgeladen. Zo kunnen andere elektrische rijders ook hun auto  opladen. Dit biedt in de toekomst mogelijk een oplossing aan het tekort aan oplaadplaatsen. Daarnaast werd op het gehele Marineterrein de bewegwijzering verbeterd met nieuwe gebouwnummerborden. Zo vinden bezoekers steeds makkelijker hun weg over het terrein.

Een van de nieuwe gebouwnummerborden

Er is in 2018 dus veel gedaan om Marineterrein Amsterdam nog meer tot het innovatieve groene stadskwartier te maken waar kennis en innovatie samenkomen. En ook in 2019 wordt deze lijn doorgezet om te kunnen bijdragen aan oplossingen voor de stad en het land. Marineterrein Amsterdam wenst iedereen een leerzaam en gezond nieuwjaar!