Verbouwen met gebruikte materialen

Experimenten
Render_schietbaan_marineterrein
Schietbaan_staal_lente2023-2
022

Transformatie Schietbaan: bouwen met stalstaal en damwanden

De voormalige schietbaan is een langwerpig gebouw van dik beton waarin vroeger, zoals de naam al zegt, schietoefeningen werden gedaan door Defensie. Zonder ramen, voorzieningen én gebouwd op een plek die niet in de loop lag, is de Schietbaan nu een vreemde eend in de bijt van het terrein. Graffitiartiesten gingen de afgelopen jaren hun gang en de buitenmuren raakten steeds meer in verval.

De Schietbaan ligt midden in de stad aan het water en heeft een indrukwekkend uitzicht op NEMO en het Oosterdok. Om dit unieke deel van het Marineterrein meer te betrekken bij de rest, krijgt het een nieuwe functie en een ander uiterlijk. Daardoor verandert deze plek van een donkere uithoek in een actief en sociaal onderdeel van het Marineterrein.

Veel van wat er op het terrein gebeurt, is tijdelijk. Daarom kijken we goed naar circulaire oplossingen met hergebruik van materialen. Zo leren we hoe we ook gebouwen met een kortere levensduur op een duurzame manier kunnen verbouwen.

Respect voor het oude

Het plein naast de Schietbaan heeft als eerste een opknapbeurt gekregen. Het is ingericht als een ‘arena’, met respect voor het oude ontwerp. Er zijn zitplekken met uitzicht over het water en de stad en het is een geschikte plek om activiteiten te organiseren. 

Kleuren met groen

Langs de rand van de Schietbaan zijn planten neergezet die deels tegen het gebouw opklimmen en straks het hele jaar door van kleur veranderen. In plaats van graffiti zorgen voortaan de planten voor kleur. 

Circulair stalstaal en damwand

In de komende maanden is de buitenruimte aan de beurt. Het nieuwe pleintje voor de Schietbaan leidt straks naar een trap die uitkomt op een daktuin. Alles wordt gebouwd met gebruikte bouwmaterialen. Het staal komt uit een oude, Brabantse koeienstal. Het hout heeft vijftien jaar in het water gestaan als onderdeel van een damwand in Friesland en is daardoor extra sterk.

Bewegen naar de toekomst

De Schietbaan staat op een plek in beweging. Mensen sporten en zwemmen hier en er wordt getest en geëxperimenteerd. De nieuwe constructie is ontworpen als een sculptuur die deze beweging benadrukt. Zo geeft de trap niet alleen toegang tot de daktuin van de Schietbaan, maar is ook meteen een tribune. Bij voorstellingen, tentoonstellingen of een prachtige zonsondergang ontstaat zo een intieme plek om van kunst, cultuur en het uitzicht te genieten. Beneden komt een broodbakker, met ruimte voor een klein terras.

Schietbaan_verbouwing_fase1+2-08

Planning

De stalen constructie rond de Schietbaan is net geplaatst. In de zomer wordt begonnen met het bouwen van de trap/tribune, die uiterlijk eind augustus klaar zal zijn.

De officiële opening van de getransformeerde Schietbaan is medio september.

Doelstellingen

 • Uiterlijk en functie verbeteren

 • Experimenteel vergroeningsproject binnen de ambitie van het Marineterrein

 • Schietbaan en naastgelegen ruimte beter profileren

 • Activatie en verspreiding van het publiek

 • Versterken van samenwerkingen op het terrein: er komt een culturele programmering in de Schietbaan, ingevuld door verschillende leden van het Marineterrein Collectief

 • Versterken van binding met de buurt door het toevoegen van een herkenbare functie zoals een bakker

Meer over Transformatie Schietbaan

 1. Schietbaan | Living Art Lab | Aurelién Lepetit

  Op het Marineterrein wordt het komende jaar een Buitenbroedplaats ontwikkeld. De jonge Franse kunstenaar Aurélien Lepetit bijt de spits af met een locatiespecifieke installatie in de Fitnesstuin en de Schietbaan van het Marineterrein.

  Agenda 10 september t/m 10 oktober 2020
 2. Van schietbaan naar VR-lab

  In april 2016 is IJsfontein verhuisd van het idyllische Westerpark naar het stoere Marineterrein Amsterdam. Hier vind je gebouwen die je normaal niet hebt in de stad: een schietbaan bijvoorbeeld.

  Nieuws
 3. Niet bang voor kleur

  De voormalige schietbaan wordt van buiten helemaal geschilderd. Een experiment met transparante verf, veel kleuren en lef; symbolisch voor wat er binnen en op het Marineterrein gebeurt.

  Nieuws
 4. Expo | macroTONE: Staalplaat Soundsystem

  Een locatiespecifieke, experimentele geluidsinstallatie met 160 solenoïden en een basgitaar in de voormalige Schietbaan van het Marineterrein.

  Agenda 16 juli t/m 15 augustus 2020
 5. The Blowgun Factory

  Maak je eigen blowgun en test 'm (kogelvrij en geweldloos) uit in de voormalige schietbaan van het Marineterrein.

  Agenda
 6. Weekend van de Wetenschap

  Gratis naar: de Schietbaan, het laatste weekend van Voedsel van Morgen expositie in Nemo De Studio en tours in het Living Lab.

  Agenda 5 t/m 6 oktober 2019
 7. Expo | Game over

  Kunstenaar Tilmann Meyer-Faye exposeert in de Schietbaan met een vloot keramische oorlogsschepen.

  Agenda 6 juni t/m 4 juli 2020