Transformatie schietbaan van start
De schietbaan heeft straks een uitzichtpunt, een tribune, een bakkerij en een ruimte voor kunst en cultuur.
De voormalige schietbaan is een langwerpig gebouw van dik beton waarin vroeger schietoefeningen werden gedaan door Defensie. Zonder ramen of voorzieningen én gebouwd op een plek die niet in de loop lag, was de Schietbaan op het Marineterrein lange tijd een vreemde eend in de bijt. Graffitiartiesten gingen er jarenlang hun gang en de buitenmuren raakten steeds meer in verval.
De Schietbaan ligt midden in de stad aan het water en heeft een indrukwekkend uitzicht op NEMO en het Oosterdok. Om dit unieke deel van het Marineterrein meer te betrekken bij de rest, kreeg het gebouw een nieuwe functie en een ander uiterlijk. Nu is de Schietbaan niet langer een donkere uithoek, maar een sociale en toegankelijke kunst- en cultuurruimte en kun je er dagelijks brood kopen bij het Kometen Brood Loket.
Het plein voor de Schietbaan heeft als eerste een opknapbeurt gekregen. Het is ingericht als een ‘arena’, met respect voor het oude ontwerp. Er zijn zitplekken met uitzicht over het water en de stad en het is een geschikte plek om activiteiten te organiseren.
Langs de zijwanden van de Schietbaan zijn planten neergezet die deels tegen het gebouw opklimmen en het hele jaar door van kleur veranderen. In plaats van graffiti zorgen voortaan deze planten voor kleur. Bij het aanplanten is rekening gehouden met de kleur van de graffiti die op de muren is achtergebleven, waardoor een mooi, kleurrijk geheel ontstaat.
Veel van wat er op het terrein gebeurt, is tijdelijk. Daarom is er bij de verbouwing van de Schietbaan goed gekeken naar circulaire oplossingen door hergebruik van materialen. Dit project bewijst dat ook gebouwen met een kortere levensduur op een duurzame manier kunnen worden verbouwd.
Het pleintje voor de Schietbaan leidt naar een wandelpad en een houten trap over het dak van het gebouw. Er is voor dit project uitsluitend gewerkt met hergebruikte bouwmaterialen. De gele constructie over het gebouw is gemaakt van staal uit een oude Brabantse koeienstal. Het hout dat is gebruikt voor de trap en de loopbrug heeft vijftien jaar in het water gestaan als onderdeel van een damwand in Friesland. Het hout is daardoor extra sterk geworden en een uniek circulair bouwmateriaal. Zelfs na het zagen blijft het hout er prachtig uitzien en vertelt het een verhaal van jarenlange blootstelling aan water. En de betonnen fundering, die ook dienst doet als zitplaats op het terras, is gemaakt van grotendeels circulair cement.
De Schietbaan staat op een plek in beweging en is feestelijk geopend in oktober 2023. De nieuwe constructie is ontworpen als een sculptuur die deze beweging benadrukt. Zo geeft de trap niet alleen toegang tot het dak van de Schietbaan, maar is ook meteen een tribune. Bij voorstellingen, tentoonstellingen of een prachtige zonsondergang ontstaat zo een intieme plek om van kunst, cultuur en het uitzicht te genieten. Vanaf 1 maart is de Schietbaan beschikbaar voor kunst- en cultuuractiviteiten, en in de kopse kant van de Schietbaan is een ruimte gebouwd voor een bakker waar je dagelijks een brood en/of kopje koffie kunt kopen.
Beeldmateriaal: Melchior Overdevest
Ontwerp & procesbegeleiding: New Grounds, Walden Studio
Programma: New Grounds
Technische uitwerking: Walden Studio
Constructeur hout: Summum Engineering
Constructeur staal: B&V Raadgevend Ingenieurs
Aannemer hout: Oostveen Tuinen en Houwer Bouwt
Aannemer staal & beton: Vlaar Groep BV
Productie hergebruikt staal: ZTE Metaalbedrijf BV
Hovenier: Hanneke Marseille
Uiterlijk en functie verbeteren
Experimenteel vergroeningsproject binnen de ambitie van het Marineterrein
Schietbaan en naastgelegen ruimte beter profileren
Activatie en verspreiding van het publiek
Versterken van samenwerkingen op het terrein: er komt een culturele programmering in de Schietbaan, ingevuld door verschillende leden van het Marineterrein Collectief
Versterken van binding met de buurt door het toevoegen van een herkenbare functie zoals een bakker
De schietbaan heeft straks een uitzichtpunt, een tribune, een bakkerij en een ruimte voor kunst en cultuur.
Landschapsstudio New Grounds verbeeldt met een nieuw ontwerp voor de schietbaan en omgeving het ritme van het Marineterrein.
Digital Society School helpt bij het geven van online onderwijs.
Op het Marineterrein wordt het komende jaar een Buitenbroedplaats ontwikkeld. De jonge Franse kunstenaar Aurélien Lepetit bijt de spits af met een locatiespecifieke installatie in de Fitnesstuin en de Schietbaan van het Marineterrein.
In april 2016 is IJsfontein verhuisd van het idyllische Westerpark naar het stoere Marineterrein Amsterdam. Hier vind je gebouwen die je normaal niet hebt in de stad: een schietbaan bijvoorbeeld.
De voormalige schietbaan wordt van buiten helemaal geschilderd. Een experiment met transparante verf, veel kleuren en lef; symbolisch voor wat er binnen en op het Marineterrein gebeurt.
De verbouwing van de Schietbaan met gebruikte bouwmaterialen is klaar. Met hout uit Friesland, staal uit Brabant en beton uit Zaandam is er een brug getimmerd, een tribune voor het plein neergezet, een bakkersloket gemaakt en ruimte voor kunst en cultuur...
Twee mysterieuze cilinders zweven als grote kogels in de Schietbaan.
Staalplaat Soundsystem ontwikkelde een geluidskunstwerk speciaal voor deze ruimte.
In 2020 bakt Lard Breebaart zijn eerste broden. 150.000 broden verder is Kometen Brood klaar voor een nieuwe stap.
Een locatiespecifieke, experimentele geluidsinstallatie met 160 solenoïden en een basgitaar in de voormalige Schietbaan van het Marineterrein.
F/EEL is deels kunstwerk, deels escaperoom
Een serie bijzondere dichters en kunstenaars in de voormalige schietbaan.
Maak je eigen blowgun en test 'm (kogelvrij en geweldloos) uit in de voormalige schietbaan van het Marineterrein.
Een digitale ontsnapping
Bedenk, maak en test je eigen blaaswapen
Een multimediale installatie door Alexander van Bakel en Wouter Smit in de voormalige schietbaan.
Gratis naar: de Schietbaan, het laatste weekend van Voedsel van Morgen expositie in Nemo De Studio en tours in het Living Lab.