Verbouwen met gebruikte materialen

Experimenten

Transformatie Schietbaan: bouwen met stalstaal en damwanden

De voormalige schietbaan is een langwerpig gebouw van dik beton waarin vroeger, zoals de naam al zegt, schietoefeningen werden gedaan door Defensie. Zonder ramen, voorzieningen én gebouwd op een plek die niet in de loop lag, is de Schietbaan nu een vreemde eend in de bijt van het terrein. Graffitiartiesten gingen de afgelopen jaren hun gang en de buitenmuren raakten steeds meer in verval.

De Schietbaan ligt midden in de stad aan het water en heeft een indrukwekkend uitzicht op NEMO en het Oosterdok. Om dit unieke deel van het Marineterrein meer te betrekken bij de rest, krijgt het een nieuwe functie en een ander uiterlijk. Daardoor verandert deze plek van een donkere uithoek in een actief en sociaal onderdeel van het Marineterrein.

Veel van wat er op het terrein gebeurt, is tijdelijk. Daarom kijken we goed naar circulaire oplossingen met hergebruik van materialen. Zo leren we hoe we ook gebouwen met een kortere levensduur op een duurzame manier kunnen verbouwen.

Respect voor het oude

Het plein naast de Schietbaan heeft als eerste een opknapbeurt gekregen. Het is ingericht als een ‘arena’, met respect voor het oude ontwerp. Er zijn zitplekken met uitzicht over het water en de stad en het is een geschikte plek om activiteiten te organiseren. 

Kleuren met groen

Langs de rand van de Schietbaan zijn planten neergezet die deels tegen het gebouw opklimmen en straks het hele jaar door van kleur veranderen. In plaats van graffiti zorgen voortaan de planten voor kleur. 

Circulair stalstaal en damwand

In de komende maanden is de buitenruimte aan de beurt. Het nieuwe pleintje voor de Schietbaan leidt straks naar een trap die uitkomt op een daktuin. Alles wordt gebouwd met gebruikte bouwmaterialen. Het staal komt uit een oude, Brabantse koeienstal. Het hout heeft vijftien jaar in het water gestaan als onderdeel van een damwand in Friesland en is daardoor extra sterk.

Bewegen naar de toekomst

De Schietbaan staat op een plek in beweging. Mensen sporten en zwemmen hier en er wordt getest en geëxperimenteerd. De nieuwe constructie is ontworpen als een sculptuur die deze beweging benadrukt. Zo geeft de trap niet alleen toegang tot de daktuin van de Schietbaan, maar is ook meteen een tribune. Bij voorstellingen, tentoonstellingen of een prachtige zonsondergang ontstaat zo een intieme plek om van kunst, cultuur en het uitzicht te genieten. Beneden komt een broodbakker, met ruimte voor een klein terras.

Schietbaan_verbouwing_fase1+2-08

Planning

De stalen constructie rond de Schietbaan is net geplaatst. In mei wordt begonnen met het bouwen van de trap/tribune, die uiterlijk eind juni klaar zal zijn.

De officiële opening van de getransformeerde Schietbaan is medio september.

Doelstellingen

 • Uiterlijk en functie verbeteren

 • Experimenteel vergroeningsproject binnen de ambitie van het Marineterrein

 • Schietbaan en naastgelegen ruimte beter profileren

 • Activatie en verspreiding van het publiek

 • Versterken van samenwerkingen op het terrein: er komt een culturele programmering in de Schietbaan, ingevuld door verschillende leden van het Marineterrein Collectief

 • Versterken van binding met de buurt door het toevoegen van een herkenbare functie zoals een bakker

Meer over Transformatie Schietbaan

 1. Schietbaan | Living Art Lab | Aurelién Lepetit

  Op het Marineterrein wordt het komende jaar een Buitenbroedplaats ontwikkeld. De jonge Franse kunstenaar Aurélien Lepetit bijt de spits af met een locatiespecifieke installatie in de Fitnesstuin en de Schietbaan van het Marineterrein.

  Agenda 10 september t/m 10 oktober 2020
 2. Van schietbaan naar VR-lab

  In april 2016 is IJsfontein verhuisd van het idyllische Westerpark naar het stoere Marineterrein Amsterdam. Hier vind je gebouwen die je normaal niet hebt in de stad: een schietbaan bijvoorbeeld.

  Nieuws
 3. Niet bang voor kleur

  De voormalige schietbaan wordt van buiten helemaal geschilderd. Een experiment met transparante verf, veel kleuren en lef; symbolisch voor wat er binnen en op het Marineterrein gebeurt.

  Nieuws
 4. Expo | macroTONE: Staalplaat Soundsystem

  Een locatiespecifieke, experimentele geluidsinstallatie met 160 solenoïden en een basgitaar in de voormalige Schietbaan van het Marineterrein.

  Agenda 16 juli t/m 15 augustus 2020
 5. The Blowgun Factory

  Maak je eigen blowgun en test 'm (kogelvrij en geweldloos) uit in de voormalige schietbaan van het Marineterrein.

  Agenda
 6. Weekend van de Wetenschap

  Gratis naar: de Schietbaan, het laatste weekend van Voedsel van Morgen expositie in Nemo De Studio en tours in het Living Lab.

  Agenda 5 t/m 6 oktober 2019
 7. Expo | Game over

  Kunstenaar Tilmann Meyer-Faye exposeert in de Schietbaan met een vloot keramische oorlogsschepen.

  Agenda 6 juni t/m 4 juli 2020
 8. Sensoren meten roetdeeltjes en geluid op Marineterrein

  Op Marineterrein Amsterdam zijn roetdeeltjes en geluid gemeten. Er blijkt een duidelijke relatie te zijn tussen geluid en luchtvervuiling én het is er 10% schoner en stiller dan gemiddeld in het centrum van Amsterdam.

  Nieuws
 9. Unknown Paradise

  Multimediale expositie met toekomstbeelden in de Schietbaan tijdens WemakeThe.City.

  Nieuws
 10. Growth Tribe verhuist naar Marineterrein

  Bedrijven kunnen snel groeien, maar vaak gaat dat anders dan vroeger. De nieuwe vaardigheden die daarvoor nodig zijn worden aangeboden door Growth Tribe.

  Nieuws
 11. Marineterrein jaaroverzicht 2021

  Marineterrein Amsterdam was in 2021 het decor van allerlei nieuwe projecten, activiteiten en experimenten.

  Nieuws
 12. 147 kg, Marijn Roos Lindgreen

  Een fata morgana-achtig experiment over circulaire processen, gemaakt van 147 kg paraffine.

  Agenda 11 juni t/m 7 juli 2021
 13. Ascension

  Een VR-filmproject van studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunst.

  Agenda 10 t/m 27 maart 2022
 14. 21 maart Open Huis Voorwerf

  Woont u in de buurt van het Marineterrein en wilt u weten wat er allemaal gaande is? Op zaterdag 21 maart, van 13.00 - 17.00 uur, zijn omwonenden van het terrein van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen op de Voorwerf.

  Nieuws
 15. Een nieuw uitzicht voor de buurt

  Een geslaagde middag afgelopen zaterdag tijdens het Open Huis voor de buurt. Zo’n 500 omwonenden kwamen een kijkje nemen op de Voorwerf.

  Nieuws
 16. Fototentoonstelling in de Commandantswoning

  Fotograaf Koos Breukel heeft een expositie samengesteld met als thema de mens en het water. H2OHumans is open voor publiek op zondag 17 mei en in het Pinksterweekend van 23 t/m 25 mei.

  Nieuws
 17. Maandelijkse rondleidingen

  Wilt u mee op ontdekkingsreis over de Voorwerf? Iedere tweede woensdag van de maan geeft rasverteller en oud-Marineman Hans Bartelsman een rondleiding. Eerstvolgende keer: 9 september, om 13:00 uur.

  Nieuws
 18. Tweewekelijkse rondleidingen

  Wilt u mee op ontdekkingsreis over het Marineterrein? Rasverteller en oud-Marineman Hans Bartelsman geeft iedere tweede en nu ook elke vierde woensdag van de maand een rondleiding.

  Nieuws
 19. Maandelijkse rondleidingen in 2019

  Op het Marineterrein wordt gewerkt aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Elke laatste vrijdag van de maand is er een vrij toegankelijke tour langs de nieuwste projecten.

  Nieuws
 20. KunstManifestatie Circular City

  Op verschillende plekken op het Marineterrein Amsterdam worden in de loop van de zomer kunstwerken en installaties gepresenteerd die ideeën en discussie uitlokken over de ‘circulaire stad’.

  Nieuws
 21. Programma Ontdekdagen compleet

  Van 8 tot en met 10 september kun je zien wat er op het Marineterrein gebeurt. Met tours en talks, tech-workshops, excursies naar Smart Roof 2.0, fitness, een escape room, VR en nog veel meer.

  Nieuws
 22. Kom naar de Ontdekdagen!

  Kom tijdens de Ontdekdagen op 8, 9 en 10 september kijken wat er op het Marineterrein Amsterdam gebeurt en waar het in de toekomst heen gaat. Interessant én leuk.

  Nieuws
 23. Augmented reality tour - XRBase

  Zes makers van XRBase zijn de uitdaging aangegaan om een unieke augmented reality ervaring te creëren voor bezoekers van de Uitmarkt

  Agenda 25 t/m 26 augustus 2018
 24. Uitmarkt van 24 t/m 26 augustus

  De Uitmarkt is een feest van vernieuwing en creativiteit, maar ook een knap staaltje van produceren. Een must dit jaar is de tijdelijke brug die wordt gebouwd van het Marineterrein naar NEMO Science Museum.

  Nieuws
 25. Highlights WeMakeThe.City

  Een bomvol programma van 17 tot en met 23 juni met talloze initiatieven die de stad verbeteren. Op het Marineterrein onder meer de Amsterdam City Challenge, een nieuwe visie op de mode-industrie en een designsprint voor een betere verbinding met de buurt.

  Nieuws
 26. Open Monumentendag

  Ontdek de fascinerende geschiedenis van het Marineterrein en leer alles over de bijzonderste gebouwen met de nieuwe podcast Ziel van het Marineterrein. 

  Agenda 10 t/m 11 september 2022