Voel je een paling bij F/EEL in de Schietbaan

Nieuws
FA-F-EEL-title--1-TW

F/EEL is deels kunstwerk, deels escaperoom

Het leven van een paling gaat niet over rozen. Na een lange tocht door de oceaan worden de diertjes, eenmaal in binnenwateren, geconfronteerd met een wereld van sluizen, gemalen en netten. Een wereld geschapen door mensen. Hoe dat voor een paling moet voelen, kan je nu zelf ervaren in de nieuwe interactieve expositie F/EEL in de Schietbaan op Marineterrein Amsterdam. 

Het duister van de Schietbaan doet op zichzelf al ergens denken aan de troebele, vervuilde wateren waarin de paling zich beweegt. Vreemde, metaalachtige klanken vullen de langwerpige ruimte waarin de bezoeker zich een weg moet banen langs de obstakels die palingen ook tegenkomen. Windvlagen als stromingen en rondslingerende troep bemoeilijken de tocht naar het einddoel: de uitgang.

Voor mensen is F/EEL een soort escaperoom, een spannend en uitdagend spel om weer veilig buiten te komen, maar voor palingen zijn de omstandigheden in de expositie een dagelijkse en levensgevaarlijke werkelijkheid. 

Belevingswereld
Hoewel het niet mogelijk is om de subjectieve ervaring van de paling exact naar menselijk perspectief te vertalen, proberen kunstenaars Sheng-Wen Lo en Yi-Fei Chen bezoekers een indruk te geven hoe zwaar de leefomstandigheden voor de paling zijn. ‘Om je te kunnen identificeren met een ander moet je ervaren wat zij ervaren’, zegt Sheng-Wen. ‘F/EEL is niet voor mensen gebouwd, net als dat gemalen en sluizen niet voor palingen zijn gebouwd. We proberen de belevingswereld van de paling over te brengen door mensen te laten voelen hoe het is om zich door zo’n vreemde omgeving te bewegen.’

Kunstenaars Yi-Fei Chen (links) en Sheng-Wen Lo bij de Schietbaan

Ongeschikte schepping
Met F/EEL willen de kunstenaars een gedachte in het hoofd van de bezoekers ‘smokkelen’, zegt Yi-Fei. ‘We kunnen je vertellen hoe moeilijk het is om een paling te zijn, maar als je zelf ervaart hoe lastig de visjes het hebben krab je je misschien daarna wel achter je oren. Hoe zou jij het vinden als de wereld waarin je je begeeft niet voor jou gemaakt is? Met deze expositie proberen we het besef te kweken dat de wereld die de mens schept soms niet geschikt is voor natuur en dier. Willen we dat?’ 

Reserveren
F/EEL is onderdeel van Marineterrein Amsterdam Living Art Lab en is gemaakt in opdracht van de Ambassade van de Noordzee als onderdeel van de manifestatie Welkom in het Parlement van de Dingen. Wil je F/EEL ervaren? Bekijk dan hier de openingstijden en reserveer een tijdslot.

Tekst: Sjoerd Ponstein