Gebouw 022, de voormalige schietbaan van het Marineterrein, is omgedoopt tot ‘art lab’ voor experimenten op het snijvlak van kunst en wetenschap. Van 13 september t/m 6 oktober 2019 toont Cityscapes Foundation hier de installatie Space Shooters van de Russisch-Nederlandse kunstenaar Vladimir Grafov. Space Shooters speelt met de voormalige functie van het gebouw en de transformatie die het Marineterrein de komende jaren ondergaat. Twee mysterieuze cilinders zweven als grote kogels in de schietbaan. Het steeds veranderende licht in de cilinders duidt erop dat er iets wonderlijks staat te gebeuren, dat er iets bijzonders gaat ontstaan. Soms schiet er uit de kogels een lichtstraal. De gedempte knal weerkaatst tegen de muren en laat meerdere klanken los, langzaam weer terugkerend naar stilte.

Vladimir Grafov

Vladimir Grafov (Rusland, 1964) studeerde natuur- en wiskunde in Moskou. In de jaren 80 was hij betrokken bij diverse culturele manifestaties van de Russische alternatieve avant-gardescene. In 1989 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij actief werd in de tech-artscene. Grafov produceerde een groot aantal lasershows, multimedia-installaties en interactieve kunstwerken. Hij was medeoprichter van het Amsterdamse collectief Laboratories of Art Technologies en de in Londen gevestigde collectieven Raylab en Hivenetworks. Sinds 2012 richt Grafov zich volledig op autonome lichtkunst en multimediaperformances.

  • Installatie: Vladomit Grafov: Space Shooters
  • Locatie: Marineterrein De Schietbaan (gebouw 022), Kattenburgerstraat 5, Amsterdam
  • Opening: donderdag 12 september 2019, 16.30–19.00 uur
  • Bezoek: tijdens The Amsterdam Beerfair (TAB) op 13, 14 en 15 september 2019, van 15.00–19.00 uur en tijdens het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober 2019, van 15.00–19.00 uur
  • De installatie is ook te bezoeken op afspraak: info@cityscapesfoundation.nl

Mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.