Niet bang voor kleur

Nieuws
MTA_19_1024_schietbaan_8
work in progress

De voormalige schietbaan wordt van buiten helemaal geschilderd. Een experiment met transparante verf, veel kleuren en lef; symbolisch voor wat er binnen en op het Marineterrein gebeurt.

Marineterrein Amsterdam is uniek, in veel opzichten. Hier vind je bijvoorbeeld gebouwen die je normaal niet hebt in de stad, zoals een schietbaan. Maar wat doe je ermee?

De voormalige schietbaan van het Marineterrein is een langwerpig bakstenen gebouwtje zonder ramen. Een onooglijk bouwsel, vinden sommigen, dat ook nog het uitzicht op het Oosterdok blokkeert. Slopen zou je zeggen, maar toch gaat dat juist niet gebeuren. De schietbaan is een ideale locatie gebleken voor het testen, onderzoeken en ontwikkelen van virtualrealitytoepassingen en digitale kunst. Met regelmaat vinden hier experimenten en manifestaties op dat gebied plaats. Maar de buitenkant is nogal onopvallend. Dat is jammer, want de schietbaan staat op een prominente plek, pal aan de waterkant. Reden genoeg om hier iets bijzonders te doen.

Niet bang voor het onbekende

We’re not afraid of Red, Yellow, Blue, Green, Orange and Purple heet het tijdelijke werk dat kunstenaar Serge Verheugen momenteel op de buitenkant van de schietbaan maakt. De titel knipoogt natuurlijk naar het beroemde schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman, dat de kracht van kleur en onbalans toont. ‘Kleurgebruik en onbalans of chaos is ook de basis van mijn ontwerp’, zegt Verheugen. ‘Kleur is de motor van emotie en zoals lopen eigenlijk constant vallen is, is onbalans de motor van beweging. Daarom slaat de titel vooral ook op een onbevreesde houding tegenover verandering, de toekomst en het onbekende, wat precies past bij wat er op het Marineterrein gebeurt.’

Duizelingwekkende introductie van kleur

De schietbaan is eerst wit gespoten. Daaroverheen komt een abstracte compositie van transparante en overlappende kleurvlakken: een duizelingwekkende introductie van kleur. Maar hoe het er precies uit gaat ziet, is nog onbekend want het ontwerp zal al doende ontstaan en de gebruikte techniek is nog onbeproefd. Verheugen: ‘Dat is spannend, maar ik volg het motto van het Marineterrein: als je wilt dat het anders wordt, moet je niet hetzelfde blijven doen.’

Experimenteren in de schietbaan

De schietbaan kan gebruikt worden voor experimenten van VR-specialisten van het Marineterrein en andere creatieven en techneuten die zich bezighouden met digitale kunst. Voorstellen die passen bij de ambitie en de focus van Marineterrein Amsterdam hebben de voorkeur. Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@marineterrein.nl.

Lokatie

De schietbaan bevindt zich op de kop van het Marineterrein, aan het Oosterdok, pal achter gebouw 024. De schietbaan zelf heeft nummer 022, wat staat aangegeven op wegwijzers. Bekijk hier de plattegrond van het Marineterrein.