Beleef het geluidskunstwerk in de Schietbaan

Nieuws
shootbane

Staalplaat Soundsystem ontwikkelde een geluidskunstwerk speciaal voor deze ruimte.

Op 16 juli was de officiële opening van de nieuwe expositie van het Living Art Lab op Marineterrein Amsterdam: macroTONE. Staalplaat Soundsystem ontwikkelde op uitnodiging van STEIM een geluidskunstwerk speciaal voor de Schietbaan.

De feestelijke opening markeert het begin van de expositie en het einde van een lange voorbereiding, zegt Geert-Jan Hobijn, die samen met Radboud Mens Staalplaat Soundsystem vormt. ‘We deden STEIM een voorstel voor een kunstwerk met de specifieke ruimte van de Schietbaan in gedachten. Het idee vormde zich in vijf minuten, de uitvoering nam drie maanden in beslag.’ 

Solenoïdes
Het resultaat is een indrukwekkende installatie van 120 solenoïdes*, geplaatst over de gehele lengte van de Schietbaan. ‘De ruimte is een soort tunnel,’ zegt Hobijn, ‘en omdat hier vroeger schietoefeningen werden gedaan, wilden we een geluid creëren dat van voren naar achter schiet. Een geluid dat zich beweegt over de gehele afstand van de Schietbaan.’

Akoestische onderdompeling
Als de eerste bezoeker de ruimte betreedt zet een kleine robot op wielen zich in beweging. De robot is voorzien van een microfoon en een versterker en volgt een spoor langs de solenoïdes. Er ontstaat zo een wisselwerking tussen deze twee componenten van de expositie.

‘De robot en de solenoïdes spelen samen een compositie. Het begint met zacht getik als dat van een regenbui. Dat ontwikkelt zich verder in een stortbui waarna een ritme ontstaat.’ Met elke stap dompelen bezoekers zich dieper onder in de lange, donkere ruimte van de Schietbaan en in het geluid.

Bezoek
Dit kunstwerk van Staalplaat Soundsystem zelf ervaren? De expositie is tot 15 augustus elke donderdag, vrijdag en zaterdag te bezoeken van 15 tot 19 uur. 

macroTONE draait om geluidskunst voor specifieke architectuur – in opdracht van STEIM.

* Een solenoïde is een elektrische component in de vorm van een cilindrisch gewikkelde spoel.