Het mooie van plastic

Experimenten
DSCF0111

PRO-PHBV: Biobased plastic voor natuurherstel

Plastic is een groot probleem voor het milieu. Wat als er plastic bestond dat niet alleen goed is voor de natuur, maar ook helpt bij het herstellen ervan?

Plastic fantastic

PHBV is een speciaal soort plastic dat wordt gemaakt door bacteriën. Deze bacteriën leven op afvalwater en helpen het water schoon te maken. Terwijl ze dat doen, maken ze PHBV. Het mooie van PHBV is dat het vanzelf afbreekt in de natuur. Dat betekent dat het geen resten achterlaat, zoals gewoon plastic.

Net als mensen energie omzetten in vet, slaan deze bacteriën energie op in de vorm van bioplastic PHBV. De energie hiervoor halen ze uit afvalwater. De productie van PHBV lost dus twee problemen tegelijk op: het zorgt voor schoon water en voor duurzaam plastic.

Een van de ideeën is om PHBV te gebruiken om jonge waterplanten te helpen groeien. De jonge planten hebben soms wat extra steun nodig. PHBV kan worden gebruikt om een structuur te maken die deze planten ondersteunt. Als de planten eenmaal groot genoeg zijn, hebben ze deze zogenaamde natuurherstelstructuur niet meer nodig. De resterende PHBV wordt dan vanzelf afgebroken in de natuur.

Experimenteren met PHBV

Het doel van het experiment is om een ‘natuurherstelstructuur’ van PHBV te ontwikkelen. Hiervoor is het belangrijk om de snelheid te weten waarmee PHBV in het water afgebroken wordt. Biedt PHBV een paar weken of een paar maanden stevigheid? 

Hiervoor is pas geleden een veldtest gestart. Stukjes PHBV van verschillende samenstellingen zijn in het water gelegd. Elke week worden deze monsters gewogen en gefotografeerd. Zo krijgen de onderzoekers inzicht in de snelheid waarmee PHBV afbreekt.

Wie doen er mee

AMS Institute, TU Delft en de bedrijven Paques Biomaterials, NPSP, Waardenburg Ecology en Material Sense LAB zijn bij dit project betrokken. Samen vinden ze uit hoe PHBV het beste kan worden gebruikt om de natuur te helpen.

Meer over PRO-PHBV

  1. Veilig digitaal produceren

    3D-printing levert veel voordelen op, ook voor het milieu. MAEKIT werkt aan oplossingen om deze innovatieve manier van produceren veiliger en betrouwbaarder te maken.

    Nieuws
  2. Online | AMS Summer School: Urban Living Labs

    This year's Summer School focuses on challenges brought forward by Amsterdam: Quay Walls and Bridges, Future Proof Assets and Positive energy Districts. The application deadline is July 20th 2020.

    Agenda 17 t/m 21 augustus 2020
  3. Nieuwe fase in Roboat-project breekt aan

    Een nieuwe mijlpaal in het Roboat-project: op 30 april werd door wethouder Victor Everhardt de nieuwe zwenkkraan op Marineterrein Amsterdam officieel in gebruik genomen.

    Nieuws
  4. Young Innovators Programme | Kanteen25

    Naschools programma voor kinderen uit de buurt. Je gaat koken in een echte professionele keuken, met pannen waarin je je zou kunnen verstoppen.

    Agenda 6 oktober t/m 3 november 2021
  5. Online | Digital Society School Showcase

    A showcase of prototypes, developed by DSS trainees, that contribute to the digital transformation of society and the Sustainable Development Goals.

    Agenda 17 t/m 18 juni 2020
  6. Young Innovators Programme

    Naschoolse workshop bij OBA Maakplaats 021 voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar.

    Agenda
  7. Data Talent Accelerator Program | Information Evening

    On February 20th, our doors at the Growth Tribe campus open for an information session about the  12-month Data Science Traineeship. This is a golden opportunity to meet our trainers and coaches and get your questions about the program answered.

    Agenda