Nieuwe fase in Roboat-project breekt aan

Nieuws
IMG_5804 (2)

Een nieuwe mijlpaal in het Roboat-project: op 30 april werd door wethouder Victor Everhardt de nieuwe zwenkkraan op Marineterrein Amsterdam officieel in gebruik genomen.

Een nieuwe mijlpaal in het Roboat-project: op 30 april werd door wethouder Victor Everhardt de nieuwe zwenkkraan op Marineterrein Amsterdam officieel in gebruik genomen. Het is het startschot van een testperiode met het full-scale prototype van Roboat in de Binnenhaven van het Marineterrein.

Roboat-units zijn zelfvarende, modulaire vaartuigen die op tal van manieren de verkeersdrukte in de straten van de stad kunnen verlichten. Denk bijvoorbeeld aan vervoer van mensen of goederen, of het ophalen van afval. Dankzij het modulaire ontwerp kunnen de Roboat-units ook aan elkaar gekoppeld worden om een tijdelijke brug te vormen of een podium op het water. 

‘Hoe om te gaan met de schaarse ruimte is een vraagstuk voor veel steden, en dat geldt zeker ook voor Amsterdam’, zegt Everhardt. ‘Maar we hebben hier heel veel water en dus is het logisch om daar meer gebruik van te maken. Het is dan ook geweldig dat er op het Marineterrein wordt geëxperimenteerd met innovaties als Roboat en dat onderzocht wordt of autonoom vervoer op de grachten mogelijk is.’

Het Roboat-project is een samenwerking tussen AMS Institute en MIT Senseable City Lab en maakt deel uit van Marineterrein Amsterdam Living Lab, hét testgebied voor stedelijke innovatie. In eerdere onderzoeksfases werd er op het Marineterrein al met schaalmodellen van de Roboat getest. Met de ingebruikname van de zwenkkraan breekt nu een nieuwe fase van experimenteren aan omdat een Roboat op ware grootte nu eenvoudig te water kan worden gelaten. Bezoekers van het Marineterrein kunnen nu in de Binnenhaven naast zwemmers ook veelvuldig de Roboat in actie gaan zien. 

Roboat-projectleider Ynse Deinema, wethouder Everhardt en Thijs Meijer, adjunct-directeur van Bureau Marineterrein

Projectleider Ynse Deinema van AMS Institute noemt de ingebruikname van de kraan een spannende nieuwe stap in het Roboat-project. ‘Dankzij de kraan kunnen we nu met regelmaat experimenten met Roboat gaan uitvoeren. Nu nog in de Binnenhaven van het Marineterrein, in de toekomst wellicht in de hele stad.’

Tekst en fotografie: Sjoerd Ponstein