Prototype Roboat op ware grootte onthuld

Nieuws
Roboat
Roboat

Roboats zijn zelfvarende, modulaire vaartuigen die op tal van manieren de verkeersdrukte in de straten van de stad kunnen verlichten

Een nieuwe mijlpaal in het Roboat-project: op 19 november werd tijdens een online bijeenkomst het full-scale prototype van Roboat onthuld.

De onthulling vond plaats tijdens het MIT Senseable City Lab-webinar, waarbij alles draaide om het oplossen van infrastructurele stedelijke vraagstukken met de nieuwste technologie. De autonome Roboats passen naadloos bij dat onderwerp.

Roboats zijn zelfvarende, modulaire vaartuigen die op tal van manieren de verkeersdrukte in de straten van de stad kunnen verlichten. Denk bijvoorbeeld aan vervoer van mensen of het ophalen van afval. Dankzij het modulaire ontwerp kunnen Roboats aan elkaar gekoppeld worden om een brug over of podium in het water te vormen. Het full-scale prototype meet twee bij vier meter en is dankzij deze relatief kleine afmetingen ideaal voor gebruik in een stedelijke omgeving. 

Het Roboat-project is een samenwerking van Marineterrein Amsterdam-communitylid AMS Institute en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Deze partijen testten in een eerdere fase van het project schaalmodellen van Roboat in de Binnenhaven van het Marineterrein. Ook het full-scale prototype wordt vanaf het Marineterrein getest. 

Dit experiment is onderdeel van Marineterrein Amsterdam Living Lab.

Tekst: Sjoerd Ponstein