Hoe schoon is het water?

Experimenten
Binnenhaven

Waterkwaliteit meten: Zwemmen op het Marineterrein

De binnenhaven van het Marineterrein is nog geen officiële zwemlocatie. Wel wordt er al geruime tijd onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit van de binnenhaven.

Sport, bewegen en spel horen bij het Marineterrein en de binnenhaven is een geliefde zwemplek voor recreanten en baantjestrekkers.

Er wordt dus al volop gezwommen maar dat is nog wel op eigen risico. Want door bijvoorbeeld overstort van de riolering kan er E. coli – oftewel poepbacteriën – in het water terechtkomen waar zwemmers ziek van kunnen worden.

Bekijk op ons live dashboard of de waterkwaliteit goed genoeg is om in te zwemmen. Om het groene licht te krijgen voor officiële zwemplek moet de waterkwaliteit twee jaar lang gemeten worden én al die tijd goed zijn.

Sneller testen

Vorig jaar werd met een nieuwe BACTcontrol-sensor elke twee uur een monster van het binnenhavenwater geanalyseerd op E.coli. Een flinke verbetering van de 24 uur die het voorheen kostte om de waterkwaliteit te testen.

Gedurende de testperiode werden resultaten van de nieuwe sensor vergeleken met ‘traditionele’ handmatige metingen. Er werd bij die metingen gekeken naar de hoeveelheid E. coli in het water en de resultaten van beide methoden kwamen grotendeels overeen.

Weinig verontreiniging

Omdat gebleken is dat er weinig verontreiniging met de poepbacterie in het water van de binnenhaven is, en de waterkwaliteit dus goed is, is besloten om de test met de BACTcontrol-sensor ergens anders voort te zetten. Het water op het Marineterrein blijft handmatig gecontroleerd worden op E. coli, zowel routinematig als wanneer er sprake is van overstort vanuit de riolering.

 

Externe partners

Meer over Waterkwaliteit meten

 1. Meet-up waterkwaliteit: verbeteren meetmethoden

  Tijdens Wereldwaterdag organiseert Bureau Marineterrein een meet-up over slimmere methoden voor het meten van waterkwaliteit; belangrijk voor alle steden met open water.

  Agenda
 2. Meet-up waterkwaliteit: verbeteren meetmethoden

  Tijdens Wereldwaterdag, 22 maart, organiseert Bureau Marineterrein een meet-up over slimmere methodes voor het meten van waterkwaliteit. Belangrijk voor alle steden met open water. Meld je nu aan!

  Nieuws
 3. Sensoren meten roetdeeltjes en geluid op Marineterrein

  Op Marineterrein Amsterdam zijn roetdeeltjes en geluid gemeten. Er blijkt een duidelijke relatie te zijn tussen geluid en luchtvervuiling én het is er 10% schoner en stiller dan gemiddeld in het centrum van Amsterdam.

  Nieuws
 4. Onderzoek waterkwaliteit uitgebreid

  Zwemmen in de binnenhaven is op eigen risico; het water is niet altijd even schoon en er is geen toezicht. Wel vindt uitgebreid onderzoek plaats naar de waterkwaliteit.

  Nieuws
 5. Boei meet waterkwaliteit

  Niet schrikken als je een groot geel Lego-hoofd in de haven van Marineterrein Amsterdam ziet dobberen. Het is een boei die de waterkwaliteit meet.

  Nieuws
 6. Informatie voor zwemmers

  Zwemmen in de binnenhaven is op eigen risico. Voor je het water in gaat om een baantje te trekken, is het dus goed om te weten hoe het gesteld is met de waterkwaliteit.

  Nieuws
 7. Hoe schoon is het water?

  Op zondag 9 september springen 3000 zwemmers het water in voor Amsterdam City Swim. Maar hoe schoon is het water eigenlijk? Op het Marineterrein testen we nieuwe meettechnieken uit om de waterkwaliteit te verbeteren.

  Nieuws
 8. Geluidsoverlast te lijf met sensoren

  Geluidsoverlast: een onderbelicht maar serieus probleem in de stad. Sensemakers AMS speurt naar oplossingen met behulp van geluidssensoren en artificial intelligence.

  Nieuws
 9. TreeWiFi

  Futuristische vogelhuisjes op Marineterrein Amsterdam meten de kwaliteit van de lucht.

  Nieuws
 10. Brood in de Schietbaan

  In 2020 bakt Lard Breebaart zijn eerste broden. 150.000 broden verder is Kometen Brood klaar voor een nieuwe stap.

  Nieuws
 11. Roboats voor het eerst getest op het Marineterrein

  Onlangs zijn de eerste Roboat-prototypen gedemonstreerd in de binnenhaven van het Marineterrein. Gaan deze zelfsturende en onbemande vaartuigen een bijdrage leveren aan het oplossen van verkeersproblemen in Amsterdam?

  Nieuws
 12. Zesde Amsterdam City Swim

  Het Marineterren is startpunt van de zesde Amsterdam City Swim. De zwemwaterkwaliteit is de afgelopen tijd daarom nauwkeurig in de gaten gehouden.

  Nieuws
 13. Oorzaak watervervuiling gevonden

  Goed nieuws: bij stevige regenval vervuilt het water. Goed nieuws? Ja, want pas als je weet wat de oorzaak van de vervuiling is, kun je er iets aan doen.

  Nieuws
 14. Marineterrein meet-ups

  Slimme daken, flexibele sportfaciliteiten en betere waterkwaliteit; belangrijke onderwerpen voor het Marineterrein en de stad. Denk je mee?

  Nieuws