TreeWiFi

Nieuws
mta_16_1920-treewifi_01

Futuristische vogelhuisjes op Marineterrein Amsterdam meten de kwaliteit van de lucht.

Futuristische vogelhuisjes, gemaakt door startup Treewifi,  meten de kwaliteit van de lucht op Marineterrein Amsterdam.

De meetpunten, vermomd als vogelhuisjes, veranderen van kleur als de luchtkwaliteit verandert en geven de data door aan een openbare website. Door data te verzamelen en toegankelijk te maken én door voorlichting en informatie over wat wel en wat niet gevaarlijk is, wordt gewerkt aan een gezondere toekomst.

De vogelhuisjes meten op gecontroleerde en precieze wijze NO2 (stikstofdioxide), luchtvochtigheid en luchttemperatuur. Het NO2-gehalte in de lucht is een betrouwbare indicator voor de hoeveelheid roetdeeltjes in de lucht. Het is belangrijk roetdeeltjes te monitoren en niet fijnstof, omdat bijvoorbeeld zand en zout (in de vorm van fijnstof) ongevaarlijk zijn. De gegevens worden verzameld en geïnterpreteerd en vervolgens aangeboden via een website waarop alle meetpunten en data zichtbaar zijn. Op deze wijze kunnen gegevens worden vergeleken en geïnterpreteerd. Op de website staat ook uitleg over luchtverontreiniging.

Op het Marineterrein Amsterdam is een eerste meetpunt opgehangen bij de oude poort aan de Kattenburgerweg 5. Het is de bedoeling om in de nabije toekomst meer meetpunten op te hangen en de data ook te presenteren op de website van het Marineterrein. De oprichter van Treewifi is Joris Lam, die met zijn team is verbonden aan Makerversity, dé plek voor makers en bedenkers van nieuwe producten en gevestigd op het Marineterrein.

Meer info over TreeWifi