Meten voor een betere leefomgeving

Nieuws
blue-and-yellow-phone-modules-1476321

Met sensoren en slimme technologie is alles meetbaar. Maar wat doe je met de verzamelde data en, nog belangrijker, wat los je ermee op? Sensemakers maakt chocola van meetgegevens en zet de resultaten in voor een betere leefomgeving.

Luchtkwaliteit, schoon zwemwater, geluidsoverlast en afvalverwerking. Belangrijke thema’s die continu ‘op peil’ moeten worden gehouden. Want pas als je meet, weet je of het goed of slecht gaat en hoe je de situatie kunt verbeteren. Op Marineterrein Amsterdam werkt Sensemakers aan slimme meetapparatuur om precies het antwoord op die vragen in kaart te brengen.

Waterexperiment
Zo loopt er al een tijd een experiment waarbij de waterkwaliteit met sensoren constant in de gaten wordt gehouden. Combineer deze data met de meetresultaten van een regensensor en er ontstaat een verband: bij hevige regenval verslechtert de waterkwaliteit. Conclusie: forse regen zorgt voor overstort in de riolering, waardoor vervuild water in het zwemwater terechtkomt.

Nieuwe toepassingen
De mogelijkheden zijn legio, denk bijvoorbeeld aan sensoren die meten hoe vol een vuilnisbak zit, zodat de vuilniswagen alleen langskomt als dit nodig is. Dit scheelt in zwerfvuil, maar ook in uitstoot door de vuilniswagen, dubbel winst dus! Gewassen die communiceren via een satellietverbinding en de boer precies vertellen of er water nodig is, of juist niet. En een sensor in je koelkast die weet hoeveel en welke boodschappen er nodig zijn, of zelfs je boodschappenlijstje automatisch doorgeeft aan de bezorgdienst van de supermarkt.

Betekenisvol
De mogelijkheden van meten zijn eindeloos, maar het gaat erom wat je met de data doet. Bij Sensemakers gaat het niet alleen over het delen van kennis over (het maken van) sensoroplossingen, maar ook, de naam zegt het al, om het betekenis geven aan de ruwe data die ze verzamelen. Zo bracht Sensemakers tijdens een bijeenkomst op het Marineterrein afgelopen jaar de luchtkwaliteit in een zaal vol mensen in kaart (zie grafiek onder). Naarmate de tijd vorderde nam de concentratie CO₂ in de lucht flink toe, maar door simpelweg een raam open te zetten nam die ook snel weer af. Ook werd duidelijk dat de hoogte waarop je meet veel invloed heeft. Belangrijke inzichten met in gedachten dat luchtkwaliteit van grote invloed is op het leervermogen van bijvoorbeeld kinderen in een klas. En met een lagere CO₂ concentratie in de lucht ben je aan het eind van een lange vergadering misschien ook een stuk minder suf.

IoT
Het draait allemaal om het slim maken van alledaagse voorwerpen. Met internet-of-things technologie (IoT) kan elk object verbonden worden met internet. De sensoren in bijvoorbeeld je koelkast meten en sturen de data door, waarna de data geïnterpreteerd worden en er een actie volgt, bijvoorbeeld het bestellen van melk bij de super. Nooit meer een lege koelkast, maar ook meer controle over lucht- en waterkwaliteit, en wie weet welke slimme toepassingen er in de toekomst nog volgen. 

Wilt u meer weten over IoT in het toekomstige dagelijkse leven? Kom dan naar een van de meet-ups die Sensemakers organiseert op het Marineterrein. Klik hier voor meer info.