Verantwoord drukte meten

Experimenten

mmWave sensor: Een privacyvriendelijk alternatief voor camerasurveillance

Hoe breng je drukte in kaart zonder dat de privacy in het geding komt? Op het Marineterrein wordt al meer dan twee jaar geëxperimenteerd met verschillende manieren van verantwoord drukte meten. De nieuwste test is de mmWave, een sensor die bewegende objecten – in dit geval mensen – kan ‘zien’ zonder individuen te identificeren.

Verantwoord data verzamelen

mmWave is de nieuwste toevoeging aan een aantal experimenten op het Marineterrein rondom verantwoord data verzamelen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook tests met geluidsdetectie, wordt de waterkwaliteit gemeten en zetten we met de Shuttercams vraagtekens bij het voortdurende cameratoezicht in de stad. 

mmWave is een project van het Responsible Sensing Lab (een samenwerking tussen AMS Institute en de gemeente Amsterdam). Het Responsible Sensing Lab onderzoekt hoe  waarden als privacy, autonomie en transparantie kunnen worden geïntegreerd in het ontwerp van sensorsystemen in de publieke ruimte. Door middel van onderzoek, prototyping en pilots (zoals de Shuttercam) levert het lab een bijdrage aan de ‘verantwoorde’ slimme stad van de toekomst. 

Het project wordt uitgevoerd door Beep Beep en is onderdeel van Marineterrein Amsterdam Living Lab.

Feiten

 • mmWave is geïnstalleerd op het dak van Kanteen25 en telt bezoekers van de Fitnesstuin.

 • Met millimetergolfradartechnologie worden bewegende objecten herkend. Er worden dus geen videobeelden gemaakt.

 • Na een testfase van een paar maanden worden de resultaten getoetst aan de al bestaande manier waarmee we de drukte op het Marineterrein in kaart brengen: de druktemeter.

Dit 'ziet' de mmWave

Externe partners

 • Responsible Sensing Lab

Meer over mmWave sensor

 1. Hoe gaan privacy en camera-toezicht samen?

  Cameratoezicht kan bijdragen aan een leefbare stad door bijvoorbeeld drukte of verkeersbewegingen te meten. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de privacy van bewoners gewaarborgd is en niemand zich bespied voelt. Het Shuttercam-project op Marineterrein...

  experimenten
 2. Slim dak

  Boven op gebouw 002 van Marineterrein Amsterdam wordt een blauw-groen dak vol sensoren aangelegd. Dat levert een schat aan informatie op....

  nieuws 18 oktober 2021