Boombrix geeft bomen een stem

Nieuws
IMG_0073

Hoe sensoren in de grond bomen in de stad kunnen helpen met groeien.

Door klimaatverandering en de toename van bebouwing in steden hebben bomen in de stad het zwaar. Tegelijkertijd wordt het belang van bomen in de stad alleen maar groter. Bomen zorgen immers voor zuurstof, schaduw, koelte en een prettige groene leefomgeving. Om te zorgen dat de stad ook in de toekomst een aangename plek blijft om te wonen, wordt er op Marineterrein Amsterdam geëxperimenteerd met innovatieve technologie om de gezondheid van bomen in de gaten te houden: Boombrix.

Boombrix is een pionierend bedrijf dat bomen als het ware een stem kan geven. Het doel is om de groeiomstandigheden van bomen zo goed mogelijk te maken. Zo werkt het: Boombrix plaatst apparatuur in de grond bij de boom die onder meer het vochtgehalte nauwkeurig kan meten. Via Internet of Things-technologie worden de gegevens van de meetapparatuur op afstand verzameld en geïnterpreteerd. Zo ontstaat een compleet beeld van de gezondheid en de weerbaarheid van een boom en weet Boombrix precies wanneer de boom risico loopt en extra water krijgen. Ook het boomonderhoud kan zo veel nauwkeuriger bepaald worden.

Testplek

Op het Marineterrein is een testplek ingericht om de technologie van Boombrix te testen en toe te passen. Het Marineterrein is bij uitstek een goede plek om met deze technologie te experimenteren, omdat de omstandigheden, veel lijken op die in het centrum van Amsterdam: zelfde bodemsoorten en de combinatie van natuur en bestrating. Dit is erg belangrijk, omdat een realistische testomgeving de beste mogelijkheid biedt voor het vinden van oplossingen voor problemen.

Proef

Op dit moment wordt er een proef uitgevoerd, waarbij de eerste data worden verzameld. Zie voor meer informatie de afbeelding hieronder. Met deze data krijgen we inzicht in de staat van de grond en de begroeiing, en weten we beter wat er nodig is om de bomen op het Marineterrein gezond te houden. Dit is voor nu van waarde voor het Marineterrein, maar in de toekomst ook voor de stad en het hele land.

 

Lees hier meer over Boombrix.