Slim dak

Nieuws
MAT-1024_17_Gebouw-002

Boven op gebouw 002 van Marineterrein Amsterdam wordt een blauw-groen dak vol sensoren aangelegd. Dat levert een schat aan informatie op.

Boven op gebouw 002 van Marineterrein Amsterdam wordt een blauw-groen dak aangelegd. Waterhuishouding (blauw) en beplanting (groen) houden we zorgvuldig in de gaten via sensoren. Dat levert een schat aan informatie op.

Een van de doelstellingen van het Marineterrein is laten zien dat innovaties helpen om de stad van de toekomst gezonder te maken. Daarom wordt op het dak van gebouw 002 deze maand ’s werelds eerste Smartroof 2.0 aangelegd. Er valt namelijk veel te winnen op de daken van de stad. Die zijn nu vaak ongebruikt, maar kunnen veel nuttige functies voor steden en mensen vervullen. Partners in dit project zijn onder meer Drain Products Europe en Urban Roofscapes, huurders op het Marineterrein.

Proeftuin

Het doel is meervoudig: het gaat om het precieze meten van de effecten van wateropslag en verkoeling. In de onderlaag van de dakbedekking wordt regenwater opgeslagen, daarboven komt beplanting die het water opneemt, de planten verdampen vocht waardoor het dak afkoelt. De speciale structuur van de onderlaag maakt het mogelijk om een grote diversiteit aan planten te gebruiken zonder dat er veel grond nodig is. Later dit jaar worden op het dak ook groentes gekweekt, in samenwerking met GrownDownTown en het restaurant van Pension Homeland. Hierdoor wordt het komende zomer op de tweede etage van gebouw 002 veel minder warm en kan Pension Homeland kakelverse groentes serveren.

Internationaal

Smartroof 2.0 wordt ook een belangrijk internationaal onderzoeksdak. Het Marineterrein, Aedes Real Estate, KWR Watercycle Research Institute, Waternet, SBRCURnet, de gemeente Amsterdam en Drain Products Europe werken hiervoor samen in een tweejarig onderzoeksproject (2017-2018) voor Topsector Water van de Nederlandse overheid. De nieuwste sensortechnieken meten zeer nauwkeurig de daadwerkelijke verdamping van water door de planten. Deze verdamping is de belangrijkste factor in het koelend effect van het begroeide dak op zijn omgeving, maar hier is wereldwijd nog geen diepgaand onderzoek naar gedaan. De resultaten van het onderzoek worden realtime gepubliceerd, zodat geïnteresseerden via internet de temperaturen en het verdampingsniveau op de voet kunnen volgen.

Start

De werkzaamheden starten in maart 2017. In april worden de eerste planten geplant. Aan de zijkant van het gebouw komt een trap. Op afspraak kunnen geïnteresseerden de testopstelling bekijken om te zien wat een blauw-groen dak voor de omgeving kan betekenen.

MAT-1024_17_Groenblauw-dak