Een groene stad, ook bij extreme droogte

Experimenten
IMG_5350 (2)
027w

Amsterdam Rainproof: Experiment met zoutbestendige planten

Bomen en planten zijn van vitaal belang voor een leefbare stad. De stad wordt echter in de zomer steeds heter en droger, waaronder het stadsgroen te lijden heeft. Om drinkwater te besparen en ook tijdens langdurige droogte de stad groen en koel te houden, vindt er op Marineterrein Amsterdam een experiment plaats met zoutbestendige planten, die bewaterd kunnen worden met grachtenwater.

Besproeien met grachtenwater

Langdurige droogte komt steeds vaker voor. Bomen en planten zijn in de stad daarom broodnodig om bewoners schaduw en verkoeling te bieden. Bovendien is het groen een bron van biodiversiteit. Om de bomen en planten gezond te houden en drinkwater te besparen, besproeit de gemeente tijdens extreme hitte de stadsbeplanting met water uit de grachten. Het probleem hierbij is dat het zoutgehalte van het grachtenwater tijdens een lange periode van droogte licht kan toenemen, wat het minder geschikt maakt voor de planten. 

Speciale planten

Waar voorheen auto’s geparkeerd stonden, zijn nu bij gebouw 027 op het Marineterrein een aantal testvlakken aangelegd met daarin speciale beplanting. De planten zijn geselecteerd op basis van (verschillende mate van) zoutbestendigheid en de specifieke omstandigheden van het Marineterrein, in de zomer een drukbezochte plek om te zwemmen en zonnen. Het naastgelegen Oosterdok, van zichzelf licht ziltig, dient als bron van de bewatering.

Feiten

 • Testvlakken aan het Oosterdok

 • Beplanting met o.a. struisgras, barometerstruik, lamsoor en zeevenkel

 • Aangeplant in de herfst van 2020

 • Besproeiing met grachtenwater start in de zomer van 2021

 • Eerste resultaten verwacht in de herfst van 2021

De plantselectie is gemaakt door een stadsecoloog en op basis van onderzoek van de Universiteit van Nijmegen. 

De uitkomst van dit experiment kan gebruikt worden om groenbeheer in stedelijke gebieden tijdens periodes van extreme droogte te verbeteren.

 

Externe partners

Meer over Amsterdam Rainproof

 1. Digitale experience The Amsterdam

  In 1749 verging VOC-schip De Amsterdam voor de kust van Hastings. Met data van archeologisch speurwerk is een digitale installatie ontwikkeld die het Europese handelsnetwerk uit die tijd haarfijn blootlegt.

  Nieuws
 2. Amsterdam City Swim

  De startplek van City Swim Amsterdam vindt net als voorgaande jaren plaats in de binnenhaven van het Marineterrein.

  Agenda
 3. Amsterdam Maker Festival

  De vierde editie van het Amsterdam Maker Festival vindt dit jaar plaats op het Marineterrein Amsterdam, van 19 tot en met 21 augustus 2016.

  Agenda 19 t/m 21 augustus 2016
 4. Amsterdam Maker Festival

  Het Amsterdam Maker Festival (19-21 augustus 2016) brengt 200 hackers, ambachtsmensen, programmeurs, uitvinders en ontwerpers bij elkaar. Hart van het festival: Makerversity. Toegang: gratis.

  Nieuws
 5. Principebesluit Marineterrein Amsterdam nabij

  Het afgelopen jaar zijn voorbereidingen getroffen voor de toekomstige ontwikkeling van het Marineterrein. Binnenkort wordt door het college van B&W een zogenaamd Principebesluit genomen, waarna het participatieproces start.

  Nieuws
 6. Amsterdam City Swim

  Traditiegetrouw vindt in september de start van de Amsterdam City Swim plaats op het Marineterrein.

  Agenda
 7. Amsterdam City Swim

  Ook dit jaar klinkt het startschot van de Amsterdam City Swim op het Marineterrein Amsterdam. Op 3 september 2017 duiken tientallen mensen het koude, open water in om geld op te halen voor de spierziekte ALS.

  Agenda
 8. Deelstation voor e-bikes

  Automobilisten in en rond Amsterdam kunnen deze zomer tegen zeer gunstige voorwaarden de e-bike uitproberen. Ook op het Marineterrein Amsterdam zijn zes fietsen geplaatst.

  Nieuws