Techbanen voor iedereen

Nieuws
MTA_19_1024_TechConnectWeek

TechConnect werkt met Amsterdam Economic Board aan een masterplan voor het vervullen van 50.000 techbanen in en om Amsterdam.

De technische banen liggen voor het oprapen, maar waar zijn de mensen met de juiste vaardigheden? Techbedrijven, onderwijs en overheid slaan de handen ineen om techtalent uit alle lagen van de samenleving op te leiden en aan te trekken in een nieuw actieprogramma voor Groot-Amsterdam: TechConnect. Binnen dit masterplan voor de techsector is er veel aandacht voor inclusiviteit en diversiteit. De inzet van verschillende leeftijdsgroepen, culturen en opleidingsniveaus is namelijk hard nodig bij het oplossen van problemen.

De digitale economie van Metropoolregio Amsterdam groeit razendsnel. Onderzoek wijst uit dat er de komende jaren 50.000 extra programmeurs, data-analisten, growth hackers, kunstmatige-intelligentie-experts en medewerkers voor technische ondersteuning nodig zijn. Nu al staan er in de regio zo’n 10.000 vacatures open. Maar er zijn bij lange na niet genoeg mensen voor al die banen.

Kansengelijkheid

Vanuit standplaats Marineterrein gaat TechConnect ervoor zorgen dat veel meer mensen voor een carrière in tech kiezen, zodat er ook in de toekomst voldoende mensen zijn met de juiste vaardigheden. Belangrijk daarbij is het bevorderen van kansengelijkheid, want de techwereld kent weinig diversiteit. Ook zijn bepaalde leeftijdsgroepen en vrouwen sterk in de minderheid. Juist die groepen zijn in de ogen van Viktor Bos, een van de drijvende krachten achter TechConnect, hard nodig om het evenwicht op de werkvloer te herstellen. Maar hoe denkt hij dat aan te pakken?

Growth Hacking

‘Ik wil alles uit de kast trekken om juist ook de minder voor de hand liggende doelgroepen te betrekken bij de techrevolutie’, zegt Bos. ‘Met technologie kun je veel problemen oplossen, daarom is er ook zoveel vraag naar. We kunnen het ook gebruiken in onze missie. Daarom passen we “growth hacking” toe.’ Growth hacking is een continu proces van korte, datagedreven experimenten, waardoor een organisatie steeds beter leert wat de efficiëntste manier is om te communiceren en tussentijds ook goed kan inspelen op veranderingen. Bos: ‘We zijn een samenwerking aangegaan met dé specialist op dit gebied: Growth Tribe, een van de organisaties op het Marineterrein. Een van hun growth hackers is nu al voor ons aan de slag.’

Opleiden en omscholen

TechConnect heeft samen met tientallen kennisinstellingen en bedrijven een uitvoerig programma samengesteld, dat doorloopt tot 2022. Het programma telt twaalf pijlers, waarbij het vooral draait om opleiden en omscholen. Sommige onderdelen lopen al. Zo heeft de eerste TechConnect-week het afgelopen najaar plaatsgevonden. Andere pijlers zijn Closer2Tech, MKB Digital Power Program en MBO digital; een model om docenten op te leiden.

Over TechConnect

TechConnect is een samenwerking tussen Startup Amsterdam (mede-initiator TechConnect), BIT Students, Economische Zaken gemeente Amsterdam, gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam, Rabobank , HvA, UvA, Booking.com, TomTom, Conclusion, Growth Tribe, BSSA, Codaisseur, IFDN/European Leadership University. Amsterdam Economic Board heeft de leidende rol in het programma TechConnect.

Meer info? Klik hier.