AMS Institute verhuist naar het Marineterrein

Nieuws
MTA_18_1024_AMS_zelfvarend

Marineterrein groeit in betekenis als innovatieve proeftuin voor Amsterdam en steden wereldwijd.

Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) werkt samen met overheden, wetenschappers, ondernemers en bewoners aan oplossingen voor een duurzame, slimme en leefbare stad. AMS Institute komt na de zomer naar Marineterrein Amsterdam, inclusief de tweejarige Masteropleiding.

Met het aantrekken van AMS Institute versterken wij het terrein als innovatieve omgeving voor allerlei uitdagingen op het gebied van leren, gezondheid, wonen, mobiliteit en water,“ zegt Liesbeth Jansen, directeur Bureau Marineterrein.

Over AMS Institute

AMS Institute is vier jaar geleden opgericht als samenwerkingsverband tussen Wageningen Universiteit & Research, Technische Universiteit Delft en Massachusetts Institute of Technology uit Boston. Het instituut heeft inmiddels ruim 80 onderzoeksprojecten onder zijn hoede, geeft wereldwijd zo’n 30.000 mensen les en heeft de Masteropleiding Metropolitan Analysis, Design and Engineering geïntroduceerd.

Ook masteropleiding en living lab op Marineterrein

AMS Institute werkt aan technologische oplossingen voor de complexe uitdagingen van een metropoolregio als Amsterdam, voor nu en in de toekomst. Het Marineterrein zal niet alleen huisvesting bieden voor medewerkers, onderzoekers, projectgroepen en samenwerkingsverbanden, maar ook de groeiende groep studenten van de tweejarige universitaire Masteropleiding MSc MADE zal voor nieuwe bedrijvigheid op het Marineterrein zorgen. In diverse living labs verspreid over de stad maken ook bewoners deel uit van de onderzoeken als testers, gebruikers en co-creators.

Het Marineterrein als innovatief eco-systeem in het hart van de stad is de ideale plek om oplossingen te bedenken, te ontwerpen en te testen, als proeftuin voor de stad, maar ook voor steden wereldwijd,“ aldus Arjan van Timmeren, Scientific Director van AMS Institute.

Locatie op het Marineterrein

AMS Institute krijgt dit najaar huisvesting in gebouw 027W, één van de twee identieke gebouwen ‘op pootjes’ langs de kade van het Marineterrein. Gebouw 027W en 027E zijn in 1967 gebouwd voor de technische opleidingen van de Koninklijke Marine.

Transformatie Marineterrein

Het Marineterrein Amsterdam transformeert stap voor stap van een militair terrein naar een flexibel en toekomstbestendig stadskwartier met werk- en ontmoetingsruimten, bijzondere woonvormen en groen. Door de bedrijven en organisaties die gehuisvest zijn op het Marineterrein Amsterdam worden oplossingen bedacht, getest en toegepast voor allerlei maatschappelijke uitdagingen en een duurzame leefomgeving. Een internationale gemeenschap van vernieuwers, wetenschappers en ondernemers werken hier samen om stad en land flexibel en weerbaar maken.


Het Parool

“Het Marineterrein wordt een living lab in het kwadraat,” zegt Arjan van Van Timmeren, scientific director van AMS Institute, in een interview met Het Parool op 28 maart 2018. Lees hier het hele artikel.