Verantwoord drukte meten

Experimenten
nz5-2697
mmWave2
027E

mmWave sensor: Een privacyvriendelijk alternatief voor camerasurveillance

Hoe breng je drukte en beweging in kaart zonder dat de privacy in het geding komt? Op het Marineterrein wordt al ruim twee jaar geëxperimenteerd met verschillende manieren van verantwoord meten. De nieuwste test is de mmWave, een sensor die bewegende objecten – in dit geval mensen – kan ‘zien’ zonder individuen te identificeren.

Verantwoord data verzamelen

mmWave is de nieuwste toevoeging aan een aantal experimenten op het Marineterrein rondom verantwoord dataverzamelen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook tests met geluidsdetectie, wordt de waterkwaliteit gemeten en zetten we met de Shuttercams vraagtekens bij het voortdurende cameratoezicht in de stad.

mmWave is een van de projecten van het Responsible Sensing Lab (een samenwerking tussen AMS Institute en de gemeente Amsterdam). Het Responsible Sensing Lab onderzoekt hoe waarden als privacy, autonomie en transparantie kunnen worden geïntegreerd in het ontwerp van sensorsystemen in de publieke ruimte. Door middel van onderzoek, prototyping en pilots (zoals de mmWave en Shuttercam) levert het lab een bijdrage aan de ‘verantwoorde’ slimme stad van de toekomst.

Wil je meer weten over mmWave en zijn toepassingen? Lees dan deze long read

Feiten

  • Er zijn 3 typen sensoren geïnstalleerd aan de zijkant van het AMS-gebouw op het Marineterrein: een standaard beveiligingscamera, een standaard mmWave-sensor en een experimentele mmWave-sensor.

  • De data die de experimentele mmWave-sensor verzamelt worden vergeleken met die van de andere sensoren.

  • Met millimetergolfradartechnologie worden bewegende objecten herkend. Er worden dus geen videobeelden gemaakt.

Dit 'ziet' de mmWave

Externe partners

  • Responsible Sensing Lab

Meer over mmWave sensor

  1. Hoe gaan privacy en cameratoezicht samen?

    Cameratoezicht kan bijdragen aan een leefbare stad door bijvoorbeeld drukte of verkeersbewegingen te meten. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de privacy van bewoners gewaarborgd is en niemand zich bespied voelt. Het Shuttercam-project op Marineterrein...

    experimenten
  2. Sensoren meten roetdeeltjes en geluid op Marineterrein

    Op Marineterrein Amsterdam zijn roetdeeltjes en geluid gemeten. Er blijkt een duidelijke relatie te zijn tussen geluid en luchtvervuiling én het is er 10% schoner en stiller dan gemiddeld in het centrum van Amsterdam.

    Nieuws
  3. Geluidsoverlast te lijf met sensoren

    Geluidsoverlast: een onderbelicht maar serieus probleem in de stad. Sensemakers AMS speurt naar oplossingen met behulp van geluidssensoren en artificial intelligence.

    Nieuws
  4. Slim dak

    Boven op gebouw 002 van Marineterrein Amsterdam wordt een blauw-groen dak vol sensoren aangelegd. Dat levert een schat aan informatie op.

    Nieuws
  5. Roboats voor het eerst getest op het Marineterrein

    Onlangs zijn de eerste Roboat-prototypen gedemonstreerd in de binnenhaven van het Marineterrein. Gaan deze zelfsturende en onbemande vaartuigen een bijdrage leveren aan het oplossen van verkeersproblemen in Amsterdam?

    Nieuws
  6. Sensemakers Internet-of-Things

    Sensorsystemen leveren een schat aan informatie op waarmee we allerlei maatschappelijke problemen kunnen helpen oplossen. Maar hoe? Dat onderzoeken de Sensemakers tijdens maandelijkse meet-ups op het Marineterrein.

    Agenda
  7. Sensemakers Internet-of-Things

    Sensorsystemen leveren een schat aan informatie op waarmee we allerlei maatschappelijke problemen kunnen helpen oplossen. Maar hoe? Dat onderzoeken de Sensemakers tijdens maandelijkse meet-ups op het Marineterrein.

    Agenda
  8. Binnenhaven wordt testlocatie

    De nieuwe boardwalk ontsluit de binnenhaven voor wandelaars en zwemmers. Tegelijkertijd is er een plek ontstaan waar we kunnen onderzoeken en testen.

    Nieuws
  9. Sensemakers Sound-meetup

    Geluidsoverlast; een onderbelicht maar ernstig probleem in de stad. Sensemakers speuren naar oplossingen, met behulp van geluidsensoren en artificial intelligence.

    Agenda
  10. Bron van innovatieve energie en interactie

    ‘Deze plek, van oudsher een hotbed van innovatie, heeft iets magisch en dat willen we behouden.’ Aan het woord is Herman Wagter, technologiestrateeg van Bureau Marineterrein Amsterdam.

    Nieuws