Verkoeling door vergroening

Experimenten

SmartRoof 2.0: Van zwarte naar blauw-groene daken

Hoe de transformatie van zwarte naar blauw-groene daken bijdraagt aan de leefbare en klimaatbestendige stad.

Het zwart bitumineus dak van gebouw 002 op Marineterrein Amsterdam is omgevormd tot groene oase die zorgt voor verkoeling. Op dit Smart Roof 2.0 groeien tientallen soorten planten in een lichtgewicht blauw-groen dak. 

De drainagelaag vangt regenwater op. Vanuit deze opslag wordt het hergebruikt voor bewatering van de beplanting. Dit gaat via een haarvatenstelsel: capillaire irrigatie. De vele sensoren meten de verdamping om zo wetenschappelijk te kunnen onderbouwen wat de daadwerkelijke verkoelende capaciteit van blauw-groene daken in steden is.

 

  • Bezoek het dak

    Ben je geïnteresseerd in deze groene oase, dan ben je van harte welkom! Stuur een mail naar visit@projectsmartroof.nl.

Concept en constructie van Project Smartroof 2.0

Smartroof 2.0

Feiten

  • Aanleg: maart 2017

  • Looptijd onderzoek: 2017-2018 met verlenging naar 2019

Onder het TKI Topsector Water-programma van de Nederlandse overheid zijn verschillende organisaties bijeengebracht om project Smart Roof 2.0 mogelijk te maken. Het doel is het demonstreren en wetenschappelijk onderbouwen van de waarde van de combinatie van blauw-groene daken voor een klimaatbestendige en leefbare stad.

 

Externe partners

Meer over SmartRoof 2.0

  1. [WeMakeThe.City] Excursie Project SmartRoof 2.0

    Onderzoek op Smart Roof 2.0 wijst uit dat blauw-groene daken helpen bij de isolatie van gebouwen, de opvang van hemelwater, de vergroening van steden én bij het dempen van het...

    agenda 22 juni 2019