Verkoeling door vergroening

Experimenten
002A

SmartRoof 2.0: Van zwarte naar blauw-groene daken

Hoe de transformatie van zwarte naar blauw-groene daken bijdraagt aan de leefbare en klimaatbestendige stad.

Het zwart bitumineus dak van gebouw 002 op Marineterrein Amsterdam is omgevormd tot groene oase die zorgt voor verkoeling. Op dit Smart Roof 2.0 groeien tientallen soorten planten in een lichtgewicht blauw-groen dak. 

De drainagelaag vangt regenwater op. Vanuit deze opslag wordt het hergebruikt voor bewatering van de beplanting. Dit gaat via een haarvatenstelsel: capillaire irrigatie. De vele sensoren meten de verdamping om zo wetenschappelijk te kunnen onderbouwen wat de daadwerkelijke verkoelende capaciteit van blauw-groene daken in steden is.

 

 • Bezoek het dak

  Ben je geïnteresseerd in deze groene oase, dan ben je van harte welkom! Stuur een mail naar visit@projectsmartroof.nl.

Concept en constructie van Project Smartroof 2.0

Smartroof 2.0

Feiten

 • Aanleg: maart 2017

 • Looptijd onderzoek: 2017-2018 met verlenging naar 2019

Onder het TKI Topsector Water-programma van de Nederlandse overheid zijn verschillende organisaties bijeengebracht om project Smart Roof 2.0 mogelijk te maken. Het doel is het demonstreren en wetenschappelijk onderbouwen van de waarde van de combinatie van blauw-groene daken voor een klimaatbestendige en leefbare stad.

 

Externe partners

Meer over SmartRoof 2.0

 1. [WeMakeThe.City] Excursie Project SmartRoof 2.0

  Onderzoek op Smart Roof 2.0 wijst uit dat blauw-groene daken helpen bij de isolatie van gebouwen, de opvang van hemelwater, de vergroening van steden én bij het dempen van het stadshitte-eilandeffect.

  Agenda
 2. Slim dak

  Boven op gebouw 002 van Marineterrein Amsterdam wordt een blauw-groen dak vol sensoren aangelegd. Dat levert een schat aan informatie op.

  Nieuws
 3. Ontdekdagen Marineterrein Amsterdam

  Het Marineterrein Amsterdam transformeert stap voor stap van een militair terrein naar een flexibel en toekomstbestendig stadskwartier. Kom op 8, 9 en 10 september ontdekken waar het Marineterrein voor staat en wat er nu gebeurt.

  Agenda 8 t/m 10 september 2017
 4. Aardappeloproer 100 jaar

  Komend weekend staat heel Kattenburg in het teken van 100 jaar Aardappeloproer. Ook op het Marineterrein Amsterdam zijn op zondag 2 juli tal van activiteiten.

  Nieuws
 5. Kom naar de Ontdekdagen!

  Kom tijdens de Ontdekdagen op 8, 9 en 10 september kijken wat er op het Marineterrein Amsterdam gebeurt en waar het in de toekomst heen gaat. Interessant én leuk.

  Nieuws
 6. Koel hoofd en droge voeten dankzij blauw-groen dak

  Onderzoek op Smart Roof 2.0 wijst uit dat blauw-groene daken helpen bij de isolatie van gebouwen, de opvang van hemelwater, de vergroening van steden én bij het dempen van het stadshitte-eilandeffect.

  Nieuws