Aardappeloproer 100 jaar

Nieuws
Aardappeloproer 2

Komend weekend staat heel Kattenburg in het teken van 100 jaar Aardappeloproer. Ook op het Marineterrein Amsterdam zijn op zondag 2 juli tal van activiteiten.

Het is binnenkort precies een eeuw geleden dat hongerig Kattenburg in opstand kwam en de voorraden van het leger plunderde. Dat wordt van 29 juni tot en met 2 juli in de hele buurt gevierd. Ook op het Marineterrein Amsterdam zijn op zondag 2 juli tal van activiteiten.

In 2017 is het honderd jaar geleden dat vrouwen van de Oostelijke Eilanden en uit de Jordaan in opstand kwamen vanwege hongersnood en collectief aardappels roofden van het leger. Er vielen toen 9 doden en 114 mensen raakten gewond. De gebeurtenis staat sindsdien symbool voor het strijdbare karakter van de volksbuurten en het verzet tegen onrecht.

Van 29 juni tot 2 juli 2017 organiseert Stichting Aardappeloproer in samenwerking met vrijwilligers en buurtgenoten een groots festival om samen met de buurt honderd jaar Aardappeloproer te herdenken. Op het programma staan onder meer theaterwandelingen, touwtrekken op het Kippebruggetje, kindertheater, zangvoorstellingen en een historische foto-expositie. Het Werkspoormuseum organiseert rondleidingen en elke avond wordt een gezamenlijke aardappelmaaltijd gekookt voor buurtgenoten. Ook is er voor deze gelegenheid een speciaal aardappelstrijdlied gecomponeerd. Burgemeester Van der Laan opent op 29 juni het festival in de Oosterkerk.

Op zondag 2 juli vinden de volgende activiteiten plaats op het Marineterrein:

  • 11.00 – 12.00 uur: verzamelen op de Voorwerf van het Marineterrein voor de  Bruggenloop, een wandeling over de vele bruggen van de Eilanden. Onder begeleiding van Sciandri sportmanagement.
  • 12.00 – 14.00 uur: Voorwerf Marineterrein, doe-het-zelf Buurtpicknick (zelf je hapjes meenemen), bezichtiging SmartRoof 2.0 op gebouw 002, spelletjes voor kinderen van 4  tot 9 jaar, aardappellab met proefjes voor kinderen van 8 tot 14 jaar.
  • 12.30 – 13.30 uur: verzamelen op de Voorwerf van het Marineterrein voor de Wielerronde van Kattenburg. Met iedere fiets kun je meedoen en winnen, net als vroeger. Voor 12- tot 100-jarigen. Onder begeleiding van Sciandri sportmanagement.
  • 13.45 uur: Voorwerf Marineterrein, uitslag Eilandenkwis.

Meer info en aanmelden: https://www.aardappeloproer.nl/programma