Smart Roof 2.0 volop in de belangstelling

Nieuws
MTA Smart Roof meten
Smart Roof, meetinstrumenten - foto Maarten Pedroli

Van New York Times tot Al Jazeera; in de hele wereld wordt verslag gedaan van dit unieke slimme dak.

Smart Roof 2.0, het slimme blauw-groene dak boven op gebouw 002 van Marineterrein Amsterdam, staat sinds de opening op 8 september volop in de belangstelling. Van New York Times tot Al Jazeera, van Het Parool tot vakblad Roofs is verslag gedaan van dit unieke onderzoeksproject. Het dak levert een schat aan informatie die nodig is om (stedelijke) daken te vergroenen en te verkoelen.

Over Smart Roof 2.0

Smart Roof 2.0 is een lichtgewicht groen-blauw dak, aangelegd boven op gebouw 002, en voorzien van tientallen sensoren die op verschillende testvelden de temperatuur, verdamping en de wateropslag meten. In de onderlaag kan zoveel water worden opgevangen, dat er amper water in het riool verdwijnt, terwijl de vegetatie op het dak altijd voldoende water heeft. De komende twee jaar wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van dit dak, waaronder ook gemeten wordt wat het koelend effect van verdamping is, met het doel het tegengaan van het stedelijk hitte-eilandeffect.

290.000 views

Smart Roof 2.0 trekt veel belangstellenden uit binnen- en buitenland. En dat is precies de bedoeling, want hoe meer kennis er is van de gebruikte techniek, hoe meer toepassingen er kunnen komen voor verkoeling en vergroening in steden. Zo is het filmpje dat Al Jazeera na de opening op Facebook plaatste inmiddels al bijna 290.000 keer bekeken en hebben tientallen groepen het dak bezocht, van delegaties uit China en India tot schoolkinderen en studenten.

Professionals doen verslag

Onder hen ook veel professionals die op hun beurt weer publiceren over het project, zoals het ingenieursnetwerk ConsulTable, dat van hun bezoek verslag deed in een blog en duurzaamheidsbureau The Blue Deal, dat een uitgebreid artikel schreef en Straatbeeld, het platform voor specialisten op het gebied van openbare ruimte, beschreef het principe van blauw-groene daken en de waarde die ze genereren in een eigen artikel.

Excursies naar Smart Roof 2.0

Groepen die een bezoek willen brengen aan Smart Roof 2.0 zijn van harte welkom. Stuur een mail naar visit@projectsmartroof.nl, dan nemen we zo snel mogelijk contact op voor een afspraak.

Samenwerking

Smart Roof 2.0 is een samenwerkingsverband tussen Drain Products Europe, Aedes Real Estate, KWR, gemeente Amsterdam, Waterschap Amstel & Gooi en Vecht, Waternet en Bureau Marineterrein Amsterdam. Het wetenschappelijk onderzoek is mede gefinancierd uit de toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken.

Meer informatie