Naschools programma voor jonge uitvinders

Experimenten
YIP-La-Bolleur
DSCF4684
Voorwerf

Expeditie Marineterrein: Naschools programma voor jonge uitvinders

Op het Marineterrein werkt een collectief van bedrijven en organisaties die de stad van de toekomst leefbaar willen houden door sociale en technologische innovatie. Dit maakt het terrein de ideale plek om essentiële vaardigheden voor de toekomstige arbeidsmarkt op te doen, zoals tech- en codeerskills, ondernemerschap, samenwerken en creatief denken. 

Bijblijven door kansen te pakken

De kansenongelijkheid in de stad groeit. Bijblijven in een snel veranderende samenleving en arbeidsmarkt is daarom erg belangrijk. Veel omwonenden zijn zich niet bewust van de perspectieven en kansen in hun omgeving. Het is daarom belangrijk kinderen al op jongere leeftijd bewust te maken van alle mogelijkheden die de toekomst voor hen in petto heeft.

Kinderen hun talenten laten ontdekken

Kinderen uit groep 6, 7 en 8 nemen deel aan een vierweekse expeditie bij verschillende organisaties op het Marineterrein. Daar leren ze nieuwe vaardigheden en maken kennis met verschillende sectoren binnen de arbeidsmarkt. Door deze kinderen uit te dagen en te inspireren halen we ze uit hun comfortzone, krijgen ze nieuwe mogelijkheden te zien en kunnen ze hun talenten op een breder vlak ontwikkelen.

Ouders zijn welkom bij de eindpresentatie. Zo worden ze ook onderdeel van het leerproces en ontdekken de verborgen talenten van hun kinderen.

Wie deden er mee?

Tijdens eerdere expedities gingen de kinderen ondernemend aan de slag bij organisaties op en rond het terrein, zoals Kanteen25, La Bolleur, TV Academy en het Repair Café.

Kanteen25 gaf kinderen een kijkje in de keuken van een professioneel horecabedrijf. Ze kookten als echte chefs en liepen mee in het hotel. 

Samen met designstudio La Bolleur bouwden ze raketten van plastic flessen én lanceerden deze op spectaculaire wijze vanaf het helikopterveld. 

Dat film maken ook een vak is, werd duidelijk bij TV Academy. Van begin tot eind hielden de kinderen de regie in handen en leerden de fijne kneepjes van het filmmaken.

In het Repaircafé gaven de kinderen met hulp van buurtbewoners oude spullen een nieuw leven. Ze gingen zelf dingen repareren, kregen zelfvertrouwen en ontdekten dat weggooien vaak best zonde is.

Meer over Expeditie Marineterrein

 1. Expeditie Oosterdok

  Feest in het Oosterdok! Maar liefst 20 culturele instellingen en bedrijven van Expeditie Oosterdok organiseren 75 gratis activiteiten en workshops voor iedereen.

  Agenda
 2. Expeditie Oosterdok - Open dag

  Feest in het Oosterdok! Tal van culturele instellingen en bedrijven organiseren gratis activiteiten en workshops.

  Agenda
 3. Expeditie Horeca

  Horeca, wat is dat? Van hotel tot restaurant en café. Altijd al een keer een chefkok willen zijn van een eigen restaurant of wil je de beste beste broden van het land bakken?

  Agenda 6 t/m 27 maart
 4. 19 mei: feest in het Oosterdok

  Het Marineterrein doet mee met workshops Pimp my sneaker, Virtual Reality Racen, watersport, live muziek en tours door de brouwerij.

  Nieuws
 5. Afrikaanse kansen

  Op het Marineterrein Amsterdam worden werelden met elkaar verbonden. Crosswise Works organiseerde een ‘expeditie’ van ondernemers en investeerders uit Kenia naar Nederland.

  Nieuws
 6. Samenwerking in het Oosterdok

  Door het Oosterdok waait een frisse wind. In dit Amsterdamse waterkwartier, met van oudsher een internationaal en vernieuwend karakter, zijn musea, muziekhuizen en een bibliotheek verbonden met bedrijven van de toekomst.

  Nieuws
 7. 21 april feest in het Oosterdok

  Met zeildemonstraties, tai chi, muziek, ijzersmeden, speurtochten, een escaperoom bouwen en nog veel meer gratis activiteiten, dus kom langs!

  Nieuws
 8. Besluitvorming Marineterrein uitgesteld

  Het college van B&W heeft de verdere besluitvorming over de toekomst van Marineterrein Amsterdam uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. De gemeenteraad neemt hiermee meer tijd voor de besluitvorming over dit bijzondere gebied. 

  Nieuws
 9. Opening Fitnesstuin

  Marineterrein Amsterdam maakt meer ruimte voor sport en groen.

  Agenda
 10. Marineterrein en Oosterdok in Parool

  De bijlage van Het Parool van 19 april, inclusief een interview met Liesbeth Jansen, directeur Bureau Marineterrein Amsterdam.

  Nieuws
 11. Bijpraten met de Buurt

  Informele buurtbijeenkomst over actuele ontwikkelingen op het Marineterrein.

  Agenda
 12. Inschrijving Summer Camp 2019 gestart

  Speciaal voor jongeren is er van 15 t/m 19 juli op het Marineterrein weer een Summer Camp. Dit jaar draait alles om het maken van je eigen sneaker; van ontwerp tot prototype.

  Nieuws
 13. Kaarten voor speurneuzen

  Ben jij een nieuwsgierige speurneus en altijd benieuwd naar gekke, mooie en bijzondere plekken? Kom dan snel naar het Marineterrein voor een leerzame speurtocht voor kinderen en volwassenen.

  Nieuws