Luisteren naar de stad

Experimenten
sensor-3

Listening to our Cities: Wat doet geluid met de leefbaarheid in de stad?

Het pilot-project 'Listening to our Cities' van Responsible Sensing Lab onderzoekt wat geluid doet met de leefbaarheid van de stad. Zes geavanceerde sensoren verzamelen geluidsdata, met respect voor de privacy van bezoekers en buurtbewoners.

Waar wordt naar geluisterd?

De sensoren op het Marineterrein registreren verschillende aspecten van geluid:

  • Geluidssterkte (dB(A)): Hoe luid is het?
  • Geluidscontinuïteit: Onderbrekingen of doorlopend geluid.
  • Bronnen van geluid: Van verkeer tot vogels.
  • Toonhoogte: Hoe hoog of laag klinkt het geluid?
  • Geluidsfragmenten: Korte opnames van 3 seconden per minuut.

Door slimme technologie zijn er geen opnamen nodig die bewaard moeten worden, want het geluid wordt direct in de sensor verwerkt. Zo kunnen er geen zorgen over privacy ontstaan.

De geluidslandschapskaart

Met de verzamelde gegevens wordt straks een interactieve geluidslandschapskaart gemaakt. Deze kaart laat zien hoe geluiden zich verspreiden en veranderen. Zo ontstaan nieuwe inzichten over de impact van geluiden op de gezondheid en het welzijn van stadsbewoners.

 

De stad in

De eerste testen worden gedaan op het Marineterrein. Als de resultaten goed zijn wordt het project uitgebreid naar de Amsterdamse wijk De Pijp.

 

de locaties van de 6 sensoren op het Marineterrein

 

Hier worden meer sensoren geplaatst, datavisualisaties verbeterd en bewoners actief betrokken. Zo leren we nog beter hoe geluid de leefbaarheid en welzijn in stedelijke gebieden beïnvloedt.

Wil je meer weten?

In het Sensorenregister kun je zien waar de sensoren zich bevinden. Voor meer informatie over het project en de technologieën, ga je naar Responsible Sensing Lab.

Partners

Het ‘Listening to our Cities’-project is een initiatief van het Responsible Sensing Lab, een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en AMS Institute.

Meer over Listening to our Cities

  1. [WeMakeThe.City] Cities under pressure

    Discussie onder leiding van Charles Landry over de mogelijkheden van ‘creative bureaucracy’ in wereldsteden die kampen met een te grote populariteit. Engelstalig.

    Agenda
  2. Online | AMS Summer School: Urban Living Labs

    This year's Summer School focuses on challenges brought forward by Amsterdam: Quay Walls and Bridges, Future Proof Assets and Positive energy Districts. The application deadline is July 20th 2020.

    Agenda 17 t/m 21 augustus 2020
  3. Inside Out tour Marineterrein

    Het Marineterrein ontwikkelt zich van militaire enclave naar een toekomstbestendig stadskwartier. Tijdens WeMakeThe.City is er een presentatie en tour over dit boeiende proces.

    Agenda
  4. Online | Digital Society School Showcase

    A showcase of prototypes, developed by DSS trainees, that contribute to the digital transformation of society and the Sustainable Development Goals.

    Agenda 17 t/m 18 juni 2020
  5. Art Hour op het Marineterrein

    Art Hour is een visueel experiment waarbij drie studenten met kunstenaars en programmeurs in de dop onderzoeken hoe bepaalde beeldenreeksen de beleving van nachtelijke bezoekers van het Marineterrein beïnvloeden.

    Nieuws