Art Hour op het Marineterrein

Nieuws
Scherm­afbeelding 2023-07-13 om 12.49.36

Art Hour is een visueel experiment waarbij drie studenten met kunstenaars en programmeurs in de dop onderzoeken hoe bepaalde beeldenreeksen de beleving van nachtelijke bezoekers van het Marineterrein beïnvloeden.

De drie studenten van de Breitner Academie voeren Art Hour uit met de hulp van Codam- en Makerspace AHK- studenten. Deze ongewone mix van kunst en technologie hielp studenten uit hun comfortzone te stappen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en elkaars creatieve grenzen te verleggen.

Interactie met de nacht

Voordat de makers over bewegende en stilstaande beelden nadachten, gingen ze op onderzoek uit. Ze gingen ‘s nachts in gesprek met bezoekers en verdiepten zich in de sfeer en identiteit van het terrein. Dit inspireerde de studenten om iets neer te zetten wat een positieve impact zou hebben op de beleving van bezoekers in de nacht. Zo ontstonden zes beeldenreeksen.

Een van de beeldenreeksen is direct gebaseerd op de reacties en wensen van de bezoekers. Kunst wordt zo een weerspiegeling van de behoeften van de mensen die het terrein kennen en gebruiken.

Een andere reeks is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Hiervoor werd feedback van bezoekers als ‘prompt’ ingevoerd. Daaruit ontstond een beeldenreeks waarbij de toekomst en het heden van het terrein naadloos in elkaar overlopen. De beelden zijn niet alleen visueel verrassend, maar geven ook een glimp van de toekomstige samensmelting van kunst en technologie.

De zes beeldenreeksen bestaan elk uit zes tot tien beelden. Ze zijn elke avond vanaf 21 uur op de digitale schermen bij de ingangen van het terrein te zien.