Het Marineterrein van Tula

Nieuws
YIP-31-mei-4

Tula werkt al bijna zeven jaar in de portiersloge van het Marineterrein. Ze heeft het terrein zien veranderen en bewegen. Drie jaar geleden werd ze ook projectmaker bij Bureau Marineterrein. Samen met leden van het collectief en organisaties uit de buurt bedenkt en realiseert ze workshops voor kinderen tussen 7 en 12 jaar oud.

Wat is je meest memorabele marineterreinmoment?

“Het allerleukste marineterreinmomentje is voor mij de workshop ‘Raketschieten’ van La Bolleur geweest. Die workshop hebben we twee keer gedaan. La Bolleur is een organisatie op het terrein en ontwerpt supermooie grafische dingen, maar ook producten en ruimtes. Ze hebben een hele vette studio op het terrein met allemaal grote machines.

Tijdens die workshop bouwden kinderen een raket van petflessen. Deze mochten ze net zo mooi versieren als ze zelf wilden. Sommige kids hadden dino’s gemaakt en anderen weer vogels

Daarna gingen we de raketten op het helikopterveld afschieten. Sommigen gingen wel 40 meter ver. Iedereen was helemaal blij. Dat was zo’n mooi moment, daar doe je het voor.”

Wat is hier jouw lievelingsplek?

Pension Homeland. Die plek heeft alles – een waanzinnig terras met een uitzicht dat je nergens anders vindt. Je kijkt uit over de binnenhaven, de boardwalk, Amsterdam, en dan ook nog eens dat schip. Het voelt ook gewoon goed daar, er hangt een fijne sfeer. En omdat ik in de buurt woon, wandel ik er vaak even langs. Ik kom dan meestal wel bekenden tegen, ook altijd gezellig.”

Welke organisatie hier inspireert jou? 

“Wat mij heel erg inspireert en waar ik heel erg achter sta, zijn organisaties die zich bezighouden met het verbeteren van klimaatproblemen.

Ik ben bijvoorbeeld echt onder de indruk van The Great Bubble Barrier. Die zijn bezig met iets heel vets: ze gebruiken een bellenscherm om plastic vervuiling in rivieren en kanalen te stoppen, voordat het de oceanen bereikt. Echt slim bedacht. 

En dan zijn er ook nog andere organisaties, zoals Permavoid, die bezig zijn met wateropslag, en het AMS Institute, die ook keihard bezig zijn om de stad duurzamer te maken. 

Dit soort ontwikkelingen en initiatieven vind ik heel belangrijk.”

Wat is de meest impactvolle samenwerking of innovatie die je hier hebt meegemaakt?

De Waterspelen, die waren te gek. Het was gewoon een supergave manier om iedereen uit de buurt en van het terrein bij elkaar te krijgen. En iedereen kon meedoen. Dat evenement heeft indruk gemaakt. Het heeft vast en zeker voor nieuwe ideeën en verbindingen gezorgd, al is dat niet altijd direct concreet. 

Dat was een topmoment.”

Wat heb je hier geleerd?

“Ik heb vooral geleerd dat verandering mogelijk is, maar dat je soms even geduld moet hebben. Er zijn zoveel coole projecten en experimenten, zowel succesvolle als minder succesvolle. En dat laat zien dat er altijd ruimte is voor nieuwe dingen, om te leren en te groeien. Het is een plek waar altijd iets gaande is, waar je nooit uitgeleerd raakt.”