De natuur op je dak

Experimenten
Afbeelding2_vGhMs2o.jpg.1092x546_q85_crop-yes_focal_area-456,464,895,313_version-1
027w

Green Holistic System: het maken van weerbare steden

Steden krijgen steeds vaker te maken met uitdagingen die duurzaamheid en leefbaarheid onder druk zetten. Water- en voedseltekorten, een afname van natuurlijke leefgebieden en hittestress zijn er daar een paar van.

Het Green Holistic System (GHS) wil steden weerbaar maken in deze strijd. Het GHS 2.0-project richt zich op duurzaam waterbeheer en duurzame biodiversiteit, voedselzekerheid en het behalen van klimaatdoelen in stedelijke gebieden.

GHS combineert een aantal slimme technieken op daken van gebouwen, waardoor steden milieuvriendelijker en duurzamer worden. Met dit circulaire, op de natuur gebaseerde systeem wordt vanaf oktober ook op het Marineterrein geëxperimenteerd.

 

Duurzame doelen

De Verenigde Naties hebben 17 ‘Sustainable Development 

Goals’ voor een duurzamere wereld opgesteld, die samen een einde aan armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering moeten maken. GHS maakt zich sterk voor een aantal van deze duurzameontwikkelingsdoelstellingen:

 

  1. SDG 6 – Schoon water, sanitaire voorzieningen, duurzaam omgaan met water
    Regenwater wordt opgevangen en overtollig water hergebruikt voor irrigatie. 
  2. SDG 11 – Duurzame, veilige, veerkrachtige steden en gemeenschappen
    Het bouwen van groene daken en groene ruimtes bevordert biodiversiteit, duurzaamheid en leefklimaat.
  3. SDG 12 – Verantwoorde consumptie en productie
    Circulaire technieken sparen natuurlijke waterbronnen.
  4. SDG 13 – Klimaatverandering tegengaan
    Thermische isolatie en waterbeheersystemen van groene daken verminderen de uitstoot van broeikasgassen.

Experimenteren met groene daken en waterbeheer

Binnen het project is een prototype gebouwd van een groendak, waarop meer dan veertig inheemse plantensoorten groeien. Vanaf de straat zijn de planten goed te zien en tegelijkertijd kan de natuur er ongestoord haar gang gaan. 

Het dak is zo gemaakt dat het gebouw eronder beter geïsoleerd is,  stedelijke biodiversiteit een steun in de rug krijgt, het regenwater vasthoudt, overtollig water afvoert en opslaat voor hergebruik. 

GHS op ieder gebouw

De schaalbaarheid is misschien wel een van de meest innovatieve eigenschappen van GHS. Doordat het systeem zo veelzijdig is, kan het makkelijk op maat worden gemaakt. Het past zo op bijna ieder gebouw. Door deze praktische eigenschap is GHS breed inzetbaar.

Vervolgstappen

Samen met het AMS Institute wordt er gewerkt op het Marineterrein aan een tweede prototype van een groendak. Het is de bedoeling om ook vervuilende stoffen uit het afvalwater te verwijderen. 

Daarnaast draagt dit internationale team van experts ook bij aan projecten als het AquaConnect-project, dat slimme watersystemen bouwt voor gebieden met watertekorten.

Meer over Green Holistic System

  1. AMS Institute

    Steden worden steeds drukker en staan voor ingewikkelde vraagstukken op het gebied van onder andere mobiliteit, woningbouw en energie.

    Collectief
  2. Bouwen aan duurzaam brouwen

    Bart Maes is de man achter Brouwerij Homeland op het Marineterrein. Voordat Bart zich op bier stortte, begon hij Airworks, een bedrijf dat opblaasbare decors maakt.

    Nieuws
  3. Expo | macroTONE: Staalplaat Soundsystem

    Een locatiespecifieke, experimentele geluidsinstallatie met 160 solenoïden en een basgitaar in de voormalige Schietbaan van het Marineterrein.

    Agenda 16 juli t/m 15 augustus 2020
  4. Innovating the Plastics Value Chain

    EIT Climate-KIC brings together a select number of industries, start-ups, academia, and government representatives to co-design solutions to increase plastics circularity.

    Agenda
  5. 147 kg, Marijn Roos Lindgreen

    Een fata morgana-achtig experiment over circulaire processen, gemaakt van 147 kg paraffine.

    Agenda 11 juni t/m 7 juli 2021
  6. Online | Digital Society School Showcase

    A showcase of prototypes, developed by DSS trainees, that contribute to the digital transformation of society and the Sustainable Development Goals.

    Agenda 17 t/m 18 juni 2020
  7. Reinventing the City

    Hoe kunnen steden hun systemen transformeren om leefbaarder, veerkrachtiger en duurzamer te worden? Een driedaagse online conferentie van AMS Institute, toegankelijk voor iedereen.

    Agenda 16 t/m 18 februari 2022
  8. Online | AMS Summer School: Urban Living Labs

    This year's Summer School focuses on challenges brought forward by Amsterdam: Quay Walls and Bridges, Future Proof Assets and Positive energy Districts. The application deadline is July 20th 2020.

    Agenda 17 t/m 21 augustus 2020
  9. Eerste huurder Archeologiewerkplaats

    De eerste nieuwe, tijdelijke huurder heeft zijn plek gevonden op het terrein. De Archeologiewerkplaats van Bureau Monumenten en Archeologie moest dringend verhuizen en is onlangs neergestreken in de voormalige Ziekenboeg.

    Nieuws
  10. Growth Marketing Conference

    The only actionable, hands-on educational event dedicated to the most important business issue today – growth. Brought to you by Growth Tribe.

    Agenda
  11. CHI PLAY 2017

    CHI PLAY is an international and interdisciplinary conference for researchers and professionals across all areas of play, games and human-computer interaction.

    Agenda 15 t/m 18 oktober 2017
  12. Bron van innovatieve energie en interactie

    ‘Deze plek, van oudsher een hotbed van innovatie, heeft iets magisch en dat willen we behouden.’ Aan het woord is Herman Wagter, technologiestrateeg van Bureau Marineterrein Amsterdam.

    Nieuws
  13. Column: de toekomstbestendige stad

    Het is precies vijf jaar geleden dat de bestuursovereenkomst voor de geleidelijke ontwikkeling van het Marineterrein werd getekend. Wat is de stand van zaken na vijf jaar? Een column van Liesbeth Jansen, directeur van Bureau Marineterrein.

    Nieuws
  14. Het verkeer dat het verkeer regelt

    Locatienet werkt – samen met overheden en infrabeheerders – aan een grootschalig project, Talking Traffic, om de doorstroom van verkeer in steden te versoepelen.

    Nieuws