Het verkeer dat het verkeer regelt

Nieuws
nabeel-syed-2856-unsplash

Locatienet werkt – samen met overheden en infrabeheerders – aan een grootschalig project, Talking Traffic, om de doorstroom van verkeer in steden te versoepelen.

Locatienet werkt, samen met overheden en infrabeheerders, aan een grootschalig project om de doorstroom van verkeer in steden te versoepelen: Talking Traffic. Het is gebaseerd op het uitwisselen van specifieke, openbare data.


In heel Nederland worden op dit momenten duizenden kruispunten ‘slim’ gemaakt. Dat betekent dat de verkeerslichten informatie door kunnen geven en je ook informatie naar het verkeerslicht kunt toesturen. Die informatie is verwerkt in de app Onderweg – gemaakt door Locatienet – die dit vertaalt in relevante instructies voor automobilisten. Bijvoorbeeld met welke snelheid ze bij de verschillende kruispunten door groen licht kunnen rijden.

Voordelen

Dit klinkt misschien niet heel spectaculair, maar als bijvoorbeeld vrachtverkeer in drukke steden minder vaak hoeft te stoppen en op te trekken, dan scheelt dat een hoop fijnstof in de lucht. Dit kan bereikt worden door het verkeerslicht in een vroeg stadium op de hoogte te stellen van een naderende vrachtauto, waardoor het verkeerslicht zijn regeling kan aanpassen om de vrachtauto voorrang te geven. Ook voor hulpdiensten kan deze toepassing van groot belang zijn en cruciale tijdwinst opleveren. Een voordeel voor particulieren is bijvoorbeeld dat de app je behoedt voor boetes voor te hard rijden.

Prijswinnend

Project Talking Traffic is in 2018 bekroond met de Intelligent Transport Systems Hall of Fame Award. Een gebruikersonderzoek en uitbreiding van toepassingen, bijvoorbeeld waarschuwingen voor wegwerkzaamheden, maken ook deel uit van het project.

Voor het einde van 2019 moeten alle aangewezen kruispunten zijn gekoppeld aan Talking Traffic.

Lees hier meer over Talking Traffic.