Nieuw groen op oude parkeerplaatsen

Experimenten
003B

ParkxPark: Wat is er mogelijk met de vrijgekomen ruimte van parkeerplekken?

Amsterdam wil groen, voetgangers en recreatie meer ruimte geven. Daarom zullen er de komende jaren tot wel 10.000 parkeerplekken in de stad verdwijnen. En dat biedt kansen. Want wat gaan we met die ruimte doen? En hoe?

Om te leren wat mogelijk is met deze vrijgekomen ruimte, zijn op het Marineterrein de eerste twintig parkeerplekken opgedoekt en teruggegeven aan de stad.

Goed en groen idee

Iedereen met een goed én groen idee waarmee oude parkeervakken tot waardevolle, duurzame plekken getransformeerd kunnen worden, mocht dit aandragen. Een jury beoordeelde welke inzendingen het meest zouden gaan bijdragen aan de onderzoeksvraag én de missie van het Marineterrein.

Een mix van beheerders en experimenten

Eind maart zijn er tien winnaars geselecteerd, ieder met een eigen visie. Deze mix van kunstenaars, buurtbewoners, bedrijven en onderwijsinstellingen, mogen nu minimaal een jaar lang aan de slag met hun groene experiment op het Marineterrein.

 • Parkxpark nieuw 2

  Kom een kijkje nemen

  De parkeervakken van ParkxPark liggen recht tegenover gebouw 003, vlakbij de hoofdingang en de kleine poort. De experimenten zijn iedere dag vrij toegankelijk.

Tien experimenten

 • Kavel 1: Minibos
  IVN Natuureducatie laat hier zien hoe je op 25 m² een minibos in je eigen tuin maakt.

 • Kavel 2: Insectenoase
  Roc-student Kamiel van Ophem en fotograaf van Beestjes in de Buurt maakt hier samen met de Jongeren in de Natuur (JNM) een oase voor insecten.

 • Kavel 3: de Heg
  Naomi Jansen, een kunstenaar en kunstdocent uit de buurt, heeft een heg geplant als plek om verhalen te delen. Via een kleine, bijna geheime ingang kun je de Heg betreden. Met een programma voor en door de buurt zal Naomi de heg deze zomer tot leven brengen.

  Volg de Heg op Instagram.

 • Kavel 4: Wilde-ijstheetuin
  Roze Bunker maakt al jarenlang siroop van reststromen. Ook op het Marineterrein serveren drie horecaplekken de siroop. Ze laten zien hoe de ingrediënten voor deze limonade groeien in een wilde-ijstheetuin.

 • Kavel 5: SteenStapelStoel
  De SteenStapelStoel, ontworpen door Chris Adriaan, is een leesstoel en gemaakt van de oude Waalklinkers die de parkeerplaats bedekten. Het omringende waterabsorberende microparkje helpt de hittestress in de stad te verlagen.

  Volg de SteenStapelStoel op Instagram.

 • Kavel 6: Marineterreins Beauty’s
  Max Daalhuizen van BOOM Landscape heeft de toplaag afgegraven en is nu op zoek naar de Marineterrein Beauty’s. De verschillende bodemlagen zitten vol met zaden die opnieuw het zonlicht zien. De beauty’s die opkomen krijgen een naambordje met hun eigenschappen.

 • Kavel 7: Bouwen op regenwater
  Rainup bouwt ‘op’ regenwater. Rainup toont een regenwaterbergende vloer. Een app laat zien hoeveel regenwater er in het systeem zit, zodat bezoekers leren dat schoon regenwater weggooien verleden tijd is en zij dit kunnen hergebruiken voor een gezonde leefomgeving.

  Lees hier meer over RainUp.

 • Kavel 8: Kruidentuin
  De kruidentuin is aangelegd op de regenwaterbergende vloer van Rainup en wordt beheerd door het Greenteam van Het Scheepvaartmuseum. Chef-kok Ralph Dahlhaus en zijn team gebruiken deze kruiden om mee te experimenteren bij het creëren van nieuwe gerechten voor de museumkeuken.

 • Kavel 9: Verftuin
  Voor het project Local Color onderzoekt TextileLab Amsterdam, onderdeel van Waag Futurelab, hoe de stad kan bijdragen aan een lokale, kleinschalige, circulaire productie van natuurlijke verfstoffen. In twee parkeervakken groeien planten die ingezet kunnen worden om textiel mee te kleuren.

  Volg TextileLab op Instagram.

 • Kavel 11: Babel
  Een tuin die lijkt op de toren van Babel, ontworpen door verschillende buurtbewoners. Het resultaat is een spiraalvormige structuur die de hoogte ingaat via een wilgenconstructie waarbinnen een vogelparadijsje is geplaatst.

Partners

Meer over ParkxPark

 1. ParkxPark experimenten van start

  De komende jaren verdwijnen er 10.000 parkeerplekken in de stad. En dat biedt kansen. Door nu te experimenteren met groene, nieuwe bestemmingen voor oude parkeerplekken en verschillende vormen van beheer leren we snel wat werkt en wat niet.

  Nieuws