Vergroening Voorwerf gestart

Nieuws
MTA_18_1024_Vergroening Voorwerf

Onnodige bestrating gaat weg, daar komt veel gras én een jeu-de-boulesbaan voor in de plaats.

Op 28 mei is gestart met de vergroening van de Voorwerf, met als doel om het parkachtige karakter van dit deel van Marineterrein Amsterdam te versterken. Onnodige bestrating – en dus ook een flink aantal parkeerplaatsen – gaat verdwijnen. Daar komt veel gras én een jeu-de-boulesbaan voor in de plaats.

Er is de komende weken dus helaas wat minder ruimte op de Voorwerf om te picknicken en je kunt wat last ondervinden van de werkzaamheden. De straat langs gebouw 003 (het Poortgebouw) tot aan de Commandantswoning blijft intact, maar verder zullen de straten en paden van de Voorwerf verdwijnen. Hiervoor in de plaats komt gras. Het idee is dat er daarna een veel grotere open groene ruimte is waar vanzelf nieuwe natuurlijke doorgangen en ‘olifantenpaadjes’ ontstaan. De klinkers die verdwijnen worden zo veel mogelijk hergebruikt, bijvoorbeeld voor de fundering van de jeu-de-boulesbaan die bij Pension Homeland wordt aangelegd. Rondom gebouw 002 (waar onder meer de Archeologiewerkplaats huist) komt een bredere stoep omdat hier veel fietsen worden geparkeerd. Hier komen dus juist meer tegels. De elektrische laadpaal* wordt verplaatst naar gebouw 003 A. Medio juni worden de werkzaamheden afgerond.

Ontwerp

De actie om de Voorwerf te vergroenen, is geïnspireerd door het oorspronkelijke ontwerp van het Marine Etablissement uit 1961; de gebouwen waren aanvankelijk gesitueerd in een tapijt van groen (zie Cultuurhistorische verkenning Marineterrein uit 2018). Ook in de toekomst zal de Voorwerf een groene, parkachtige ruimte blijven. In de pdf’s hieronder kun je de bestaande situatie met de nieuwe vergelijken.

Maaiveld Voorwerf bestaand

Maaiveld Voorwerf nieuw

*Dit is een zogenaamde sociale laadpaal; het apparaat klikt automatische af zodra de accu van de auto is volgeladen zodat een ander de laadpaal kan gebruiken. Het Marineterrein wil een schoon en autovrij gebied worden. Daarvoor zijn veel slimme oplossingen nodig. Daarom worden er de komende jaren op het Marineterrein allerlei initiatieven getest die ons dichter bij dat doel brengen. De laadpaal, die is bedoeld voor organisaties op het Marineterrein, is daar een onderdeel van.