Kade West krijgt testvelden en groen

Nieuws
beplanting groene velden
De huidige en toekomstige situatie van de testvelden bij gebouw 027

Overbodige parkeerplaatsen verdwijnen om ruimte te maken voor testvelden en groen.

De publieke ruimte langs Kade West verandert de komende maanden stapsgewijs in een testgebied met ontmoetingsruimtes. Onder en naast de gebouwen 027E en 027W verdwijnen parkeerplaatsen om plaats te maken voor plantbedden en testvelden. Het is een volgende stap in de ontwikkeling van Marineterrein Amsterdam richting een autovrij en toekomstbestendig stadskwartier.

Op het Marineterrein worden oplossingen bedacht, getest en toegepast voor een stad die voorbereid is op de toekomst. Denk aan verkoeling door vergroening, het bevorderen van een betere water- en luchtkwaliteit, gezond leven in de stad en alternatieve vormen van vervoer. Om hieraan ruimte te kunnen bieden, is gestart met een andere invulling van een deel van de ruimte onder en naast gebouw 027.

Living lab voor een leefbare stad
Er komt hier niet alleen ruimte voor ontmoeting en ontspanning, maar ook voor allerlei testvelden voor onderzoek. Op die manier gaat het Marineterrein functioneren als een zogenaamd living lab*, een levend laboratorium voor een leefbare stad. Het eerste deel van de werkzaamheden worden in de zomer van 2019 afgerond.

*Marineterrein Living Lab is een initiatief van NEMO Science Museum, AMS Institute en AMEC Board i.s.m. Bureau Marineterrein Amsterdam. Op vrijdag 21 juni is de officiële kick-off, daarna volgt meer informatie op deze website.

Schuine vakken
Het ontwerp bestaat uit een rooster van schuine vakken die uit het parkeerterrein zijn gezaagd. De vakken zijn aangesloten op internet en krijgen water en stroom via een flexibele kabelgoot. Haaks op de velden zijn paden gemaakt die de kade en de ingangen van de gebouwen met elkaar verbinden. Een flink deel van de vakken is beplant, andere vakken zijn bedoeld voor tests. Studenten van AMS Institute hebben vrijgekomen klinkers opnieuw gebruikt en er een pingpongtafel en een schaakspel van gemaakt. Iedereen kan deze straks gebruiken.  

Kunstgrasvelden met waterbuffers en zelfrijdend vervoer
De testvelden worden steeds voor een bepaalde periode gebruikt, waarna er weer ruimte komt voor een nieuw experiment. Eén van die experimenten is City Sports. Daarbij onderzoeken ze in welke mate kunstgrasvelden met speciale waterbuffers de omgeving kunnen koelen. Ook komt er rondom gebouw 027 een route waar zelfrijdend vervoer wordt getest.

Nieuwe hoofdroute
De hoofdroute over het Marineterrein is verlegd. Deze volgt vanaf nu niet meer de kade, maar de kortste route dwars over het terrein richting de brug over de Dijksgracht. Het Marineterrein is nu autoluw. Dat betekent dat er slechts een klein aantal parkeerplaatsen is voor leden van de community van het Marineterrein. Andere automobilisten hebben geen toegang tot het terrein, met uitzondering van leveranciers en minder validen.