Urine van mensen hergebruiken

Experimenten
IMG_2390
027

Cinderela: Nieuw toilet wint álle bruikbare voedingstoffen terug

Het recyclen van reststromen is essentieel voor een duurzame wereld. We brengen onze flessen naar de glasbak en scheiden ons plastic, maar er is één reststroom die op dit moment nog niet gerecycled wordt: onze urine. Met een nieuw experiment wil Cinderela daar verandering in brengen.

Door te recyclen wordt afval weer bruikbaar. In urine zitten voedingsstoffen die gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld planten te voeden. Cinderela filtert deze voedingsstoffen uit de urine en maakt ze weer bruikbaar.

Alle aanwezige voedingsstoffen terugwinnen

Er zijn al meerdere projecten waarbij urine wordt gerecycled, maar Cinderela is het eerste experiment dat alle aanwezige voedingsstoffen uit urine terugwint. Een nieuw type toilet verzamelt de urine en scheidt de bruikbare stoffen af, om deze terug te brengen naar bruikbare grondstoffen.

De grondstoffen die teruggewonnen worden uit de urine zijn niet het enige voordeel van Cinderela. Bij vergelijkbare projecten wordt het restwater (de urine die overblijft) nog altijd geloosd. Omdat Cinderela álle voedingsstoffen uit de urine filtert wordt het restwater volledig opgewaardeerd tot drinkwaterkwaliteit.

Feiten

  • Recycling van urine 

  • Eindproducten zijn voedingsstoffen voor planten Eerste project ter wereld dat alle bruikbare stoffen uit urine terugwint

  • Na afscheiding van voedingsstoffen blijft er 100% schoon drinkwater over

Bezoekers van het Marineterrein kunnen bijdragen aan dit project, door simpelweg het Cinderela-toilet te gebruiken. Dit kan vanaf medio februari 2020. Je vindt dit experiment aan de kade bij gebouw 027. 

Dit experiment is onderdeel van een groter Europees project dat zich richt op het mogelijk maken van recyclen van grondstoffen ten behoeve van de bouwsector. Lees hier meer over het dit project.

Dit experiment is onderdeel van Marineterrein Amsterdam Living Lab.

Meer over Cinderela

  1. Weekend van de Wetenschap

    Gratis naar: de Schietbaan, het laatste weekend van Voedsel van Morgen expositie in Nemo De Studio en tours in het Living Lab.

    Agenda 5 t/m 6 oktober 2019