Boombrix geeft bomen een stem

Experimenten
IMG_0073
Voorwerf

Boombrix: Een gezonde, groene stad

Door klimaatverandering en de toename van bebouwing in steden hebben bomen in de stad het zwaar. Tegelijkertijd wordt het belang van bomen in de stad alleen maar groter. Bomen zorgen immers voor zuurstof, schaduw, koelte en een prettige groene leefomgeving. Om te zorgen dat de stad ook in de toekomst een aangename plek blijft om te wonen wordt er op Marineterrein Amsterdam geëxperimenteerd met innovatieve technologie om de gezondheid van bomen in de gaten te houden: Boombrix.

Compleet beeld van gezondheid en weerbaarheid

Boombrix is een pionierend bedrijf dat bomen als het ware een stem kan geven, met als doel om de groeiomstandigheden van bomen zo goed mogelijk te maken.

Zo werkt het: Boombrix plaatst apparatuur in de grond die onder meer het vochtgehalte nauwkeurig kan meten. Via Internet of Things-technologie kunnen de gegevens van de meetapparatuur op afstand worden verzameld en geïnterpreteerd. Zo ontstaat een compleet beeld van de gezondheid en de weerbaarheid van een boom en weet Boombrix precies wanneer de boom risico loopt en bijgewaterd moet worden. Op die manier kan ook het onderhoud van de bomen veel nauwkeuriger bepaald worden.

Technologie testen en toepassen

Op het Marineterrein is een testlocatie ingericht om de technologie van Boombrix te testen en toe te passen. Het Marineterrein is bij uitstek een goede plek om met deze technologie te experimenteren omdat de omstandigheden, wat betreft bodemsoorten en de combinatie van natuur en bestrating, veel lijken op die in het centrum van Amsterdam. Dit is van groot belang omdat een realistische omgeving de beste mogelijkheid biedt voor het vinden van oplossingen van problemen.

Inzicht in gesteldheid van de grond

Op dit moment is een proefproject gaande waarbij de eerste data worden verzameld. Met deze data krijgen we inzicht in de gesteldheid van de grond en de begroeiing, en weten we beter wat er nodig is om de bomen op het Marineterrein gezond te houden. Dit is voor nu van waarde voor het Marineterrein, maar in de toekomst ook voor Amsterdam, en het hele land.

Meer over Boombrix