Gouden littekens en een luchtbrug
Nieuws‘Laat, langs de muur aan de Kattenburgerstraat, het cultureel erfgoed en de identiteit van het Marineterrein zien en voelen aan bezoekers.’
‘Laat, langs de muur aan de Kattenburgerstraat, het cultureel erfgoed en de identiteit van het Marineterrein zien en voelen aan bezoekers.’
Met deze spannende opdracht gingen 25 studenten van de minor Erfgoed en Ruimte – een samenwerking van de Reinwardt Academie en de Vrije Universiteit Amsterdam – afgelopen maand aan de slag.
Op 25 januari presenteerden de studenten, van sociaal geografen tot stedenbouwkundigen, de volgende vijf schetsen aan een volle zaal en een kritische jury:
De jury vond dat ‘Gouden Littekens’ het beste het erfgoed en de identiteit van de plek laat zien:
De studenten hebben veel onderzoek gedaan naar de cultuurgeschiedenis. Het verbindt het terrein met de buurt en maakt een verwaarloosde plek beter.
‘De Overbrugging’ sprak volgens de jury het meest tot de verbeelding:
Als de brug ook nog over de Kattenburgerstraat heen zou worden gebouwd, ontstaat er letterlijk een verbinding tussen beide kanten.
De muur is onderdeel van de identiteit van dit gebied en heeft een monumentale status. In de verre toekomst komen er wat aanpassingen, zoals extra doorgangen. Tot die tijd kunnen omkeerbare projecten rondom de muur getest worden. Dat maakt het werk van de studenten interessant als voorstudie.
In 2023 werd de historische muur langs de Kattenburgerstraat een gemeentelijk monument. Lees hier meer over de achtergrond daarvan.
Radiomaker Andrea van Pol maakte een podcast over de muur van het Marineterrein. Speciale gast in de podcast is erfgoedarchitect Job Roos. Welke betekenis heeft de muur nu het gebied zich deels heeft geopend? Biedt de muur kansen of is het een obstakel?