Gouden littekens en een luchtbrug

Nieuws
NA202401_DSF0205hr

‘Laat, langs de muur aan de Kattenburgerstraat, het cultureel erfgoed en de identiteit van het Marineterrein zien en voelen aan bezoekers.’

Met deze spannende opdracht gingen 25 studenten van de minor Erfgoed en Ruimte – een samenwerking van de Reinwardt Academie en de Vrije Universiteit Amsterdam – afgelopen maand aan de slag.

Op 25 januari presenteerden de studenten, van sociaal geografen tot stedenbouwkundigen, de volgende vijf schetsen aan een volle zaal en een kritische jury:

  • Project Spaceship: een glazen portal dat als buurthuis dient, aan allebei de kanten van de muur, in de vorm van een schip.
  • Gouden Littekens: een groen wandelpad langs de muur, met verhalen over de muur zelf én over zwarte bladzijden uit de geschiedenis van het gebied.
  • Zee van Verhalen: een pad langs het Poortgebouw, met verhalen van buurtbewoners op stalen schotten.
  • De Overbrugging: een kronkelende luchtbrug bij de hoofdentree die bezoekers met een glijbaan op de groene Voorwerf laat landen. 
  • De Bijltjesbrug: een opgetild wandelpad langs de randen van het Marineterrein, en meerdere uitkijkpunten.

Gouden Littekens

De jury vond dat ‘Gouden Littekens’  het beste het erfgoed en de identiteit van de plek laat zien:

De studenten hebben veel onderzoek gedaan naar de cultuurgeschiedenis. Het verbindt het terrein met de buurt en maakt een verwaarloosde plek beter.

— De Jury

De Overbrugging

‘De Overbrugging’ sprak volgens de jury het meest tot de verbeelding:

Als de brug ook nog over de Kattenburgerstraat heen zou worden gebouwd, ontstaat er letterlijk een verbinding tussen beide kanten.

— De Jury

Kunnen we wat met de ontwerpen?

De muur is onderdeel van de identiteit van dit gebied en heeft een monumentale status. In de verre toekomst komen er wat aanpassingen, zoals extra doorgangen. Tot die tijd kunnen omkeerbare projecten rondom de muur getest worden. Dat maakt het werk van de studenten interessant als voorstudie.

Muur wordt monument

In 2023 werd de historische muur langs de Kattenburgerstraat een gemeentelijk monument. Lees hier meer over de achtergrond daarvan.

Podcast over de muur

Radiomaker Andrea van Pol maakte een podcast over de muur van het Marineterrein. Speciale gast in de podcast is erfgoedarchitect Job Roos. Welke betekenis heeft de muur nu het gebied zich deels heeft geopend? Biedt de muur kansen of is het een obstakel?